Am avut un control Itm si inspectorii s-au legat de urmatoarele aspecte:
1. In situatia in care avem angajati care lucreaza si la sfarsitul saptamanii, inspectorii considera ca trebuie sa se acorde un spor, stabilit de societate, dar care nu se aplica numai pentru acele ore lucrate sambata sau duminica, ci pentru intreaga luna. Practic, daca o persoana lucreaza sambata, el ar trebui sa primeasca pentru toata luna un spor.
2. Repaos saptamanal- repaosul saptamanal nu se acorda la societatea noastra sambata si duminica, dar se acorda in alte 2 zile consecutive, aceste zile nu sunt intotdeauna aceleasi. Ei ne cer insa ca repaosul saptmanal, zilele in care se acorda sa fie fixate in regulamentul intern, ceea ce noi nu putem, pentru ca e variabil.
3. Pe de alta parte, regulamentul intern trebuie sa fie semnat de catre toti angajatii sau numai de catre reprezentantii salariatilor?
Sunt si eu de aceeasi parere cu dvs. domnule Mocanu.
Problema mea este urmatoarea: Care sunt consecintele nerespectarii art. 132(2) prin faptul ca pe de o parte nu este specificat nici in CIM nici in CCM acordarea unui spor iar pe de alta parte societatea se prevaleaza tocmai de aceasta lipsa de reglementare (prin CCM sau CIM ) pentru a nu acorda nici un spor????
La aceasta intrebare caut raspuns..... in special din partea juristilor cu experienta pe codul muncii
Raspunsul va fi si pentru @leonora si pentru @mihai_u.
Asa cum sesiza foarte corect @titiana, sesizati ITM-ul local pe aceasta teme si in urma unui control ca urmare a sesizarii, poate impune angajatorului intrarea in legalitate.
Respectiv negocierea cu reprezentantii salariatilor a acestui spor si introducerea lui in CCM sau unde nu exista CCM in RI.
Controalele din partea ITM au fost facute in urma unor sesizari din partea salariatilor care plecase din firma.Ca nr.cred ca au fost c-am cinci si degeaba.Reprezentanti ai salariatilor nu exista,poate doar cu numele in niste documente cum ar fi ROI. Acolo exista angajatii si patronul care tine loc si de administrator si director si....!
Din ce cauza credeti ca am intrebat putin mai sus daca exista alte legi pentru anumiti inspectori?
Consecinta este incalcarea drepturilor garantate de prevederile legale in vigoare, motiv pentru care un angajat nemultumit are posibilitatea de a sesiza Inspectia muncii, for superior ITM, apoi sau in paralel poate chema angajatorul in instanta pentru recuperarea drepturilor banesti cuvenite si neacordate.
Daca acest spor nu este prevazut in CCM ce procent ar trebui sa aiba si in raport cu ce se va calcula?
Programul cu sambete si duminici este permanent si respectat de catre toti angajatii.