avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 654 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Auto vandut si neînregistrat
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Auto vandut si neînregistrat

Buna ziua,

Am si eu o problema. La sfarsitul lui 2014, am vândut un autoturism. Acum, în 2016, am primit o amendă contravenţională de la CNADNR pentru rovinietă. Am contestat-o, procesul nu a avut loc încă.

Autoturismul a fost radiat fiscal de la primăria municipiului în care domiciliez. Acum, doresc să rezolv problema pentru a evita eventualele neplăceri cauzate pe viitor.

M-am interesat la serviciul de înmatriculări, unde au spus că mă pot ajuta, doar dacă le prezint copie după buletinul meu, actul de vânzare-cumpărare şi copie după buletinul cumpărătorului. Am luat legătura cu o rudă a celui care a cumpărat maşina de la mine (nu aveam telefonul individului respectiv) şi i-am solicitat o copie după actul de identitate al cumpărătorului sau datele acestuia de contact. Mi-a transmis contractul pe care el l-a făcut mai departe, cu o a treia persoană, din care reiese că a înstrăinat autoturismul în aceeaşi zi în care l-a cumpărat de la mine. I-am mai cerut o copie a buletinului, nu a dorit să mi-o dea.

Acum, eu sunt oarecum cu mâinile legate. Aş avea nevoie doar de o copie după buletinul lui, pentru a o putea prezenta la înmatriculări, să modifice în baza de date. Doar că nu pot intra în posesia ei. Nici în instanţă, mă gândesc că mare lucru nu am cum să rezolv. Dacă îi fac eu cumpărătorului de la mine întâmpinare, în ideea ca instanţa să-l oblige să înmatriculeze maşina, el nu mai are maşina, că a vândut-o. Eu relaţii contractuale cu cel de-al treilea cumpărător nu am avut, aşa că mi-e cam greu să-i cer lui ceva.

Aş avea nevoie de o idee. Cum aş putea rezolva problema? M-aş putea adresa poliţiei, nu ştiu, îmi poate pune cineva la dispoziţie o copie a buletinului unei persoane fără acordul persoanei respective? Dacă îl chem în instanţă pentru un prejudiciu (în cazul în care nu se rezolvă favorabil contestaţia), îl pot obliga să-mi dea şi o copie a buletinului? Mi se pare absurdă treaba. Am nume, adresă, serie şi număr a cărţii de identitate pe contractul de vânzare-cumpărare. Mă gândesc că se poate verifica identitatea unei persoane. Însă nu prea văd în ce bază legală aş putea să o aflu.

Mulţumesc anticipat!
Cel mai recent răspuns: trandafir2 , moderator 23:42, 24 Februarie 2017
Incredibil, mi-au răspuns în 5 minute cei de la Euroins:

"Buna ziua,

Polita in cauza a fost emisa de un intermediar al agentiei. Am solicitat acestora un raspuns cu privire la cele semnalate de dumneavoastra.

Multumesc,"

Le-am semnalat faptul că eu nu am solicitat încheierea respectivei poliţe şi, de asemenea, nu am nici o relaţie contractuală sau un angajament cu proprietarul actual, nefăcându-mă responsabil pentru accidentele sau daunele pe care acesta le poate provoca, motiv pentru care solicit anularea respectivei poliţe.
De asemenea le-am solicitat sa verifice daca poliţa a fost semnată de mine, în cazul în care a fost semnată, fără să fie menţionat un alt utilizator, să-mi fie transmisă pentru a putea sesiza falsul în înscrisuri către autorităţi.
Eu am peste 60 ani iar cel care a cumparat masina de la samsar are 20 de ani ,am intrebat daca sunt orbi si au zis ca pe ei nu ii intereseaza.M-am adresat ASF-ului iar raspunsul este de tot rasul.
Cea mai tare situatie a fost cand asiguratorul a trimis catre mine un formular prin care solicita contul in care sa vireze o suma de bani ca daune in urma unui accident facut de cel care a cumparat masina de la samsar.Le-am trimis documente din care rezulta ca nu sunt proprietarul masinii si ca nu eu am fost in masina la acident si nu am intocmit eu constatarea accidentului si ia durut drept in basca ei avand legile lor.(eu nu am luat banii nefiind ai mei)
Ultima modificare: Vineri, 5 August 2016
stoicavasile, utilizator
In ce masura sunt obligate asigurarile sa va raspunda? Posibilitatea raspunsului de 5' ca fost automat este mare ... ati primit raspunsul promis (obtinut de asigurari de la intermediar)?
Nu am primit încă răspuns. Eu aştept. Nu cred că au obligaţia de a răspunde, însă, totuşi, e o solicitare asupra unor documente pe care le-aş fi încheiat cu ei.

Între timp am primit întâmpinarea de la CNADNR. Ei o ţin pe-a lor şi interpretează termenul de "proprietar" după cum vor.

În schimb, menţionează faptul că fapta mea de a nu face demersurile necesare pentru radierea autoturismului a fost o rea credinţă. Acum, am 10 zile perioadă de a face răspuns la întâmpinare. Pică din scurt, pentru că nu cred că voi primi răspunsul celor de la înmatriculări până expiră cele 10 zile. Aştept până vinerea viitoare, dacă nu primesc nimic, menţionez doar în scris faptul că au fost înştiinţaţi cei de la înmatriculări, urmând să le prezint decizia lor la termenul de judecată.

De asemenea, cei de la CNADNR menţionează Decizia Curţii Constituţionale nr. 217/2013. Eu am făcut o menţiune la Constituţia României în plângerea mea contravenţională, însă nu se referea la faptul că respectiva contravenţie e neconstituţională, ci la faptul că dreptul la proprietate, fiind garantat de Constituţie, mă pune pe mine în imposibilitatea de a radia sau înmatricula autoturismul în numele cumpărătorului.
Radierea este continua ,actul de vanzare cumparare nu presupune automat radierea din circulatie.Cred ca cel mai bine este sa contestati in instanta amenda si totodata sa cereti radierea autovehicolului.
In cazul acesta numai instanta se poate pronunta privitor la radiere.
Dupa cum v-am spus sunt in aceeasi situatie si am renuntat sa ma bat cu legile aberante din rromania.(asta referitor la samsarii de masini)
Ultima modificare: Duminică, 14 August 2016
stoicavasile, utilizator

Alte discuții în legătură

Furt de identitate sau doar hotie - masina vanduta, asigurare incheiata de noul proprietar pe numele meu mihai mihai2008 mihai mihai2008 Buna ziua! acum 2 luni si jumatate mi-am vandut masina cu toate actele in ordine. Certificat fiscal, contract v-c, inclusiv completat in talon ca masina a fost ... (vezi toată discuția)
Vânzare autoturism de aproximativ 5 ani și ne luat in evidentele poliției de către noul proprietar dana capitanescu dana capitanescu In anul 2014 am vândut un autoturism cu contract de vânzare cumpărare, certificat fiscal și tot ce trebuie, ca noul proprietar sa poată înscrie mașina ... (vezi toată discuția)
Amenda rovigneta pentru o masina vanduta! unnimenicunoscut unnimenicunoscut Buna ziua! Multumesc anticipat pentru atentia acordata problemei expuse de mine! Am vand un autoturism in 2014. Contract vanzare cumparare,radiere de la ... (vezi toată discuția)