avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 542 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... control ITM- probleme vizate
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

control ITM- probleme vizate

Buna

Am avut un control Itm si inspectorii s-au legat de urmatoarele aspecte:

1. In situatia in care avem angajati care lucreaza si la sfarsitul saptamanii, inspectorii considera ca trebuie sa se acorde un spor, stabilit de societate, dar care nu se aplica numai pentru acele ore lucrate sambata sau duminica, ci pentru intreaga luna. Practic, daca o persoana lucreaza sambata, el ar trebui sa primeasca pentru toata luna un spor.

2. Repaos saptamanal- repaosul saptamanal nu se acorda la societatea noastra sambata si duminica, dar se acorda in alte 2 zile consecutive, aceste zile nu sunt intotdeauna aceleasi. Ei ne cer insa ca repaosul saptmanal, zilele in care se acorda sa fie fixate in regulamentul intern, ceea ce noi nu putem, pentru ca e variabil.

3. Pe de alta parte, regulamentul intern trebuie sa fie semnat de catre toti angajatii sau numai de catre reprezentantii salariatilor?


Ce parere aveti?
Cel mai recent răspuns: Gabriel George Mocanu , Consultant resurse umane 12:55, 8 Noiembrie 2009
Baza legala de care s-au folosit inspectorii a fost doar art 132, alin 3 din Codul muncii?
Deorece legea nu specifica ca se acorda un spor pentru orele lucrate in week-end, se deduce ca spporul se raporteeza la sal de baza.
Deci, este legal ce vi s ecere, dar observati ca nu este reglemnetata un minim pt acest spor, el poate fi si 1% din salariu.
Da, mai sunt societati cae acorda acest spor.

Faptul ca v-a impus sa stabiliti in ROI modul concret de efectare a celor 2 zile libere consecutive, nu inseamna ca e musai sa le fixati in anumite zile din saptamana permanent.
Aveti 2 variante:
daca aveti stbilit un program de lucru pe tot anul pentru angajatii car lucreza si in week-end, nu trebuie decat sa-l anexati la ROI sau la CCM.
Sau mentionati in scris in ROI ca cele 2 zile libere se acorda in saptaman imediat urmatoare efectuarii muncii in weekend pe baza de programare interna.

Pentru ROI sau modificari ale lui trebuie sa aveti dovada ca l-ati facut cunsocut salariatilor, deci ei nu semneaza ROI ci semneaza undeva , pe o lista eventual, ca ua luat la cunsotinta prevederile ROI.
As mai avea inca o intrebare.

S-a decis de conducere sa se dea la angajati cate 8% pentru ca lucreaza in zilele de repaos saptamanal ( sambata, duminica) .

Intrebarea mea ar fi, cum intocmesc actul aditional?
Adica, scriu de exemplu ca acord un salariu de baza de 1000 ron in care este inclus si sporul de 8%, sau scriu salariu de baza si separat se acorda ca spor pentru repaos saptamanal 8% care se acorda la salariul de baza?
Ce se intampla in situatia in care angajatul nu lucreaza deloc intr-o luna in zilele de repaos saptamanal, trebuies sa-i acord si in aceasta situatie un spor de 8%?
1. puteti face oricum, dar eu recomand sa il acordati separta de sal de incadrare pt ca este mai usor de vazut de inspectorii ITM, dar mai ales pentru ca in lunile in care angajtul X nu lucreaza in weekend nu il veti acorda si atunci puteti face mai usor calculul salarial; includerea in salariu insemna ca il acordati in orice luna indifernt de programul concret de lucru, adica permanent si veti avea si discutii daca nu mai folositi acest program si vreti sa modificati sal de incdrare...

2. se acorda doar in luna in care lucreaza in acest tip de program. Faceti aceasta mentiune in actele aditionale, ca sa fie expres stabilit si sa nu aveti probleme.
Pentru orele suplimentare si pentru orele lucrate in zilele libere si in zilele de sarbatori legale ce nu au fost compensate corespunzator cu ore libere platite se acorda un spor de 100% din salariul de baza;

Alte discuții în legătură

Ore lucrate in weekend ! enco enco Situatia este urmatoarea : un angajat lucreaza intr-o luna 6 ore intr-o zi de sambata. Pentru aceasta primeste 2 zile libere platite (cu tariful orar ... (vezi toată discuția)
Spor repaus saptamanal cristina bahna cristina bahna ART. 132 din codul muncii spune: (1) Repausul săptămânal se acordă în două zile consecutive, de regulă sâmbăta şi duminica. (2) În cazul ... (vezi toată discuția)
Control de la i.t.m. - ore lucrate sambata liliua2008 liliua2008 Buna ziua! Va rog sa-mi raspundeti. Avem control de la ITM si totul e in regula. Ne-au spus ca nu dam doua zile libere consecutive conform Codului ... (vezi toată discuția)