avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 616 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... contract de arendare
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

contract de arendare

Buna ziua
In anul 2006 am incheiat un contract de arendare cu o S.C. Acest contract a fost onorat doar pt. recolta din 2007 si asta doar cu o treime din valoare. In rest, pana in prezent nu am primit nimic. Pot merge direct la executor cu aces contract sau trebuie mai intai sa-l investesc ? Am inteles ca executorul trebuie sa ceara incuviintarea instantei pentru executare. Pretul produselor este stabilit de INSSE?
Va multumesc pentru ajutor.
Cel mai recent răspuns: Viviana Savulescu , Alte profesii 23:49, 26 Ianuarie 2011
Multumesc Stoica Ioana si Mihai Grigore pentru ajutor. Voi depune actiune la judecatorie. Sper sa recuperez sumele datorate de aceasta S.C.
O zi buna.
PS. Imi puteti sugera ce art. din CPC sau Cod Civ. sa invoc?
Multumesc.
Ultima modificare: Duminică, 30 August 2009
vichi_90, utilizator
Am avut exact aceeasi situatie ca si a dvs si din pacate inca mai am litigii pe acest aspect ...
3x Contracte de arendare incheiate in anul 2006 si puse DIRECT IN EXCUTARE la EXECUTOR pentru recolta anului 2006-2007

Opiniile mele:
-sa verificati in contractul de arendare modul de plata al arendei , daca se plateste in natura sau bani si daca ACEASTA depinde de RECOLTA ,(sper ca nu ...)
-sa verificati daca contractul acopera recolta anului 2006-2007 deoarece in majoritatea zonelor agricole au fost declarate ZONE CALAMITATE conform legii 381/2002 iar Arendasii asigurati au primit despagubiri de STAT !!
-CONTRACTUL de ARENDARE inregistrat cf legii la Consiliul Local este TITLU executoriu
-daca nu s-a implinit termenul de prescriptie calculat de la data termenului de plata al ARENDEI ,PUTETI PUNE IN EXECUTARE TITLUL,PENTRU RESTUL DE PLATA la executorul judecatoresc de la locul executarii contractului sau poate sediul debitorului.
-nu este nevoie sa depuneti actiune in pretentii la instanta..vi se poate respinge ca lipsita de interes..deoarece aveti un titlu executoriu.
-Executorului trebuie sa-i depuneti contractul in original (care se restituie dupa executare) , pentru ca acesta sa obtina INCUVIINTAREA EXECUTARII pentru restul de plata (2/3 din arenda) -daca a fost stabilita in natura (de exemplu kg grau StaS/Ha se poate obtine pretul mediu al pietii/ de la Instit .Statistica
-debitorul arendas poate formula contestatie+ suspendarea executarii care se judeca potrivit 399 alin. 3 Cpr.civ -se pot face aparari pe fond (cu toate mijloacele de proba admisibile)
-in cazul acesta ...se poate cere expertiza evaluatorie a arendei in natura , iar debitorul poate invoca Calamitatea inregistrata la nivelul anului 2006-2007 ( daca invoca asta mai jos va dau lamuriri)

Legea 381/2002 trebuie sa o lecturati.Asta permite despagubirea arendasilor pentru pagubele suferite ca urmare a calamitatilor naturale -seceta.Pentru a fi despagubiti se cer anumite conditii -printre care sa fi fost asigurati la societatile de asigurari private care nu ofera totusi polite de asigurare pentru seceta.(doar grindina inundatii cutremur)

La nivelul fiecarui judet se constituie prin ordinul prefectului o comisie de constatarea a pagubelor produse de seceta , se deplaseaza impreuna cu primarul + arendasul+ membrii comisiei fac un proces verbal pe care il semneaza si dau arendasului niste despagubiri prin APIA locala (agentia de plati si interventii in agricultura) .Printr-o simpla adresa la institutie se afla DACA ARENDASUL A INCASAT DESPAGUBIRI (cam 400 lei /Ha -grau, 72 lei rapita, 540 floarea soarelui ,665 lei /ha porumb)

Unii arendasii au refuzat sa plateasca drepturile arendatorilor chiar daca mai incasasera si subventii la fiecare Hectar (motorina si fonduri EU), iar pretul graului pt recolta 2006-2007 a fost in medie cam 1 RON /Kg astfel ca arendasii au scos cam 40- 50% (1,5-2 Tone/ha ) din recolta statistica + daunele de la stat + subventiile.Vanzand graul la peste 1 leu /kg si-au scos destul profit.

Contractul de arendare cat si legea arendarii prevad acum (dupa mai 2006 ) ca arendasul este obligat sa asigure recolta -pt riscurile standard CAT SI NIVELUL ARENDEI (caz in care cesioneaza despagubirile arendatorului )
arenda nedepinzand de conditiile meteo pe care arendasii le-au invocat mereu pentru a modifica unilateral nivelul arendei.

2 din litigiile de care va spuneam mai sus sua finalizat cu succes, arendasul fiind si executat pe sumele primite de la APIA.
Al 3-lea litigiu a luat o intorsatura neasteptata .Tribunalul a casat cu TRIMITERE o hotarare de respingere a contestatiei la executare si a dispus efectuarea unei expertize care sa tina cont de sumele primite de arendas cu titlu de despagubire de la stat, subventii etc. si sa se determine PIERDEREA EFECTIVA suferita de arendas..
Pe fond este gresit si cu expertiza s-a ajuns la chestiuni juridice abracadabrante...
Desi contractul meu de arenda prevede o arenda FIXA ce nu depinde de marimea recoltei ori de calamitarea acesteia , la expetiza s-a ajuns sa se tina seama SI DE CHELTUIELILE de INSAMINTARE SI RECOLTARE ,ca sa se calculeze ...pierderile arendasului...ADICA prin expertiza dispusa de TRIBUNAL ...mi s- au adaugat la contract... suportarea de catre arendator a cheltuielilor.....
Am deschis o alta actiune care a condus la suspendarea dosarului cu expertiza...si ...vom vedea.

Asta se intampla la Tribunalul Calarasi...
Ultima modificare: Luni, 31 August 2009
antonraluca, utilizator
buna seara, as dori sa stiu daca pe un tutlu de proprietate sunt 2 mostenitori, unul dintre ei poate incheia contract de arenda fara consintamantul celuilalt? se poate inregistra la primarie fara consintamantul celuilalt?

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Bună ziua. am teren dat in arendă de ani de zile la o asociație ... 51971 51971 Bună ziua. Am teren dat in arendă de ani de zile la o asociație care de anul trecut a fost preluat de altă asociație neprimind nici un fel de contract de ... (vezi toată discuția)
Executare silita - contract de arendare veteranul veteranul Din nou s-a ivit ocazia de a va spune tuturor : buna seara si multa , multa sanatate. A trecut ceva vreme , mai precis din 11 nov. 2010, cand am cerut ... (vezi toată discuția)
Monografie contabila plata arenda in bani si natura cu retinerea impozit la sursa Kolea41 Kolea41 buna seara , rog un exemplu de inregistrare contabila a operatiunilor ce deriva din plata arendei- in special in natura- cu stabilirea si retinerea impozitului ... (vezi toată discuția)