avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 798 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... Refuzul copilului de a petrece timp cu tatal - ce e de ...
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

Refuzul copilului de a petrece timp cu tatal - ce e de facut?

Buna ziua,

Dupa cum mentionam si in alte topicuri de pe acest forum, sunt in proces cu fosta sotie pentru modificarea programului meu de vizita a fetitei noastre.

In acest moment suntem la apel, nu s-a fixat inca data exacta a acestuia.

In procesul initial am precizat ca este un caz de alienare parentala din partea mamei, insa instanta a decis sa nu faca nicio expertiza psihologica in aceasta cauza.

Din acel moment, sept 2016, asupra fetitei mele de 4 ani si jumatate, ii sunt aplicate diverse modalitati de a o indemna sa nu ma mai iubeasca si sa nu mai vrea sa petreaca timpul cu mine.

Lucrurile s-au agravat recent, dupa perioada sarbatorilor de iarna, cand fetita efectiv face crize de nervi si incepe sa planga dupa ce o iau de la gradinita ca sa petreaca weekend-ul la mine.

Imi spune mereu ca "vrea la mami", "vrea la casa ei" si ca "nu e prietena cu mine" si "nu ma iubeste" si refuza chiar sa ma pupe, spunand ca "o pupa doar pe mami".
Mai grav este ca nici cele 2 ore pe saptamana pe care le am alaturi de fetita nu mai vrea sa le petreaca alaturi de mine.

Am incercat sa aflu motivele pentru care nu mai vrea sa stea cu mine, insa nu mi-a dat nicio explicatie, raspunsul fiind doar "vreau la mami".

Din septembrie 2016 si pana acum, comportamentul meu fata de copil nu s-a modificat in niciun fel, nu am agresat fetita niciodata in viata mea (si nici nu se va intampla vreodata) deci nu ar avea vreun motiv concret, provocat de catre mine, pentru care sa nu mai vrea sa stam impreuna.

Nu stiu cum sa procedez in aceasta situatie!

As vrea sa insist in apel pe aceasta alienare parentala si sa se intample ceva pentru ca, daca fosta sotie va continua in acest fel, mi-e teama ca fetita nici nu va mai vrea sa ma vada deloc!

Ma gandeam sa duc si fetita la un psiholog, insa nu stiu ce va reusi sa rezolve acesta daca oricum fetita se va intoarce alaturi de mama si influenta acesteia va continua...

Va rog mult sa ma ajuti cu un sfat, caci sunt disperat!

Va multumesc!

Cel mai recent răspuns: When , utilizator 11:23, 6 Martie 2017
Faptul ca aveti INCA legatura cu fetita, e foarte bine! Chiar daca nu sunteti multumit de reactiile ei. Nu ea, ci dvoastra aveti nevoie de un know how privind contracararea efectelor alienarii parentale. Nu cred sa gasiti expertiza in psihologia bucuresteana dar puteti incerca sa folositi sugestiile de aici: [ link extern ] /
Ultima modificare: Vineri, 3 Martie 2017
asaofi, utilizator
Mama va putea face plangere impotriva psihologului, asta daca nu dati de un psiholog onest care va notifica mama

Mama va putea face plangere psihologului daca copilul merge la terapie fara acordul ei. Insa pentru o evaluare nu va putea face nimic.
Ultima modificare: Duminică, 5 Martie 2017
gi-jane2, moderator
When...nu ajutati user-ul trimitandu-l catre vreo evaluare psihologica "cu scantei" al copilului sau. Mai cititi despre subiect (in termeni de preventie-rezolvare) inainte sa fiti prea vehement. E drept ca din cauza unei popularizari, pe cat de excesiva, pe atat de neexplicata, a "alienarii parentale", multi parinti nerezidenti au devenit de-a dreptul ipohondri in aceasta privinta. Apoi...daca vreti, continuati: ce sa faca tatal cu o expertiza psihologica extrajudiciara care ar atesta (?) o influenta a mamei? Unde sa o fluture si ce sa obtina?
In primul rand il poate ajuta pe el sa vada unde este problema, daca problema este in partea cealalta, la mama sau la el. Iar daca problema este la amandoi, poate merge chiar el la cateva sesiuni pentru a invata sa gestioneze relatia cu propriul copil.
Daca insa problema majora este la mama, o poate notifica pe aceasta cu privire la eventualele daune emotionale asupra copilului apoi va putea sa ceara sprijinul DGASPC povestind despre ce se intampla in relatia lui cu minora si atasand raportul psiholoagei.
In orice caz, psihologul il va ajuta sa-si inteleaga copilul si sa aiba o viziune reala despre tot ce se intampla.
@asaofi - multumesc mult pt articol! nu l-am parcurs inca pe tot, dar pare interesant.

