Va scriu si eu in speranta unei lamuriri.Pareri am primit multe...pro si contra....sa va explic...sunt angajata din anul 2004 la o firma ca director de marketing.Nu am avut nici un avertisment vreodata,nu am avut nici o abatere si nici vreun concediu medical in 5 ani de munca.In data de 8 iunie,am plecat in concediu pentru casatorie,cele 5 zile pe care le primesti de la stat,si apoi inca 2 saptamani de concediu legal de drept,cererile de concediu fiind semnate si aprobate de directorul general.Ulterior,la data de 1 iulie,cand trebuia sa revin la munca,am fost depistata cu o alergie destul de serioasa la foarte multi alergeni din aer.Am fost supusa la 2 operatii ,si acum sunt inca in concediu medical.Concediul medical expira la 1 septembrie.Intre timp am aflat ca eu apar cu demisie in calculatorul de la receptia firmei,desi eu mi-am primit salariul la timp ,si concediile medicale au fost trimise.Mi s-a spus ca atunci cand ma voi intoarce la munca voi fi pusa pe liber,doar pentru ca vor sa faca restructurari.As vrea sa stiu ce pot face in cazul acesta?Au dreptul?
Au voie sa concedieze fara avertismente si fara salarii compensatorii?Cum trebuie sa procedez?Toti stiu ca eu am fost concediata n data e 8 iunie,desi eu nu stiu nimic,iar salariul il primesc.Am vorbit si cu d-na de la resurse umane si apar ca angajata la ea.Nu stiu cum sa procedez?sa cer compensatorii?cat trebuie sa dea?sau sa fac plangere?Ce sanse de castig am?Va multumesc
Daca toata lumea va confirma ca sunteti angajata soc. (ITM, RU, banca ce v-a platit salariu, medicalul), nu va mai luati dupa zvonuri.
Poate este o gluma proasta, sau poate o greseala de secretariat, de citire sau de ... program Excel.
Din fericire, relatia de munca nu are la baza inregistrarile din clacularorul receptiei, care nu produc efecte juridice cand sunt contrare inregsitrarilor ITM, RU, conducere, contabilitate , casa de sanatate,etc. In plus, in nici un caz nu produc efecte cand sunt comunicate neoficial, cu titlul de barfa, oricat de alarmante ar fi barfele (pe buna dreptate).
Deci, eu zic ca exista si o sansa sa va fi alarmat degeaba, pentru ca in afara de "receptionista", nu vad nici o sursa a nelinistii dvs.
In mod cert, cand vi se termina concediu, trebuie sa va prezentati la lucru ca si cand nimic nu s-a intamplat. In mod evident sunteti angajata firmei, ati beneficiat pana acum de toate drepturile ca angajat (si va doresc sa beneficiati in continuare), si deci aveti obligatia sa va prezentati la munca, ca si cum nimic nu s-ar fi intamplat. Din punct de vedere juridic, nici NU s-a intamplat nimic.
Nici nu s-ar fi putut intampla nimic, pentru ca nu pot fi concediati angajatii in medical, concediu de odihna sau zile libere, si, cum spuneam, nici prin zvonuri.
Daca s-ar lua o astfel de decizie, potrivit legii, in functie de motiv, ar trebui sa fiti informata in scris, oficial, sub semnatura. In caz contrar, masurile sunt nule sau anulabile in instanta.
Cate salarii se dau in cazul desfiintarii postului, vi s-a raspuns deja de catre Grace_R si namiru.
Ce sanse aveti in instanta, depinde de ce va intampla de fapt, cum, cand.
Abia cand veti avea documente oficiale (o decizie de concediere, o comunicare, o notificare catre dvs., un document tangibil catre ITM, sau mai stiu eu catre cine), care au produs sau pot produce efecte juridice, veti putea discuta de un obiect al unui proces, de un rezultat, de sanse, samd.
Deocamdata nu va pot raspunde, pentru mie imi este clar ca nu aveti ce si nici de ce sa contestati in instanta, iar sa anticipez toate scenariile posibile, in gol, fara documente (legal sau ilegal intocmite) este imposibil.
puteti fi concediata in conditiile legii.daca nu ati prim banii pe conc.med. faceti plamgere la ITM .
daca aveti cerere de demisie trebuia sa primiti decizie in acest sens, cu drept de contestatie.
