avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1546 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... mostenire
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

mostenire

Am nevoie de un raspuns, va rog. Tatal meu a decedat in 2003. A lasat o casa in care locuieste mama mea. Eu, sora mea si fiul fratelui meu decedat, impreuna cu mama mostenim acest imobil. Mama mea vrea sa vanda casa si singura care se opune este sora mea. Mentionez ca nu s-a facut succesiunea dupa moartea tatalui meu. Cum putem sa o convingem/ obligam , pe cale legala, pe sora mea sa fie de acord cu vanzarea casei? Ce parte i se cuvine ei de fapt?

Multumesc .
Este alt proces sau este vorba de o cale de atac in procesul anterior?Hotararea primita este definitiva si irevocabila?
In principiu, cand un bun este in litigiu, nu poate fi instrainat.

Pasul 1. se dezbate succesiunea, fie prin procedura suscesorala notariala, pe cale amiabila ( prin buna intelegere a mostenitorilor), fie pe cale judiciara. Oricare dintre succesori putand-o cere.
Act de impartenie voluntara in cazul dezbaterii succesiunii prin procedura notariala (mostenitorii vor avea o cota parte ideala, dupa cum am aratat mai sus 5/8 si 3/8). Concluzie: Nu rezolva problema.
In subsidiar vor cere notarului public sa intocmeasca un act de iesire din indiviziune.


se poate cere notarului iesirea din indiviziune ? sau era vorba de un act de partaj voluntarB-)
Dupa cum vad eu ca stau lucrurile, cred ca cel mai bine ar fi sa incepeti dezbaterea succesiunii, partajul in instanta. Aici nu uitati de pasivul succesoral, compus din datoriile eventuale ale mortului (rate la banci, etc) , cheltuielile de inmormantare si pomeniri ulterioare, pentru ca sunt foarte importante si, ca si activul ("averea mortului"), se impart intre comostenitori. Cum banuiesc faptul ca in cazul dvs. cheltuielile de inmormântare si pomenirile ulterioare au fost suportate, cel putin in marea majoritate, daca nu in total, de mama dvs., dovediti-le cuantumul in instanta si va va ajuta foarte mult, in felul acesta, scazând eventuala sulta pe care trebuie ca mama sa o plateasca surorii. Pentru ca, in mod cert, casa ii va reveni mamei, care locuieste acolo si are oricum cea mai mare cotă (avand şi propria ei jumatate), iar dupa ce o vindeti, ii platiti surorii suma datorata.Pt.ca, daca prin hotarare definitiva si irevocabila se dispune ca imobilul i se atribuie mamei dvs, iar aceasta este obligata la sulta pt.ceilalti, dupa ramanerea definitiva si irevocabila a hotararii mama poate vinde linistita casa, nefiind tinuta de vreo "interdictie de a vinde imobilul"inainte de plata sultei catre celelalte parti.Sunt doua chestiuni distincte, sulta o poti plati din ce bani vrei tu, legea nu te obliga sa vinzi bunul mostenit musai pt.a plati sulta.
Pentru Cristina.
Daca hotararea de partaj initiala a ramas definitiva si irevocabila si redeschiderea proesului inseamna contestatie in anulare sau revizuire, puteti linistiti sa respectati dispozitivul hotararii definitive si irevocabile data initial, in sensul ca, ii puteti consemna la CEC unchiului, pe numele si la dispozitia lui, ceea ce ii datorati conform hotararii (am inteles ca este vorba de niste cheltuieli de judecata, probabil ca urmare a compensarii cheltuielilor) si de 2000 lei sulta, iar pentru ceea ce va datoreaza, il puteti executa silit, prin intermediul unui executor judecatoresc.Cei 2000 pe care ii datorati nu se pot scade din cei 4000 pe care vi-i datoreaza si sa i mai platiti doar 2000. Asta se poate doar "la mica ntelegere", adica pe cale amiabila, ceea ce pare exclus in cazul dvs.Deci: Daca hotararea este definitiva si irevocabila, dvs. va achitati integral obligatiile de plata fata de el şi pe el il obligati prin executare silita sa se achite de dvs. Daca insa hotararea nu este irevocabila, adica acum se judeca in apel sau in ecurs, va trebui sa parcurgeti toate aceste etape si sa asteptati ca hotararea sa devina irevocabila.Pana atunci, mama dvs.nu este obligata sa fie prezenta la fiecare termen de judecata daca are avocat.Si ar fi bine sa isi angajeze unul care sa o reprezinte, pentru ca oricum cheltuielile de judecata in partaje se compensează, adfica se aduna toate sumele platite de parti ca taxe de timbru, onorarii experti, onorari avocati, se impart egal la cate parti sunt, iar cei ce au platit mai putin sunt obligati sa le plateasca diferenta celor ce au platit mai mult.Nmic de pierdut si mama nu se mai trambaleaza prin instante, nu mai pierde timp si isi face mai putin nervi.
Buna ziua..si multumesc ca mi-ati raspuns...imi cer scuze ca nu am raspuns pana acum...apar on line ,dar eu am lipsit...nu vreau sa credeti ca n-am raspuns intentionat...este vorba de atacarea hotararii..nu era definitiva..acum am vorbit cu mama la telefon

Alte discuții în legătură

Actiune pentru iesirea din indiviziune dedeman dedeman Salutare tuturor. Va rog sa ma ajutati cu un sfat in legatura cu o procedura de iesire din indiviziune. In fapt: Detin dupa tatal meu (cu certificat de ... (vezi toată discuția)
Cedare drept proprietate in favoarea mamei elena1gheorghe elena1gheorghe Buna ziua, Va rog sa ma sfatuiti intr-o problema: Eu, sora si mama mea trebuie sa dezbatem curand succesiunea la notar, pe cale amiabila, in urma ... (vezi toată discuția)
Partajul la notar maria dinca maria dinca Buna ziua. As dori sa aflu si eu parerea unui avocat in legatura cu un partaj la notar. Mama impreuna cu fratele cel mare si bunica vor sa ii cedeze prin ... (vezi toată discuția)