Aveti si dvs dreptate cum ca o "atestare" a unei alienari din partea mamei nu ma ajuta prea concret. In instanta cu siguranta nu va avea niciun impact, mai ales dc evaluarea este realizata de un psiholog la care am dus doar eu copilul (care poate sa fie "cumparat"). Punctual, ma poate ajuta sa inteleg, in primul rand, ce anume a cauzat aceasta schimbare de comportament a copilului (in conditiile in care contexul legaturii noastre nu s-a modificat) si apoi, poate gasesc o modalitate prin care sa pot continua, totusi, relatia cu fetita mea.

@when - garantat, nu sper in modificarea comportamentului mamei, din contra, alienarea va fi si mai intensa! Ganditi-va ca tot comportamentul acesta s-a manifestat mult mai intens dupa ce instanta a renuntat la expertiza in vederea alienarii, asta i-a dat frau liber minciunilor in ceea ce ma priveste.
Si am mai observat ceva, deschizand discutia despre verificarea psihologica, mama fetitei chiar ma roaga sa duc copilul la o testare ca sa-mi demonstreze ca nu ea alieneaza copilul ci eu #-o Cum as putea sa-mi alienez propriul copil impotriva mea...nu prea stiu!
Plus ca vrea sa-mi demonstreze cum ca al nostru copil are probleme si ca ea a avut dreptate cand a vrut sa-l duca la psihologul de la DGASPC (fara sa-mi comunice si mie motivele). Cand in sfarsit dupa 2 luni a reusit sa-mi justifice intentia de a duce copilul la psiholog (acelasi psiholog partinitor care nu a vrut sa vada copilul, ghiciti ce? acum a acceptat) spunand ca nu-i povesteste copilul ce face la mine!

Ceea ce ma face sa cred ca ori a invatat copilul sa ascunda f bine ceea ce discuta cu ea (a fost o situatie cand copilul mi-a zis ca i-a zis mami sa nu ma bage in seama si de atunci nu a mai avut astfel de scapari sincere copilul), ori alienarea se realizeaza prin bunica materna (care locuieste in aceeasi casa cu ele si care a fost prezenta cand fetita imi spunea ca nu e prietena mea si ca nu vrea sa ma pupe) ca sa fie mama absolvita de orice vina.

Alte discuții în legătură

Influența negativă a tatălui asupra copilului. ce pot face pe cale legală? Honey32 Honey32 Buna ziua. Am o problema cu fostul concubin si cu relatia lui de tata cu fiica noastra. De fiecare data cand o aduce (dupa vizita la el) fetita, de 2 ani si 5 ... (vezi toată discuția)
Copil minor alienat parental sever de mama, impotriva tatalui valino valino Buna ziua! Sunt tatal unei fetite minore si urmaresc cu mare atentie aceasta comunitate, in special cea din domeniul Dreptul familiei sau probleme juridice de ... (vezi toată discuția)
Program vizita minori nerespectat de mama magdalena24 magdalena24 ce poate face un tata care a trecut prin 8 procese de diferite feluri (ordonanta presidentiala, executare silita) pentru a si vedea fetita ( acum in varsta de ... (vezi toată discuția)