avocat_lascoschi@yahoo.com a scris:
Strict juridic eu consider ca problema se pune pe vicii si daca este sau nu vorba de un viciu ascuns.
Desi pare simplu este complicat sa va judecati pe asa ceva.
Puneti problema foarte corect din punct de vedere juridic. Vin eu si completez ca, nici vorba despre viciu ascuns la o masina veche! Viciu ascuns este, de pilda, cand ti se rupe o biela si, in sectiune, se vede ca a existat o suflura de la turnare. Aici este pur si simplu uzura. Evaluarea gradului real de uzura, pentru un dispozitiv tehnic, nu se poate face, complet, decat prin investigatii serioase si scumpe. De aceea exista inregistrarile de intretinere, de aceea se schimba piese la kilometri/ore de functionare, si/sau durata calendaristica, ca nu se poate evalua starea tehnica; am schimbat curea de distributie la timp, cu kilometri putini, desi intre cea noua si cea veche nu exista nicio diferenta vizibila, ca asa zicea cartea tehnica.
Mai mult, aici este vorba despre o vanzare a ceva "as is", pe principiul "vazut/placut/luat", de la cineva de la coltul strazii. Deci, legal, nici vorba de pretentii. Iar cei care au facut "evaluarea", daca nu sunt niste complet dobitoci, au tehnologie cu ce fac in astfel de situatii, greu de dovedit reaua credinta.
Firmele serioase de second hand dau o garantie minima, de 1-3 luni, tocmai ca sa fii sigur ca nu este vorba de o manarie, ei i-au facut o verificare, cat se poate, si nu crapa peste 15 km, ca in acest caz.