avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 722 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Clauza profesionala
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Clauza profesionala

Buna ziua,
Sunt angajat la o companie cu capital german. Problema este ca pentru a-mi putea desfasura activitatea am fost trimis la compania mama, unde am beneficiat de un asa zis training. Am semnat o clauza pt. o suma de 5600 euro. Suma este reprezentata doar de costurile de cazare si diurna. Problema este ca eu vreau sa imi dau demisia dar am aceasta clauza. Tin sa precizez ca nu am avut vreun training sau ceva. Am stat lângă o persoană care lucrează in companie si l-am ajutat. Ce sanse sunt sa fiu pus sa plătesc restul sumei? Cum pot ei dovedi acest training atât timp cat nu am nici o diploma. Durata a fost de 3 luni.
Mulțumesc frumos și o zi frumoasa!
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 14:46, 12 August 2016
Da, am semnat, dar acel training sau scolarizare nu a existat. Am fost acolo si am stat langa un coleg. Simplu. Asta nu stiu. Daca a sta langa cineva in Germania se considera a fi training, avand in vedere ca nu am primit nici o hartie la mana sau ceva folositor.
Multumesc!
Nu inseamna formare profesionala asa ceva . Chiar daca ati semnbat acel act aditional,c clauza poate fi anulata in instanta daca nu se face dovada formarii profesionale , care conform Ordonantei Guvernului nr. 129/2000 se finalizeaza cu un certificat de calificare sau de absolvire.
Intr-adevar nu ati beneficiat de serviciile unui trainer ,deci nu poate exista un act eliberat in acest sens,dar atentie nici nu vi se spune sa platiti c/v efectiva a unui astfel de serviciu,ci doar c.v cheltuielilor de transport/cazare.
A fost un stagiu practic standard de "acomodare" ,poate fi denumit si training ,pe care firma la care lucrati v-a detasat sa-l faceti la firma mama ,probabil ca asa exista contract intre ei.
Atata timp cat exista semnat de catre dvs. act aditional cu clauza de returnare a sumei,nu are atat de mare importanta cum denumesc ei acea perioada de 3 luni cat ati lucrat in Germania
ART192(1)a:
(1) Formarea profesionalã a salariaţilor are urmãtoarele obiective principale:
a) adaptarea salariatului la cerinţele postului sau ale locului de muncã;

ART193CM:
Formarea profesionalã a salariaţilor se poate realiza prin urmãtoarele forme:
b) stagii de adaptare profesionalã la cerinţele postului şi ale locului de muncã;
c) stagii de practicã şi specializare în ţarã şi în strãinãtate;
Ultima modificare: Vineri, 12 August 2016
ContSters400311, utilizator
Problema este ca in actul aditional scrie cheltuieli de scolarizare, care scolarizare nu a existat iar suma prevazuta acolo este egala cu cheltuielie de diurna, transport si de cazare. Posibil sa existe ceva contract intre cele 2 companii dar nu cred ca are vreo importanta pentru situatia actuala. Pe langa aceasta unii colegi au fost la fel ca mine, dar nu au primit clauza. De asta nu inteleg. De ce trebuie eu sa platesc, desi am fost mai multi dar nu avem toti actul aditional. Sunt alti colegi care au clauza, dar au fost si la un curs specializat. In concluzie daca firma a platit aceste costuri, normale eu trebuie sa le platesc?
Nu exista nici o hartie care sa zica ceva despre vreo abilitate noua obtinuta sau mai stiu eu. Scrie doar cheltuieli de scolarizare si atat.
Multumesc foarte frumos de ajutor!
Pe perioada în care participă la programe de formare profesională finanţate de angajatori, salariaţii primesc drepturile salariale stabilite conform contractului individual de muncă pentru program normal de lucru, iar angajatorul are obligaţia de a suporta cheltuielile de deplasare si de cazare în cazul în care acestea se desfăşoară în altă localitate decât cea în care salariatul îşi are locul de muncă.

Prin urmare, cheltuielile de caza/transport, in lipsa unor dispozitii contrare, pot fi incluse in cheltuielile de formare profesionala.

Alte discuții în legătură

Clauza de scolarizare in cim tiliuta tiliuta buna ziua, asi dori sa stiu in ce situatie ma aflu daca incalc o clauza de scolarizare pe care o am prevazuta in cim :``angajatul dispune de formare ... (vezi toată discuția)
Intreruperea contractului de munca- obligativitatea angajatului de a plati perioada de training? GabrielaMZ GabrielaMZ Buna ziua, Adresez o intrebare la o situatie care m-a pus pe ganduri. Zilele trecute am primit o oferta de munca din partea unei firme mici (nu ... (vezi toată discuția)
Va trebui sa platesc ??? ajax_lucian ajax_lucian Buna ziua, Am semnat un act aditional la contractul de munca in care este specificat cluaza legata de formare . Contractul din cate se observa este pe 1 an ... (vezi toată discuția)