avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 376 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Procedura în faţa instanţei ... Apel la partaj
Discuție deschisă în Procedura în faţa instanţei civile - reguli, acte, termene, căi de atac

Apel la partaj

Buna ziua,
V-am mai scris si va multumesc frumos pentru raspunsurile primite.
S-a incheiat judecata de partaj la prima instanta si am facut apel,la termen.
Am facut apel pentru ca n-am fost multumit de hotararea care s-a luat de prima instanta ,adica din masa partajabila compusa dintr-un imobil( apartament cu doua camere nedecomandat),un autoturism,garajul pentru acesta si bunurile aflate in imobil,mie mi s-a dat autoturismul si garajul ,ambele valorand aprox. 20.000 ron,iar fostei sotii i s-a atribuit apartamentul cu absolut toate bunurile din acesta,ambele valorand aprox. 120.000 ron.Aceeasi instanta ,la o sedinta trecuta,a stabilit cota de participare la averea totala de 60% pentru mine si 40% pentru fosta sotie.Din casatorie n-au rezultat copii.
La dosarul cauzei sunt depuse de mine inscrisuri care atesta ca absolut toata averea este achizitionata de mine,datorita faptului ca am avut venituri mai mari decat ale fostei sotii de 9 ori;acestea sunt justificate prin foarte multe dovezi scrise dar si cuprinse in depozitia martorilor mei si partial si de martorii ei.
Apartamentul l-am cumparat ,in rate,pe numele meu si cu un avans substantial primit de la parintii mei,fapt confirmat de martori.In acest sens,foarte greu,am primit documentele de vanzare -cumparare de la I.G.O.,in care scrie foarte clar ca mie mi s-au oprit banii,din salariu,pentru achitarea ratelor.
In schimbul valorii acordate fostei sotii,acesteia i s-a pus in vedere sa-mi plateasca o sulta foarte mare de aprox. 70.000 ron,pentru echilibrarea loturilor,fara sa se precizeze in cat timp sa achite aceasta sulta.
In cererea de partaj,cat si pe timpul judecarii fondului,eu,prin avocatul meu,am solicitat sa mi se acorde mie toata averea si sa-i platesc sulta cuvenita.Dar ,am scris mai sus ce s-a intamplat.
Acum la apel,am solicitat acelasi aspect,toata averea in schimbul sultei( am posibilitatea de a-i plati sulta toata odata)
Si fosta sotie a facut apel( inca nu stiu ce a solicitat).
Va intreb ,la ce sa ma astept,in urma judecarii apelului,la atribuirea intregii averi ,asa cum am solicitat?la atribuirea in lotul meu a apartamentului,cum s-ar cuveni de drept legal si de fapt,avand in vedere ca am o cota mai mare cu 20% fata de ea?
Daca va ramane apartamentul in lotul fostei sotii,aceasta nu are posibilitatea financiara sa plateasca sulta,toata odata( eu nu doresc sa primesc sulta in rate),deoarece are un venit din pensie de 700 ron.
Mai mentionez ca fosta sotie locuieste in apartament,a schimbat yala de la usa de la intrare,eu nu pot sa mai merg acolo.Eu locuiesc la tara,la casa parintilor,unde n-am acte pe casa deoarece nu s-a facut succesiunea,mai am o sora.
Astept raspunsul dvs. si va multumesc anticipat

Cel mai recent răspuns: georgeconstantin , utilizator 20:37, 1 Septembrie 2016
Apel am depus amandoi.Cine plateste taxa de timbru,pt ca aceasta este destul de mare?Plateste fosta sotie care a depus apelul mai devreme decat mine,platesc numai eu,sau platim amandoi jumatate-jumatate,sau se tine cont de cota de contributie?
Va multumesc.
taxa de timbru si-o plateste fiecare daca ambii ati facut apel.Valoarea timbrarii se calculeaza in functie de valoarea contestata.Daca ceea ce contestati nu e evaluabil in bani se plateste o taxa fixa (mica). Gasiti "calculator taxe de timbru" pe net introduceti suma si vedeti imediat cat e taxa.La apel taxa e mai mica cu 50% fata de fond.Oricum veti primi (ambii)comunicare scrisa cu taxa ce trebuie achitata.Verificati-o fiindca de multe ori e calculata gresit .
Ultima modificare: Sâmbătă, 25 Iunie 2016
ContSters344547, utilizator
Buna ziua,
Am noi date despre apelul la partaj,astfel ca am aflat componenta instantei de judecarea apelului si nu este alta decat cea care cu doi ani in urma,cand s-a judecat alt apel de divort,si care a considerat apelul meu ca tardiv si i-a dat castig total paratei,adica fostei sotii,in sensul ca i-a admis cererea reconventionala prin care a trebuit si trebuie si acum,sa-i dau fostei sotii un sfert din pensia mea,pe tot parcursul vietii,hotarare ce este in vigoare si mi se opreste un sfert din pensie si retroactiv de la data pronuntarii divortului.
Sunt intr-o situatie grea acum,cand stiu ca aceeasi judecatori,cu care am pierdut tot ce se putea pierde,i-mi judeca apelul de partaj,oare sa pierd tot ce se poate pierde,chiar incalcand( sau fentand legea) ?Am cota de 60%,parata de 40%,dar cu toate acestea instanta de fond,la judecatorie,i-a atribuit apartamentul paratei !Poate instanta de apel sa admita asa ceva,adica sa-i lase apartamentul fostei sotii,cu toate ca in codul de procedura civila,se stipuleaza in acest sens ca prioritate are cel care are o cota mai mare.
Ce credeti ca se poate hotara,avand in vedere ca este acelasi grup de judecatori care a fost atat de generos cu parata.
Sincer va spun ca i-mi este teama de ceea ce se va intampla.
Multumesc mult.
Cererile ptr.exercitarea apelului impotriva hotararilor judecatoresti se taxeaza cu 50% din taxa datorata la suma contestata,in cazul cererilor si actiunilor evaluabile in bani,dar nu mai putin de 20 lei.[Art.23(1)b) OUG NR.80/2013 privind taxele judiciare de timbru.]
Cu tot respectul pt dvs.,dar eu am pus intrebarea foarte clar in mesajul trimis,insa mi-ati raspuns altceva,se pare ca s-au incurcat raspunsurile cu alta solicitare,nu-i nimic,,, va iert",glumesc fireste,dar va rog sa-mi raspundeti la mesajul trimis azi .Va multumesc si sper sa ramanem prieteni.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Hotarare de partaj georgeconstantin georgeconstantin Dupa divort a urmat partajul juridic,eu am primit o cota de 60%,fosta sotie 40%.Eu am avut inscrisuri la dosar justificand ca am cumparat toata masa ... (vezi toată discuția)
Partaj judiciar dupa divort-hotarare definitiva georgeconstantin georgeconstantin Buna seara Am divortat in anul 2013,hotarare definitiva.Ii platesc paratei 1/4 din pensia mea,ca renta viagera.N-am avut copii. In anul 2015 am inaintat ... (vezi toată discuția)
Partaj bunuri comune-cota majorata de contributie, atribuire bunuri, sulta georgeconstantin georgeconstantin Sunt in proces de partaj cu fosta sotie,divortul pronuntandu-se,definitiv si irevocabil in anul 2013. In acest moment,a avut loc prima sedinta,s-a amanat ... (vezi toată discuția)