avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 630 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... control ITM- probleme vizate
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

control ITM- probleme vizate

Buna

Am avut un control Itm si inspectorii s-au legat de urmatoarele aspecte:

1. In situatia in care avem angajati care lucreaza si la sfarsitul saptamanii, inspectorii considera ca trebuie sa se acorde un spor, stabilit de societate, dar care nu se aplica numai pentru acele ore lucrate sambata sau duminica, ci pentru intreaga luna. Practic, daca o persoana lucreaza sambata, el ar trebui sa primeasca pentru toata luna un spor.

2. Repaos saptamanal- repaosul saptamanal nu se acorda la societatea noastra sambata si duminica, dar se acorda in alte 2 zile consecutive, aceste zile nu sunt intotdeauna aceleasi. Ei ne cer insa ca repaosul saptmanal, zilele in care se acorda sa fie fixate in regulamentul intern, ceea ce noi nu putem, pentru ca e variabil.

3. Pe de alta parte, regulamentul intern trebuie sa fie semnat de catre toti angajatii sau numai de catre reprezentantii salariatilor?


Ce parere aveti?
Cel mai recent răspuns: Gabriel George Mocanu , Consultant resurse umane 12:55, 8 Noiembrie 2009
buna seara domnule Neagu, va multumesc pentru raspunsul prompt.
Sa explic:
1. Intrucat sambata si duminica nu sunt considerate sarbatori legale alin 2 al art. 137 nu este aplicabil in cazul de fata.
2. sporul de ore suplimentare (minim 75% conform CM si 100% conform CCUN) se acorda numai daca pt orele suplimentare nu se acorda timp liber.
3. Pe mine ma intereseaza sporul care se acorda pt neacordarea repausului saptamanal sambata si duminica.
De exemplu luni si marti liber iar de miercuri pana duminica se lucreaza cate 8 ore, caz in care nu se depasesc cele 40 de ore lucratoare astfel ca sporul de ore splimentare nu se acorda.
1. Zilele de sambata si duminica nu sunt sarbatori legale, sunt zile nelucratoare si au acelasi regim ca zilele de sarbatoare.
2. Daca nu se depaseste programul de 40 de ore saptamanal si se acorda doua zile consecutiv liber, in fiecare saptamana, nu vad de ce mai e nevoie de plata unor sporuri. Banuiesc ca nu aceeasi salariati lucreaza mereu sambata si duminica si au liber luni si marti.
3. Colegul @pneagu v-a citat tot ce scrie Codul muncii in legatura cu problema dvs. si rezolvarea este in acele articole citate.
1. din pacate nu pot sa subscriu ideii ca zilele de sambata si duminica au acelasi regim ca si zilele de sarbatoare
2. art. 132 din CM spune clar ca:
ART. 132
(1) Repausul saptamanal se acorda in doua zile consecutive, de regula sambata si duminica.
(2) In cazul in care repausul in zilele de sambata si duminica ar prejudicia interesul public sau desfasurarea normala a activitatii, repausul saptamanal poate fi acordat si in alte zile stabilite prin contractul colectiv de munca aplicabil sau prin regulamentul intern.
(3) In situatia prevazuta la alin. (2) salariatii vor beneficia de un spor la salariu stabilit prin contractul colectiv de munca sau, dupa caz, prin contractul individual de munca
Prin urmare CCM trebuie sa prevada acordarea unui spor la salariu (poate sa fie si de 1RON dar trebuie sa existe in CCM).
Nu vreau sa polemizez de dragul polemicii sau primiri de aplauze.
Aceasta situatie este foarte serioasa si vreu si un alt punct de vedere decat al unui angajat ITM aflat in control.

P.S. din pacate raspunsul nu reusesc sa-l gasesc in articolele citate de dl. Neagu
Ultima modificare: Joi, 5 Noiembrie 2009
mihai_u, utilizator
mihai_u a scris:
(3) In situatia prevazuta la alin. (2) salariatii vor beneficia de un spor la salariu stabilit prin contractul colectiv de munca sau, dupa caz, prin contractul individual de munca

Asa este si nu vad ce va impiedica sa acordati un spor la salariu.
Poate nu am inteles eu ce doriti!
Eu cred ca raspunsul este dat de art.41 alin.3 lit.c din CCMN ... sunt trei situatii in care se acorda un spor de 100% la salariul de baza, si anume:
- pentru orele suplimentare
- pentru orele lucrate in zilele libere si
-orele lucrate in zilele de sarbatori legale ce nu au fost compensate corespunzator cu ore libere platite.

Alte discuții în legătură

Ore lucrate in weekend ! enco enco Situatia este urmatoarea : un angajat lucreaza intr-o luna 6 ore intr-o zi de sambata. Pentru aceasta primeste 2 zile libere platite (cu tariful orar ... (vezi toată discuția)
Spor repaus saptamanal cristina bahna cristina bahna ART. 132 din codul muncii spune: (1) Repausul săptămânal se acordă în două zile consecutive, de regulă sâmbăta şi duminica. (2) În cazul ... (vezi toată discuția)
Control de la i.t.m. - ore lucrate sambata liliua2008 liliua2008 Buna ziua! Va rog sa-mi raspundeti. Avem control de la ITM si totul e in regula. Ne-au spus ca nu dam doua zile libere consecutive conform Codului ... (vezi toată discuția)