avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 447 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... partaj apartament
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

partaj apartament

apartament proprietate r.i.a.l. in care locuiesc de 15 ani tatal (divortat ) si fiul . tatal este titular de contract de inchiriere iar fiul , colocatar . fiul se casatoreste si tatal trece in contractul de inchiriere si pe nora ca , colocatar . la 3 ani dupa aceasta tatal decedeaza . fiul trece contractul de inchiriere pe numele sau , sotia sa fiind colocatar . fiul primeste bani de avans de la mama sa plateste avansul si cumpara apartamentul in rate pe 20 de ani . fiind casatorit , sotul nu a putut cumpara apartamentul doar pe numele sau . in consecinta , pe contractul de vanzare- cumparare apare si sotia . dupa plata avansului si a 3 rate lunare sotia paraseste domiciliul conjugal definitiv, pleaca la mama ei in alt judet si introduce acctiune de divort . divortul s-a pronuntat exclusiv din vina sotiei fiind declarata mama si sotie imorala , ramanand definitiv. sotia nu a lucrat niciodata nici macar o ora , timp de 4 ani cat au fost casatoriti Sotul a platit chiria pe cand apartamentul era proprietate r.i.a.l. , a platit avansul din banii mamei sale , a platit cele 3 rate pana la plecarea sotiei din salariul sau , a platit aproape 2 ani rate dupa plecarea sotiei , apoi a achitat o singura data cu banii chesch restul de rate pe 17 ani ramasi . procesul verbal de predare-primire a apartamentului este doar pe numele sotului . de atunci au trecut 13 ani si nu s-a facut partajul . in toti acestia ani sotul locuit efectiv in acest apartament , a adus imbunatatiri apartamentului si a platit impozit pe numele amandurora . In cazul dat sotia are vre-un drept la acest apartament ? cum se procedeaza ca sotia sa nu mai figureze in contractul de vanzare-cumparare ?
Cel mai recent răspuns: Roxana alina Stancu , Avocat 10:34, 21 Septembrie 2009
In principiu, fiind un bun achizitionat in timpul casatoriei, acesta este un bun comun.
Dovediti insa ca banii pentru avans au fost primiti de la mama dvs, si ca doar trei rate au fost achitate in perioada cat ati stat impreuna, restul fiind achitate dupa separatia in fapt, iar apoi in drept a sotilor.
Sansele sa va revina dvs apartamanetul sunt mari, daca dovediti cele mentionate aici.
spiridon vasilica a scris:


,,Chiar daca unul din soti nu lucreaza , se considera ca a contribuit la casnicie , asa ca ia ceva din apartament .''
De acord cu dumneavoastra. Insa ,una e sa ia 50% din valoarea apartamentului si alta sa'i revina cu mult mai putin.;)


Chiar daca sotia nu a lucrat nici macar o secunda in viata cu contract de munca , poate sa vina oricand cu un inscris din care sa reiasa ca a primit imprumut o suma de bani de la mama ei sau alta persoana , si daca mai vine si cu doi martori care sa o sustina , are sanse destul de mari .

Mai poate sa demonstreze si ca in perioada casniciei dumneavoastra si familia dumneavoastra ati avut cheltuielile mai mari decat veniturile , asa ca a fost nevoita sa se imprumute la mama ei sau alte persoane pentru a putea sustine cheltuielile .

Este posibil ca fiul sa fi primit bani de avans de la mama sa , dar daca mama lui nu a avut banii la CEC sau banca , ori nu a contractat un credit in acea perioada , atunci este mai greu de dovedit ca plata avansului s-a facut din acesti bani .

Chiar daca divortul s-a pronuntat exclusiv din vina sotiei fiind declarata mama si sotie imorala , si a ramas definitiv , la partaj se impart bunurile comune .

Sotul trebuie sa dovedeasca ca a achitat dupa divort restul de rate pentru cei 17 ani care au mai ramas din credit din surse imprumutate sau alte venituri , si o sa-i plateasca doar o sulta mai mica sotiei .

Era normal sa aveti grija de apartament si sa platiti impozitele , deoarece erati coproprietar si aveati grija de acel bun .
Apartamentul are regim de bun comun,dobandit in timpul casatoriei,dar contributia fostei dvs.sotii este destul redusa,in limita timpului cat ati fost impreuna.Din suma totala se reduce avansul si ratele achitate de dvs.,dupa despartire,rumand ca in functie de probele ce vor fi administrate(acte,interogatoriu,doi martori expertize de evaluare a apartamentului si contabila de stabilire a contributiei fiecaruia dintre soti)
Dvs,urmeaza sa dovediti cu actele ce le detineti si contributia majora pe care o aveti la achitarea casei,situatie care rezulta in mod clar din relatarile pe care le-ati facut
ar fii in avantajul dvs :
1. daca aveti vreo dovada ca ati primit avansul de la mama dvs - chitanta, factura .
2. daca aveti dovada ca ati achitat cele 17 rate dintr-un cont propriu .

ideea e sa puteti dovedi cu acte ca dvs ati achitat majoritatea ratelor si ca sotia nu a contribuit in nici un fel la plata acestora.
daca aveti si martori care sa sustina cele afirmate de dvs , puteti solicita atribuirea imobilului in natura cu plata sultei catre parata .

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Partaj mancipri mancipri locuinta r.i.a.l . tatal titular contract de inchiriere . fiul de cand s-a nascut , locuieste la aceiasi adresa cu tatal .devine major si se casatoreste . ... (vezi toată discuția)
Partaj mancipri mancipri am locuit cu tatal meu intr-un apartament proprietate r.i.a.l. timp de 30 de ani, tatal meu fiind titular de contract. cand m-am casatorit tata a trecut-o si ... (vezi toată discuția)
Partaj complicat camelia_g camelia_g Părinţii mei au avut o casă care a fost demolată în anul 1984 şi ne-a fost repartizat cu contract de închiriere un apartament cu 4 camere în care am ... (vezi toată discuția)