avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1727 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Concediere individuala din motive care nu tin de ...
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Concediere individuala din motive care nu tin de persoana salariatului

Sunt încadrat din anul 2004,la o societate al carui unic actionar este Consiliul Municipal,în funcţia de inspector protecţie civilă, cumulând pensia pentru limită de vârstă cu salariul.
La 04 08 2009,prin preavizul înregistrat la 06 07 2009,mi se face cunoscut că, începând cu 01 09 2009 ,se desfiinţează postul de inspector protecţie civilă pe care sunt încadrat şi că trebuie să întocmesc fişa de lichidare.
Apreciind că această concediere este vădit netemeinică şi nelegală,m-am adresat verbal şefului Serviciului Resurse Umane,arătând că :
- postul de inspector protecţie civilă se desfiinţează cu încălcarea art. 65 alin.2 din Codul muncii,care prevede că “desfiinţarea locului de munca trebuie să fie efectivă şi să aibă o cauză reală şi serioasă" (O.U.G.nr. 55/2006)”;
- în situaţia de faţă,nu ne aflăm în prezenţa unei cauze reale şi totodată obiective, deoarece desfiinţarea locului de muncă nu are loc ca urmare a existenţei unuia din motivele enumerate expres şi limitativ de art.65 alin.1 din Codul Muncii,ci doar ca urmare a atitudinii subiective a angajatorului faţă de salariatul pe care îl consideră că nu mai corespunde postului;
- motivul real ţine de persoana subsemnatului şi se optează pentru reducerea postului în cauză,numai pentru ca se urmăreşte îndepărtarea mea.
În consecinţă,ulterior acestei discuţii,la 11 08 2009 şeful Serviciului Resurse Umane revine in scris,printr-o adresa ,cu următoarele precizări :
1. “ Societatea derulează în momentul de faţă un program de restructurare şi reorganizare cu disponibilizări individuale de personal;
2. În conformitate cu prevederile Contractul Colectiv de Muncă pe anul 2009,art.4.76 (1) lit. d ,reducerile de personal se fac într-o anumită ordine,iar în articolul mai sus menţionat sunt prevazuţi salariaţii care cumulează pensia pentru limită de vârstă cu salariul.
3. În aceste condiţii,chiar dacă postul ocupat de dvs.nu se desfiinţează,preavizul …se va derula în continuare”
4. Societatea ….va organiza în mod corespunzator activitatea de protecţie civilă prin desemnarea altei persoane din cadrul societatii,ce va fi specializată şi atestată în acest domeniu “

Solicitând clarificări în privinţa motivului real al concedierii şi baza legală în care a fost dispusă,şeful SRU a invocat exclusiv criteriile de stabilire a ordinii de prioritaţi la concediere prevăzută în Contractul Colectiv de Muncă (cumul pensie pentru limită de vârstă cu salariul),menţionând totodată că postul pe care încă îl ocup ,nu se mai defiinţează.

Deoarece consider că această motivaţie este în opoziţie cu dispoziţiile art.74 alineatul (1),litera c) din Codul Muncii (modificat cu OUG 65/2005 art.39) conform căreia :"criteriile de stabilire a ordinii de priorităti,conform art. 70 lit. d),” se utilizează “ numai în cazul concedierilor colective",iar în cazul de faţă,aşa cum se precizează în adresa nr.32/18.434/11 08 2009, este vorba de concediere individuală,am următoarele întrebări nelămuriri:

1. Dispozitiile Contractului Colectiv de Munca al unitatii,exced prevederilor Codului Muncii?
2. Ca bază legală a concedierii individuale,poate fi folosit (invocat),doar un articol din CCM?

