stancu.C a scris:
Nascut 31/10/1950.
Vechime 39ani,3 luni si 4 zile
Gr 2 depus la dosar 16 ani si 8 luni.
Nu sa depus adeverinta de gr. 2 pentru 5 ani si 10 luni.
Date generale: Un barbat nascut in octombrie 1950 poate beneficia de pensie pentru limita de varsta la implinirea varstei de 65 de ani; stagiul complet de cotizare este de 35 de ani iar stagiul minim de cotizare este de 15 ani.
Stagiul de cotizare: Decizia de respingere s-a dat in functie de actele depuse de dvs. Intrucat discutam, in principal, corectitudinea acesteia, nu voi avea in vedere decat cei 16 ani intregi rezultand din adeverinta depusa la casa de pensii.
Stagiului realizat de dvs., de 39 ani, 3 luni si 4 zile, i se adauga 4 ani - stagiu aferent actiivitatii desfasurate in grupa II de munca, rezultand un stagiu total de 43 ani, 3 luni si 4 zile.
Conditia referitoare la realizarea stagiului de cotizare o indepliniti, atat pentru a beneficia de pensie pentru limita de varsta cat si pentru a beneficia de pensie anticipata partiala.
Varsta standard de cotizare: Pentru 16 ani lucrati in grupa II de munca, varsta standard de pensionare se reduce cu 3 ani si 6 luni iar pentru 22 ani, varsta standard se reduce cu 5 ani
dar numai pentru a beneficia de pensie pentru limita de varsta.
Atentie! Reducerea varstei standard de pensionare pentru activitatea desfasurata in grupe de munca nu se cumuleaza cu reducerea varstei standard cu 5 ani pentru a beneficia de pensie anticipata partiala.
Am remarcat, citindu-va mesajele, ca acest lucru nu va este clar. Deci, perioadele lucrate in grupe de munca reduc varsta standard de pensionare in cazul pensiei pentru limita de varsta, nu si in cazul pensiei anticipate partiale.
1. De pensie anticipata partiala puteti beneficia la implinirea varstei de 60 de ani, intrucat ati realizat stagiul complet de cotizare.
2. De pensie pentru limita de varsta puteti beneficia la implinirea varstei de 61 ani si 6 luni, avand in vedere actele care sunt acum in dosarul de pensionare.
Sa raspund si intrebarilor pe care le-ati pus de-a lungul zilei:
Nu cred ca in istanta o sa am probleme ,pentru faptul ca l-am depus mai devreme, intrucit pot face dovada ca am lipsit de la domiciliu urmatoarele 3 luni.
Va referiti la depunerea dosarului de pensionare mai devreme de data la care, in opinia dvs., indeplineati conditiile pentru a beneficia de pensie anticipata partiala.
Eu zic ca nu veti castiga si va dau un exemplu: cititi sectiunea 7 din Legea nr. 19/2000 -Stabilirea si plata pensiilor.
Art. 83, alin. (1) prevede, in esenta, ca drepturile de pensie se acorda si se platesc de la data indeplinirii conditiilor de pensionare, daca
cererea a fost depusa in termen de 30 de zile de la acesta data.
Legea nr. 19/2000 nu "discuta" decat despre depunerea cererii dupa data indeplinirii conditiilor de pensionare, nu contine alte prevederi. Depunerea cererii de pensionare inainte de data indeplinirii conditiilor duce la respingerea acesteia.
Da il stiu,mai este ceva ,mi sa spus ca toate actele originale ramin la dosar ,mi se restituie numai carnetul de munca,este corect asa.
Este corect asa! Decizia de pensie se emite numai in temeiul documentelor prevazute la cap. B, sectiunea VII, art. 28 din Ordinul nr. 340/2001, documente care se depun atat in copie cat si in original.
Da am lucrat in conditii deosebite ,dar la dosar nu am pus toate adeverintele,nu le obtinusem la data depunerii dosarului,si am fost ferm convins ca pot beneficia de art. 50(1) si (2) corelat cu art.41 (2).
Decizia de pensie se emite in baza actelor aflate in dosar. Cred ca problema referitoare la cumularea reducerilor am lamurit-o mai sus.
Am asteptat eu mesajul dvs. toata noaptea, dar tot eu sunt cea castigata, am adormit citind Adrian Paunescu. :)
Consilier juridic,
Gabriela Pintea