avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 771 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Şomaj, concediu creştere copil, ... Plata cursuri gratuite anofm
Discuție deschisă în Şomaj, concediu creştere copil, asigurări sociale şi asistenţă socială

Plata cursuri gratuite anofm

Buna ziua,

Daca incepi un curs care este gratuit pt persoanele aflate in cautarea de loc de munca, dar dupa o perioada te angajezi ( cat timp inca faci cursul respectiv) trebuie sa-l platesti?
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 07:13, 13 Iulie 2016
Art. 66. - (1) Serviciile de formare profesională se asigură gratuit pentru persoanele prevăzute la art. 16 lit. a), b), d) şi f).

Art. 16. - Beneficiari ai prevederilor prezentei legi sunt persoanele în căutarea unui loc de muncă, aflate în una dintre următoarele situaţii:
a) au devenit şomeri în sensul prevederilor art. 5 pct. IV lit c);

Art. 5. - În sensul prevederilor prezentei legi, termenii şi expresiile de mai jos au următoarele semnificaţii:
IV. şomer - persoana care îndeplineşte cumulativ următoarele condiţii:
c) nu are loc de muncă, nu realizează venituri sau realizează din activităţi autorizate potrivit legii venituri mai mici decât indemnizaţia de şomaj ce i s-ar cuveni potrivit prezentei legi;

De aici nu ar rezulta ca daca nu i se cuvine indemnizatie de somaj, nu ar putea sa faca cursurile gratuit?
Legea 76/2002
art.63
(1) Persoanele în căutarea unui loc de muncă pot participa la programe de formare profesională care să le asigure creşterea şi diversificarea competentelor profesionale în scopul asigurării mobilităţii şi reintegrării pe piaţa muncii.
....

art.65
(1) Activitatea de formare profesională a persoanelor în căutarea unui loc de muncă se desfăşoară pe baza planului naţional de formare profesională elaborat anual de către Agenţia Naţională pentru Ocuparea Forţei de Muncă.
(2) Planul naţional de formare profesională se aprobă de Ministerul Muncii, Familiei şi Protecţiei Sociale.
(3) Finanţarea activităţii de formare profesională se face din bugetul asigurărilor pentru şomaj, în baza indicatorilor stabiliţi prin planul naţional de formare profesională aprobat.

art.66
(1) Persoanele prevăzute la art. 16 lit. a), b), d), e) şi f), precum şi persoanele care desfăşoară activităţi în mediul rural şi nu realizează venituri lunare sau realizează venituri mai mici decât valoarea indicatorului social de referinţă în vigoare şi care sunt înregistrate la agenţiile pentru ocuparea forţei de muncă beneficiază, în mod gratuit, de servicii de formare profesională.
....

art.16
Beneficiari ai prevederilor prezentei legi sunt persoanele în căutarea unui loc de muncă, aflate în una dintre următoarele situaţii:
a) au devenit şomeri în sensul prevederilor art. 5 pct. IV lit c);
b) nu au putut ocupa loc de muncă după absolvirea unei instituţii de învăţământ;
....
d) au obţinut statutul de refugiat sau altă formă de protecţie internaţională, conform legii;
e) sunt cetăţeni străini sau apatrizi care au fost încadraţi în muncă sau au realizat venituri în România sau care au drept de muncă pe teritoriul României, conform legii;
f) nu au putut ocupa loc de muncă după repatriere sau după eliberarea din detenţie.

art.5
...
IV. şomer - persoana care îndeplineşte cumulativ următoarele condiţii:
...
c) nu are loc de muncă, nu realizează venituri sau realizează, din activităţi autorizate potrivit legii, venituri mai mici decât valoarea indicatorului social de referinţă al asigurărilor pentru şomaj şi stimulării ocupării forţei de muncă, în vigoare;
....

Avand in vedere prevederile de mai sus ,reiese ca , persoanele în căutarea unui loc de muncă beneficiază de servicii de formare profesională gratuite.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Conditii pentru inscriere ca somer neindemnizat VASILENCO MIHAELA VASILENCO MIHAELA Va solicit un raspuns la urmatoarea situatie : Am terminat somajul ( cu plata) in ianuarie. Ma pot inscrie ca somer neindemnizat ? Exista o limita pentru ... (vezi toată discuția)
Somaj crisha60inna crisha60inna Exista vreo categorie profesionala care la incetarea contractului de munca (nu din vina angajatului) nu beneficiaza de indemnizatia de somaj? (vezi toată discuția)
Cursuri de formare profesionala in timpul somajului cristeatn cristeatn buna ziua, ma aflu in perioada de indemnizatie de somaj si as fi dorit sa urmez doua cursuri oferite de catre institutie in mod gratuit.Raspunsul dat de AJOFM ... (vezi toată discuția)