avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 768 soluții astăzi

Creștem împreună! Datorită vouă, comunitatea avocatnet.ro a înregistrat 12,8 milioane de vizite în primele 7 luni din 2025.

Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... C.I.M. intr o Asociatie de proprietari
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

C.I.M. intr o Asociatie de proprietari

Buna ziua
Am o nelamurire si doresc pentru ca in sfarsit am studiat acele contracte de munca ale angajatiilor din asociatie , ca cineva sa faca precizari in aceat caz :
Am inteles ca si intr o asociatie de proprietari administratorul , omul / femeia de serviciu conform Codului muncii este obligatoriu incheierea C.I.M.- lui fie cu norma intreaga sau o fractiune de norma .
Ce nu inteleg este faptul de ce sunt eu asociatie de proprietari " obligata " si in cazul in care am contabil si casier pe aceste functii sa inchei ( sau poate nu ) aceste contracte individuale de munca cu toate ca programul de lucru al casierului este de 2 ( doua ) ore / zi de 2 ( doua ) zile pe saptamana si inca cateva ore pentru incheierea formalitatilor de casierie si banca si nici decum este incheiat , adica contractul avand durata muncii de 4 ore / zi , 20 ore / saptamana si salariul de baza brut de 1088 lei, nu discutam si de celelalte impozite .
Pentru ca nu am fost si nu pot fi de acord cu acest lucru ( ca mine mai sunt si altii ), poate cineva sa ma convinga ca asa trebuie ca sa nu zic " obligatoriu " cu argumente pentru acoperirea programului prevazut in acest contract .?
Acelasi lucru se intampla si cu contabilul si nu revin acestui fapt incaodata .
Punctul nr.2
De ce sunt eu asociatie " obligata " ( am folosit si de aceasta data acest cuvant , poate ca nu trebuia ) sa inchei Contract individual de munca unei persoane care se ocupa cu cititul contoarelor / repartitoarelor sau cum li se mai zice de apa calda si apa rece unde in acel contract este stipulat la felul muncii : cititor contoare apa rece si calda , iar la durata muncii : 2 ( doua ) ore / zi respectiv 10 ore / saptamana cand acest lucru se intampla cateva ore unde mai adaugam cateva ore pentru insumarea consumului la sfarsit de luna .
Presupunand ca am fost cat de cat exlpicit , in caz contrar revin cu alte amanunte , vin cu urmatoarea intrebare
- In aceste cazuri si pentru ca am folosit cuvantul " obligatoriu " trebuie sau nu incheierea de asemenea contracte ? sau ce ?
Va multumesc
Cel mai recent răspuns: elga50 , moderator 14:11, 8 Martie 2017
Ei, asa, 166 ore / luna, programul intreg.
Deci la salariul minim brut pe economie, vine 8.73 lei / ora.

Trebuie sa-i faceti CIM deoarece activitatea lui nu este ocazionala, ci permanenta, dar cu frecventa foarte redusa.
Lucreaza 2 ore pe luna, asa ii faceti contractul si-l platiti cu 17.50 lei.
Evident ca nu va dori. Mai cautati oameni care sa vrea sa presteze in aceste conditii.... si, daca nu gasiti, poate gasiti pe cineva care sa presteze benevol :)