Revin la subiectul deschis acum 2 luni.Continui cu faptul ca m-am intors la 1 septembrie din concediu medical,am inceput munca.In prima zi mi s-a spus ca trebuie sa imi dau demisia,si am refuzat.Apoi mi-au spus ca ,din moment ce nici birou nu mai am ,ar trebui sa imi iau 2 saptamani fara plata,sa astept sa pregateasca ei desfiintarea postului.
Si am stat 2 sapt in fara plata.M-am reintors pe data de 16 sept,si am facut o cerere scrisa catre directorul general in care ii ceream sa imi ofere conditii de munca,birou..calculator....pentru ca mi-au fost luate in timpul concediului.Mai mult am cerut sa imi spuna care sunt nile mele atributii avand in vedere ca toate contractele incheiate de mine si tot ceea ce faceam,s-a reziliat in lipsa mea.Nu am primit raspuns la acea cerere nici astazi.
Astazi,la sfarsitul programului mi-au inmanat o hartie cu desfiinatrea postului si m-au instiintat ca de astazi sunt in preaviz 20 zile.Mi s-a spus ca nu are rost sa ma prezint la munca,pentru ca nici nu am ce sa mai fac,si nici loc,sau birou, unde sa imi desfasor activitatea.Mi-au spus ca voi primi un salariu compensatoriu,plus plata salariilor pe luna august si iulie,banii care nu au fost inca platiti de societate.Intrebarea mea este,daca ar trebui sa imi dea mai multe salarii compensatorii avand in vedere ca lucrez la ei de 5 ani,sau vechimea nu conteaza?Ce trebuie sa fac pentru acest lucru?Sa accept un salariu,si atat?Plus plata concediului neefectuat?Si salariul comensatoriu,va fi cel brut sau cel net?
Va multumesc
1. Va redau din CCMUNN pe anii 2007-2010:
ART.74. (2) In cazurile in care unitatea este obligata, potrivit legii, sa acorde un preaviz la desfacerea contractului de munca, durata preavizului va fi de 20 de zile lucratoare.
(3) In perioada preavizului, salariatii au dreptul sa absenteze patru ore pe zi de la programul unitatii, pentru a-si cauta un loc de munca, fara ca aceasta sa afecteze salariul si celelalte drepturi. Orele absentate se pot acorda prin cumul, in conditiile stabilite de angajator.
ART.78. - (1) La incetarea contractului individual de munca din motive ce nu tin de persoana salariatului, angajatorii vor acorda acestuia o compensatie de cel putin un salariul lunar, in afara drepturilor cuvenite la zi.
(2) Prevederile alin. 1 sunt aplicabile atunci cand incetarea contractului individual de munca a intervenit ca urmare unor motive ce nu tin de persoana salariatului.
2. Daca aveti CCM la nivel de unitate sau de ramura si acolo se prevad mai multe salarii compensatorii atunci se vor da acestea. Salariile compensatorii sunt cele brute, se adauga pe statul de plata din ultima luna in care ati lucrat si se retine impozitul si celelalte retineri legale.
3. La data lichidarii trebuie sa va compenseze si zilele de CO cuvenite si neefectuate.
Trebuie sa stiti ca salariile compensatorii se platesc doar in cazul in care e vorba de o concediere colectiva asa cum e prevazuta in Codul Muncii art.68 si/sau in CCm la nivel de ramura /unitate.Ca sa vedeti daca beneficiati de salarii compensatorii ar fi util sa va interesati care e CCM la nivel de ramura, daca nu aveti la nivel de unitate.
Daca aveti dreptul la salarii compensatorii , vedeti in respectivele CCM la nivel de ramura sau unitate cate salarii vi se pot da , raportat la vechimea in munca, si cum este definita aceasata notiune
V-as sfatui sa consultati pe cineva de specialitate sa va spuna daca nu exista motive de nulitate a deciziei , ca , din felul in care ati descris lucrurile m-as mira sa fie tootul ca la carte :O...Nu de alta, dar daca exista motive de nulitate decizia poate fi anulata.
Drepturi
marianelena
Ma numesc Marian si sunt in perioada de preaviz la una din unitatile grupului Boromir.Nu am putut sa cunosc ,sa citesc nicaieri Contractul colectiv de munca la ... (vezi toată discuția)