Sustin acelasi lucru spus de @freeelis!
in afara de articolul citat de colegul meu, mai avem si in CCMUN 2007-2010:
Art. 78. - (1) La încetarea contractului individual de muncă din motive ce nu ţin de persoana salariatului, angajatorii vor acorda acestuia o compensaţie de cel puţin un salariu lunar, în afara drepturilor cuvenite la zi.
Articol care deasemenea nu face distinctie intre concedierea individuala sau colectiva.
Doamna avocat, dvs stiti sa existe vreun caz in care instanta a facut distinctie intr-o asemenea situatie? Spuneti-ne si noua pentru ca nu vad cum s-ar motiva o astfel de hotarare...
CCM la nivel de ram transporturi Art. 80. – (1) Părţile convin ca la desfacerea contractului individual de muncă, din iniţiativa angajatorului, salariaţii să primească pe lângă celelalte drepturi la zi cuvenite pentru activitatea prestata, şi de o plată compensatorie în valoare de minim 6 salarii de bază brute negociate.
Prin urmare nu se face distinctie intre concedierea colectiva si individuala.Deci vi se aplica si daca ati fost concediata individual
Insa in alte CCM la nivel de ramura se face distinctia
Exemplu: art 57 alin 5 CCM nivel de ramura sanitara
5) În cazul în care Ministerul Sanatatii Publice va initia acte normative
de concediere colectiva, angajatorul va acorda salariatilor concediati
compensatii banesti în valoare de:
- pentru vechime 0-5 ani: 5 salarii brute lunare;
- pentru vechime între 5-10 ani: 12 salarii brute lunare;
- pentru vechime peste 10 ani: 24 salarii brute lunare.
"' In cazul concedierilor colective, prin acte normative speciale si contracte colective de munca de pot prevedea drepturi suplimentare pentru salariatii afectati de aceasta masura.Platile compensatorii se acorda lunar incepand cu luna urmatoare celei in care s-a efectat concedierea""
sursa Prof Dr.Alexandru Ticlea, Tratat de dreptul muncii , 2009, pg 548-549
Decizia civila nr 2271/2003
"Neinserarea in contractul colectiv de munca la nivel de unitate de a se acorda plati compensatorii salariatilor disponibilizati nu exonereaza angajatorul de a aplica dispozitiile in vigoare in vdrerea protectiei sociale a persoanelor disponibilizate prin concedieri colective"
Conform OUG 98/1999
Dreptul la plata compensatorie se naste la data comunicarii deciziei scrise persoanei in cauza si se acorda fiecarei persoane o singura data pentru disponibilizarile colective efectuate de aceeasi unitate
sursa :prof dr.Ion Traian Stefanescu, Tratat de dreptul muncii pg 369
prin urmare, asa cum am spus, si mie mi se pare ca regimul juridic ar trebui sa fie acelasi in ce priveste plata compesatiilor deoarece ,pana la urma ,concedierea are aceleasi efecte fata de angajat, fie ca e vorba de concediere colectiva sau nu, iar masurile de protectie, printre care si compensatiile, trebuie sa fie la fel.colegii ar avea dreptate..Insa ce am vrut sa spun e ca doctina si jurisprudenta( hotarari judecatoresti) nu sunt de aceeasi parere.
Pe mine m-ar bucura sa vad ca exista si hotarari judecatoresti care le confirma in practica parerea , pe care, repet , o sustin si eu.De aceea am rugamintea sa se dea exemple de hotarari , deoarece eu nu cunosc decat cateva si toate in sensul ca platile compensatorii se acorda in cazul concedierilor colective...De aceea ëxista o" practica"a ängajatorilor de a concedia individual.Ma intreb la ce bun ar proceda asa daca nu sa nu plateasca salarii compensatorii?De altfel, am vazut decizii in care se specifica expres ca nu e vorba de o concediere colectiva , prin urmare angajatii nu beneficiaza de salarii compensatorii, acel unic salariu compensatoriu prevazut in CCUN fiind prevazut pentru orice fel de concediere.
Ma bucur ca doi colegi au aceeasi parere pe care o astept si eu sa fie insusita de instante si tocmai de asta ii tog sa-mi dea si exemple practice, deoarece stim, ca juristi, ca "'practica ne omoara"'.
Atunci care din afirmatiile astea e gresita?
1. "Trebuie sa stiti ca salariile compensatorii se platesc doar in cazul in care e vorba de o concediere colectiva asa cum e prevazuta in Codul Muncii art.68 si/sau in CCm la nivel de ramura /unitate".
2."Prin urmare nu se face distinctie intre concedierea colectiva si individuala.Deci vi se aplica (plata a sase salarii compensatorii) si daca ati fost concediata individual".