Despre ce ne povestiti dv. inseamna niste contracte prost facute, nu false, nu abuzuri, doar prost intocmite, luate dupa cum au auzit pe la altii....
Multumesc Doamna elga , acum am inteles mai bine dar nu sunt de acord cu " modul " de intocmire a acestor contracte si cand m am referit la " fals in acte " nu am gandit ca este tot contractul un fals , dar nu pot sa fiu de acord ca acestea sunt " prost intocmite " .
Atata timp cat acolo specifici 4 - 5 - 6 ore /zi si realitatea este alta , modul de intocmire nu a fost prost ci a fost cu "bataie lunga " si atunci nu pot fi de acord cand tu angajat prestezi 2 ore de 2 ori pe saptamana si sa precizezi in contract dublul , sau 2 ore / zi si sa termini citirea intr o zi .
De ce doresc ca aceste documente sa fie reale , ca in cazul unui control de la I.T.M. sa nu fie probleme si ca asa trebuie precizat , sau pe institutia I.T.M. nu o intereseaza cum sunt intocmite aceste contracte
Ca totul sa fie in regula , va rog sa mi confirmati faptul ca orice persoana care presteaza o activitate ( nu vorbim de cele accidentale precum o reparatie , o inlocuire de yala etc ) fie si de 2 ore , obligatoriu trebuie ca asociatia sa i intocmeasca contract de munca intrucat citeste lunar apa sau face contabilitatea zic eu in 2 - 3 zile / luna si sa pun in contract un numar mai mare de ore ( dublu sau mai mult ), nu cel real .
O zi buna va doresc.
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Daca este o activitate care se repeta luna de luna, da, trebuie sa aiba CIM.

Insist sa va spun ca aceste contracte asa se fac, cum sunt si ale dv., numai ca nimeni nu-si bate capul cu corelatia stricta intre ce scrie in contract si cat lucreaza persoana.
Interesant este sa-si faca bine treaba, cand trebuie sa si-o faca, si marimea salariului.

Zau, vi s-a pus capsa pe lucruri derizorii. Si va spun asta ca si daca ii scrieti in contract ca lucreaza 2 ore / luna (citeste apometrele) si-i oferiti 17 lei pentru asta, sau 20, sau 30 lei, nu veti gasi cui sa-i faceti un asemenea contract.

Este obligatoriu, si treceti exact cate ore presteaza.
Este posibil si legal.
Puteti pt. o ora pe luna sa-i dati si 100 lei, care este problema?
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Nu doream sa mai intervin .
brosservicto...cred ca acum ati inteles ce eu doresc sa aflu si implicit daca este legal .
Sunt de acord ca un salariat ( asa este legea ) sa aiba 2 - 3 C.I.M. - uri si salariu cat doreste si atunci intreb :
- Daca activitatea pe care o desfasoara este de 10 - 15 ore ( nu poti spune ca ii i a mai mult sa citeasca contoarele de apa si sa faca niste socoteli , m am oferit eu dar nu sunt agreat) pe luna , de ce sa trec in contract 2 ore / zi care este egal cu 10 ore / saptamana care este egal cu 40 ore / luna ? sau de ce sa trec 6 ore / zi , 30 ore / saptamana , 120 ore / luna in cazul unui casier?
Dumneavoastra locuiti la bloc ? daca ati fi presedintele asociatiei asa ati proceda ? ( zic eu daca nu aveti interese ) are acoperire acel program de 6 ore zilnic ? poate aveti dreptate , va rog sa altcineva sa ma convinga si zau ca nu mi s a pus capsa pe nimeni , pai cate implica un contract de munca intr o asociatie ? numai acum cu majorarile de la 1 februarie fondul de salarii a crescut cu peste 2000 lei adaugati la cei peste 8000 lei , pai ce vorbim .
O seara buna va doresc .

Alte discuții în legătură

Durata muncii la un c.i.m. eugarizan eugarizan Am studiat Cudul Muncii si nu am putut sa deslusesc daca este obligatoriu ca unui angajajat cu C.I.M. timp partial de munca sa consemnez la Durata muncii ... (vezi toată discuția)
Contract de munca cu timp redus de lucru Stanciut Stanciut Angajati unei asociati de locatari care sunt angajati acum cu norma intreaga (administrator,casier ,femeie de serviciu) se poate reduce norma de lucru de la 8 ... (vezi toată discuția)
Indemnizatie de concediu administrator Elidor Elidor Administratorul asociatiei noastre de proprietari este cu contract de muncacu program de 4 ore zilnic. A depus o cerere pentru CO-parte financiara, dansul ... (vezi toată discuția)