avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 840 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Paşapoarte, cărţi de ... Roman sau nu - verificare cetatenie
Discuție deschisă în Paşapoarte, cărţi de identitate, acte de stare civilă - formalităţi, obţinere, probleme

Roman sau nu - verificare cetatenie

Exista un site unde se poate verifica CNP-ul ? As dori sa ma informez personal daca mai sunt cetatean roman sau nu. VA multumesc pentru informatie.
Ultima modificare: Sâmbătă, 8 Aprilie 2017
mihai1966, utilizator
Cel mai recent răspuns: tgeorgescu , utilizator 09:09, 13 Aprilie 2017
Tocmai de aceia sunt confuz pt ca am fost "neclarificat" la cererea unui pasaport de la Ambasada Romana... Chiar daca CNP-ul meu arata ca este valid si sunt Roman autentic. Mai am si certificat de nastere romanesc si alte documente care atesta ca aceasta si mai ales ca vb perfect romaneste!
Daca ati fost neclarificat de Ambasada de ce nu ati cerut clarificari acolo? Mai ales ca vorbiti perfect romaneste.
Tot ce mi-ati spus face cu adevarat sens! In plus, mi-am verificat CNP-ul on-line si este valid! Credeti ca cei de la Ambasada sau DGP au un alt mod/site de verificare strict secret si ESTE INTERZIS publicului? Din cele discutate cu consulul si la cerintele mele sa-mi probeze prin e-mail refuzul sau neclarificarea cetateniei mele, la care nu doreste sa-mi arate sau macar sa discute! Mi-a spus doar ca "pot verifica la DGP cele confirmate de el". I-am cerut indrumare si numar de telefon cu numele persoanei de la DGP, cu care sa vb. si nu mi-a raspuns! Pe de alta parte, chiar daca as obtine confirmarea de la DGP Iasi, (unde am fost nascut) sunt sigur ca domnia sa, consulul imi va spune ca nu sunt valabile! Aveti alta idee ce anume sa fac ca sa obtin aceiasi sursa de informatie ca si consulul?
Domnule, exista doua modalitati de validare: matematica si prin a consulta baza de date de la evidenta populatiei. Cea matematica se bazeaza pe faptul ca ultima cifra din CNP este o cifra de control, care arata daca CNP-ul este valid din punct de vedere matematic. A fi valid din punct de vedere matematic nu implica faptul ca ar fi valid la evidenta populatiei. De ex. CNP-ul unei persoane care a renuntat la cetatenia romana ramane in continuare valid din punct de vedere matematic, chiar daca el nu mai corespunde niciunui cetatean roman. Deci daca ati verificat din punct de vedere matematic, nu rezulta ca exista in mod real un cetatean roman cu acest CNP, avand numele si prenumele dvs., acelasi loc al nasterii si aceeasi data a nasterii.

In cazuri rare se poate intampla ca acelasi CNP sa fi fost atribuit unor persoane diferite. Deci teoretic s-ar putea sa existe cineva cu acelasi CNP care nu poarta acelasi nume cu dvs. Sau se poate ca cineva (o ruda) sa va fi dat disparut si pe urma ati fost inregistrat ca mort. De ex. daca sotia dorea pensie de vaduva (pensie de urmas).

Sau poate cineva si-a insusit prin frauda identitatea dvs.

Daca vreti sa aflati sigur asta, luati avionul catre Romania, spuneti ca sunteti cetatean roman si v-ati pierdut orice act de identitate si daca sunteti lasat sa intrati in Romania (cu amenda) atunci e clar ca sunteti cetatean roman. Daca nu vi se permite sa intrati in Romania, atunci nu mai figurati drept cetatean roman in baza de date.

Nu ati spus daca ati renuntat vreodata la cetatenia romana sau daca ea v-a fost retrasa pentru activitati militare sau teroriste contra statului roman. Sau, cum au spus altii, poate a fost retrasa de regimul comunist.

Inca un amanunt: romanii autentici nu scriu "roman" cu R mare decat la inceputul propozitiei.
Ultima modificare: Joi, 13 Aprilie 2017
tgeorgescu, utilizator
"Unde dai si unde crapa"! Asta este pur romaneasca?

Cred ca nu s-a inteles intrebarea mea?
Era vorba de sursa de unde as putea sa obtin raspunsul daca mai sunt sau nu roman...
Dl. tgeorgescu, la dv. ma refer. Daca ma puteti ajuta cu o indrumare apreciez mult, dar daca nu, lasa-ti ironiile ca sunt satul de ele...
Cit despre a vb sau scrie romaneste, admit ca mai fac si erori... Insa in Lb. Engleza, se scrie cu majuscula.
Important ar fi fost sa dati atentie la ce am dorit sa aflu decat sa-mi analizati gramatica...
Iar ca sa ma urc intr-un avion mi-ar trebui un bilet care se obtine in baza unui document de calatorie...Iar daca prin absurd as fi obtinut biletul, la "imbarcare" as fi fost respins neavand un document de calatorie...iar biletul nu este rambursabil!

Cu sfaturile astea as fi pierdut si bani si timp aiurea, invartindu-ma-n cerc... :) Totusi mi-ati sugerat varianta cu declaratia fostei care nu am luat-o in considerare. Dar totusi, pt. a fi "disparut sau decedat" se face o procedura si se recurge la Monitorul oficial! Asa spunea o avocata aici... Iar eu, daca as fi renuntat la cetatenie de ce as mai fi intrat pe acest forum? :)

Alte discuții în legătură

Cnp si pasaport Canuk66 Canuk66 Sunt stabilit in Canada de 25 de ani. Cand am parasit Romania atit eu cit si sotia mea nu am avut Coduri Numerice Personale atribuite. Singurele document care ... (vezi toată discuția)
Cetatenie rumi rumi buna ziua Sunt un roman plecat din tara acum 11 ani.Aici in Spania unde locuiesc acum am obtinut si cetatenia spaniola dar a trebuit sa semnez o hartie prin ... (vezi toată discuția)