Mulţumesc.
Cel mai recent răspuns: dianamariadamian , utilizator 22:42, 19 August 2009
clio06 a scris:

am inteles

deci, decizia de concediere va avea la baza prevederile art. 65 (1) din Codul Muncii


Nu ati inteles, decizia nu poate avea la baza art. 65.1.!
Art. prevede desfiintarea locului de munca datorita reorganizarii activitatii firmei s.a.m.d., iar aici nu este cazul desfiintarii.
Sunt sigura ca dupa emiterea deciziei , dl. va avea grija sa aiba dovezi ca a fost numita alta persoana in locul sau si va ataca decizia.
Ar avea castig de cauza(angajatorul) daca postul persoanei care il va inlocui s-ar desfiinta........
Ultima modificare: Marți, 18 August 2009
Doina Elena, Consultant resurse umane
Pentru namiru,
In sfarsit,cineva a inteles problematica,a interpretat corect dispozitiile legale si a identificat o potentiala solutie.
Eram gata sa ma declar deziluzionat.
Completare:angajatorul nu poate avea castig de cauza in instanta,pentru ca prin adresa a 2 a ,se autoincrimineaza,oferindu-mi argumentul ca desfiintarea postului s-a facut cu încălcarea art. 65 alin.2 din Codul muncii,care prevede că “desfiinţarea locului de munca trebuie să .... aibă o cauză reală şi serioasa (O.U.G. 55/ 2006)”;In situaţia de faţă,nu ne aflăm în prezenţa unei cauze reale şi totodată obiective, deoarece desfiinţarea locului de muncă nu are loc ca urmare a existenţei unuia din motivele enumerate expres şi limitativ de art.65 alin.1 din Codul Muncii,ci doar ca urmare a atitudinii subiective a angajatorului faţă de salariatul pe care îl consideră că nu mai corespunde postului;- motivul real ţine de persoana subsemnatului şi se optează pentru reducerea postului în cauză,numai pentru ca se urmăreşte îndepărtarea mea.
Parerea mea este ca la initiatorul acestui subiect s-a facut o mare nedreptate din momemt ce postul nu este EFECTIV desfiintat asa cum reiese din adresa serviciului resurse umane. Nu i s-a aplicat nici un articol din Codul muncii, nici disciplinar, nici colectiv, nici individual, nu s-a respectat nimic....Are mari sanse de castig in instanta cu actele pe care le detine.

In cazul desfiintarii de posturi se poate intampla si urmatorul fenomen: un post al unei persoane aflate in concediu de maternitate sa fie ocupat de o alta persoana aflata in ASE sa nu fie desfiintat, iar cineva cu contract pe perioada nedeterminata sa aiba postul desfiintat, ceea ce mi se pare iar o mare nedreptate. Mai ales daca restructurarea are loc la mai putin de 6 luni de la incadrarea celui nou pe ASE.
Nu cred ca art.65 alin.1 din Codul Muncii este de stricta interpretare ...
Nu, dar in acest caz se vizeaza clar persoana si nu postul, care nici macar nu se desfiinteaza.
Nu au suport legal pentru ce vor sa faca.
Ar fi putut incerca totusi o concediere pentru necorespundere profesionala, dar nu o pot dovedi/proba si apeleaza la fel de fel de tertipuri.
Aveti grija ce faceti la serviciu, ca un preaviz pentru concediere cf. 65.1. se poate transforma intr-unul cf.61.a.

Alte discuții în legătură

Desfiintare locului de munca Q&A Q&A Este legala incetarea CIM determinata de desfiintarea locului de munca ocupat de salariat pe motive de reorganizare a activitatii (art 65 din codul muncii) ... (vezi toată discuția)
Criterii disponibilizare colectiva cris-gabi cris-gabi Buna seara, am rugamintea de a ma ajuta cu urmatoarea problema: eu si sotul meu suntem angajati la aceeasi societate. Am fost anuntati ca urmeaza sa faca ... (vezi toată discuția)
Concediu ingrijire copil pana la 2 ani deea.18 deea.18 Popate fi defiintat postul unui salariat aflat in concediu pentru ingrijirea copilului pana la 2 ani? Daca da, poate fi ales cu prioritate postul sau? Ce ... (vezi toată discuția)