avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 274 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... Conditionare caldura de plata integrala a facturii ...
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

Conditionare caldura de plata integrala a facturii RADET

Buna ziua,
locuiesc intr-un bloc in care majoritatea locatarilor au centrale de apartament si doar 4-5 apartament au ramas racordate la RADET. Este legal si posibil sa fiu conditionat pentru a primi caldura de la RADET doar in situatia in care platesc in intregime factura de cladura de la RADET?!
Cel mai recent răspuns: gcprmr , utilizator 06:05, 18 Noiembrie 2016
Spuneam de dialog ca de pe alta planeta pentru ca asociatia de proprietari functioneaza conform legii 230/2007 si HG 1588/2007. Iar ceea ce am reusit sa aflam de la dumneavoastra prin insistenta in a ne explica, nu are nimic in comun cu normalitatea, cu legalitatea.
Nu conteaza daca apartamentul este locuit sau nu, daca este al unui proprietar persoana fizica sau juridica..., cheltuielile pentru incalzire se suporta de toate apartamentele bransate la sistemul public. Daca pe aceeasi scara sunt si apartamente debransate care au centrale proprii, si acestea vor suporta o parte din factura furnizorului pentru incalzirea spatiilor comune si pentru coloanele ce trec prin acele apartamente.
Asa este legal iar cei pe care i-ati ales in comitetul executiv sunt obligati sa aplice legislatia.
gcprmr a scris:
.... Situatia celorlalte apartamente este urmatoarea: intrun apartament locatarii asteapta cu rabdare ca poate apare "agentul termic" nu stiu nimic de conditionare. Un alt apartament apartine de primaria de sector, iar celeleta doua nu sunt locuite


Inteleg ca locuiti intr-un bloc si ca un numar de 6 apartamente sunt racordate la sistemul centralizat de incalzire.
Eu asa inteleg: ca fiecare apartament are un proprietar, ca este primaria, ori persoane fizice, nu conteaza - pe perioada iernii, aceste apartamente trebuiesc incalzite, chiar daca nu sunt locuite.
Probabil ca proprietarii celor doua apartamente nelocuite au interesul ca acestea sa nu fie incalzite, insa trebuie discutat la as. prop. si sa solicitati cu insistenta ca as. prop. sa faca demersurile necesare pentru a permite furnizarea energiei termice necesare incalzirii.
Mergeti si la primaria de sector, vedeti ce este cu acel apartament (locuieste cineva acolo?) si insistati pentru inceperea furnizarii caldurii si repartizarea costurilor cu incalzirea si a apei calde, potrivit cu legislatia in vigoare.
O.k. voi prezenta din nou cazul: locuiesc intr-un bloc cu 32 de apartamente impartite pe 4 scari. O mare parte dintre propietari si-au montat centrale individuale, astfel incat bransati la RADET am ramas 6 apartamente. Vreau sa mai fac o precizare: din cele 26 apartamente debransate, doar 8 figureaza la RADET debransate. Restul au facut debransarea cum au vrut si cand au vrut. Printre acestia din urma figureaza si presedinta de asociatie: debransata fara sa anunte RADET. Deci aceasta este situatia blocului. Anul acesta, cei debransati in frunte cu presedinta au luat hotararea ad-hoc(nu in sedinta) sa nu mai ceara la RADET furnizarea agentului termic, pentru a nu mai plati partea care le revine din partile comune: scari, boxe, tevi care trec prin apartamente... In momentul in care 2 propietari din doua apartamente din cele 6 nedebransate am isistat ca nu este normal si ca avem si noi dreptul la caldura ne-au conditionat de un angajament ca vom suporta noi tot costul facturii de agent termic. Am luat legatura cu RADET-ul dar acestia ne-au comunicat ca fara acordul presedintei de asociatie nu ne pot furniza agentul termic. Presedinta refuza aceasta solicitare prelevanduse de principiul majoritatii in defavoarea minoritatii. Sper ca m-am facut inteles. Oare chiar se poate instaura o dictatura intr-o asociatie de propietari astfel incat sa fim lipsiti de conditii elementare?
Hptararea de a renunta la agentul termic din sistemul public si rezilierea contractului asociatiei cu furnizorul se poate lua legal in adunarea generala. Dar aceasta trebuia sa se faca in primavara pentru ca toata vara sa aiba timp fiecare sa-si instaleze centrala proprie.
Sigur ca si-acum se poate monta in cateva zile centrala proprie daca asociatia, blocul renunta total la agentul termic centralizat.
Acum, haideti sa discutam "la rece" ca tot nu aveti incalzire...

- apartamentele ramase a se incalzi de la RADET sunt imprastiate in tot blocul sau pe o singura scara?
Asadar este foarte important acest lucru - eu intelegand ca tot demesul dvs. se referea doar la o scara si raspunsurile noastre s-au referit la aceasta situatie.

Bun, si noi avem o situatie asemanatoare, insa cele 4 apartamente ramase bransate la CET se afla pe aceeasi scara. Nu mai conteaza faptul ca scara are 4 tronsoane de apartamente si ca cele 4 ap. sunt plasate 2 pe un tronson si 2 pe un alt tronson... iar separarea lor este imposibila (distributie verticala de sus in jos), astfel ca vrem-nu vrem, agentul termic tre' sa treaca prin toate apartamentele.

La dvs., trebuie judecat cam asa: legislatia este de partea dvs., insa daca pe o scara se afla doar un apartamen sau doua, este de-a dreptul neeconomicos ca acel/acele apartamente sa fie racordate la RADET, datorita in primul rand al unui dezechilibru hidraulic defectuos care stiti ce face? Incarca artificial costurile cu incalzirea, astfel incat cu toate repartizarile facute pe spatiile comune, costul pentru incalzirea unui apt. cu 3 camere ar fi ajuns la 700-800 lei/luna, daca nu mai mult, intelegeti? In toata povestea, pe mine ma deranjeaza ca discutia s-a purtat in doar 2-3 oameni care au decis in scurt situatia...

Toate aceste chestiuni trebuia sa fie analizate si discutate din timp, sa stie fiecare ce are de facut, pentru prima parte a sezonul 2016-2017. Observ ca si @Adriantot are aceeasi opinie!
Ei, daca toate cele 6 ap. ar fi fost pe o scara, cred ca aveati sanse mai mari de a primi energie termica pentru incalzire de la RADET. V-am zis, legislatia este de partea dvs.
Cu stima,
A.G.

Alte discuții în legătură

Debransare toamna-iarna vsu vsu Buna ziua! La noi in bloc a aparut o situatie interesanta. 3 vecini s-au gindit ca vor sa monteze centrala termica si sa se debranseze de la RADET. Au ... (vezi toată discuția)
Factura mare caldura elenaulmeanu elenaulmeanu In blocul unde locuiesc, din 54 de apartamente au ramas doar 10 (printre care si eu)racordate la radet,restul si-au montat centrale proprii. La cererea ... (vezi toată discuția)
Repartizare cheltuieli comune de incalzire alexandrudragos13 alexandrudragos13 Supun atentiei Dvs urmaroarea situatie a unui condominiu: - subsolul tehnic transformat in spatiu comercial - parter si mezanin spatiu comercial (din ... (vezi toată discuția)