avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1861 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Problemele profesionale ale ... exercitarea profesiei de cons. jr. in domeniul privat
Discuție deschisă în Problemele profesionale ale consilierilor juridici

exercitarea profesiei de cons. jr. in domeniul privat

Buna ziua.
1. Pentru practicarea profesiei de cons. jr. este obligatoriu inscrierea in tabloul cons. juridici? Textul legii 514/2003 este interpretabil, dupa parerea mea, iar opiniile sunt diferite...Personal nu vad de ce ar fi necesar atata vreme cat nicio instanta nu solicita acest lucru, doar pentru a plati niste taxe??? , care raportate la salariul unui debutant sunt destul de mari..!!!
multumesc.

Cel mai recent răspuns: Mihail Cazacioc , Consilier juridic 23:09, 10 Septembrie 2009
Nu examenele care trebuie sustinute sunt problema (m-am uitat putin pe bibliografie si nu e atat de dificil), e vorba de cotizatiile la Colegiu, care in opinia mea, ca multe alte taxe, nu-si au rostul.
Cat despre beneficiile pe care le ai daca esti inscris in Colegiu....ma abtin pentru ca nu cunosc, in schimb astept cu interes opinia unui alt coleg.
Daca subiectul ia amploare...vreau sa precizez urmatoarele...
- la inceputul activitatii in aceasta profesie ne enumim consilieri juridici stagiari...perioada de stagiatura dureaza 2 ani...si se efectueaza "sub indrumarea" un consilier juridic definitiv.
1Consilierul juridic stagiar poate pune concluzii la judecătorie şi la tribunale ca instanţă de fond, la organele de urmărire penală, precum şi la celelalte organe administrative cu atribuţii jurisdicţionale
- definitivatul se da numai la Colegiu consilierilor juridici....
Se punea intrebarea cu privire la beneficii.. si unul dintre ele este tocmai obtinerea definitivatului ( si sunt destul de multe firme care solicita la angajare sa se faca dovada in acest sens).Consilierul juridic definitiv poate pune concluzii la instanţele judecătoreşti de toate gradele, la organele de urmărire penală, precum şi la toate autorităţile şi organele administrative cu atribuţii jurisdicţionale.
Alte beneficii....la sedintele lunare aflu foarte multe informatii ( pe care probabil veti spune ca le pot afla de oriunde), se discuta multe spete si se ofera solutii.
Insa mai depinde si de modul fiecaruia de a vedea lucrurile.
Mult succes!
In momentul de fata lipsa calitatii de reprezentant a fost invocata la instante doar cu privire la societatile profesionale, insa nu la toate ...... instantele.
Asta asa e, insa la Iasi, a fost facuta o adresa catre instante unde sunt comunicati toti consilierii juridici care sunt suspendati ca urmare a neachitarii taxelor catre colegiu. Dar de pus i practica..... eu nu am auzit nici un caz concret.... asa ca..... dam bataie.....
Desi eu platesc taxele.... care e diferenta?
Nu am nici un beneficiu...
In prezent , nu este nicio diferenta intre cei care platesc taxe si sunt inscrisi in CCJ si cei care nu sunt inscrisi in CCJ ...:)
TRUFIN MARIANA a scris:

In momentul de fata lipsa calitatii de reprezentant a fost invocata la instante doar cu privire la societatile profesionale, insa nu la toate ...... instantele.
Asta asa e, insa la Iasi, a fost facuta o adresa catre instante unde sunt comunicati toti consilierii juridici care sunt suspendati ca urmare a neachitarii taxelor catre colegiu. Dar de pus i practica..... eu nu am auzit nici un caz concret.... asa ca..... dam bataie.....
Desi eu platesc taxele.... care e diferenta?
Nu am nici un beneficiu...

Care ar fi temeiul suspendarii? E o aberatie. Consilierul juridic este un soi de struto-camila. Nici liber profesionist, supus normelor unui ordin (cum ar fi avocatii, executorii, arhitectii, practicienii in insolventa), nici simpli angajati atata vreme cat legea le stabileste incompatibilitati iar statutul le impune obligatia inscrierii intr-un ordin absolut nepotrivit cu calitatea lor de angajat in munca.

Alte discuții în legătură

Statutul profesiei de consilier juridic alx alx institutia in cadrul careia sunt angajata a primit un mail cu o adresa a Ministerului Justitei. pe scurt prin acest mail ni se transmite pe diverse ... (vezi toată discuția)
Cosilier juridic - pot sa ma inscriu in ccj? simona27 simona27 Am absolvit Facultatea de Drept acum doi ani, si m-am angajat la o firma ca jurist , neavand indrumator . As dori sa ma inscriu ca consilier juridic stagiar ... (vezi toată discuția)
Consilier juridic definitiv monalisaalina monalisaalina Imi pot da definitivatul ca si consilier jurudic fara sa fiu inscrisa la UUCJ? (vezi toată discuția)