Marica_sz a scris:
Buna ziua
Pentru a înțelege situația descriu pe scurt ce s-a întâmplat în asociația noastră.
Fosta administratoare a delapidat 18000 de euro de la asociație. Pentru a putea plăti datoriile către furnizori la adunarea generala s-a hotărât ca pana la recuperarea banilor de la fosta administratoare sa plătim în mod egal toți proprietarii 800 lei. în rate de 150 lei/luna. (în cadrul asociației sunt apartamente cu 2, 3 și 4 camere) Procesul verbal a fost expus pe panou în loc vizibil tuturor locatarilor. Specific ca nimeni nu a făcut în scris nicio plângere împotriva acestei hotărâri, ceea ce arata și rezultatul. 80% din proprietari au plătit suma stabilita, în întregime. Intre timp fosta administratoare a fost judecata, condamnată, suspendată, dar din bani nu am reușit să recuperam nimic. A fost executata silit, ceea ce înseamnă ca primim lunar 80 lei. Intre timp am adunat fond special (cele 800lei/proprietari) fond de rulment, fond de reparații și astfel am reușit sa plătim toate datoriile, în plus am reușit sa încheiem un contract pentru schimbarea liftului. Pentru a face fata acestui contract am ajuns sa fim nevoiți sa recuperam si de la ceilalți proprietari, care considera ca nu sunt fraieri sa plătească cei 800 lei,considerând ca ei au plătit întreținerea la fosta administratoare și sa recuperam banii de la ea, ceea ce este imposibil ( cate 80lei/luna).
Întrebarea mea este - ce șanse avem sa obținem cele 800 lei de la toți proprietarii dacă le dam în judecată.
Cu stimă Marica –Sz.
Odată cu Legea nr. 196/2018 aveți în ajutor articolul 102, alineatul 3, care spune că mai ales amenzile trebuiesc plătite de persoanele fizice găsite vinovate de un prejudiciu sau de o ilegalitate (președintele, administratorul, cenzorul și membrii Comitetului Executiv).
CAP. IX. Contravenții și sancțiuni.
Art. 102. - (1) Următoarele fapte constituie contravenții, dacă nu au fost săvârșite în astfel de condiții încât să constituie, potrivit legii penale, infracțiuni:
a) ne-convocarea Adunării Generale conform prevederilor prezentului act normativ;
e) NERESPECTAREA STATUTULUI, A ACORDULUI DE ASOCIERE, precum și NEÎNDEPLINIREA SAU DEPĂȘIREA ATRIBUȚIILOR de către președinte, membrii Comitetului Executiv, cenzor sau de către administrator;
k) ne-încheierea de către administrator a asigurării pentru răspunderea civilă profesională a administratorului;
l) utilizarea cu altă destinație a Fondului de Rulment sau a Fondului de Reparații, altfel decât este prevăzut la art. 71 și 72;
m) utilizarea și gestionarea veniturilor Asociației de Proprietari, altfel decât este prevăzut la art. 20, 70 și 74;
q) desfășurarea de către persoane fizice sau juridice a activității de administrare a Condominiilor fără îndeplinirea condițiilor prevăzute la art. 64;
r) nerespectarea prevederilor art. 55 alin. (1) litera s) ...
(2) Contravențiile prevăzute la alin. (1) se sancționează după cum urmează:
a) faptele prevăzute la alin. (1) lit. d), f) și k), cu amendă de la 500 lei la 3.000 lei;
b) faptele prevăzute la alin. (1) lit. a), b), c), r) și s), cu amendă de la 200 lei la 1.000 lei;
c) faptele prevăzute la alin. (1) lit. e) și j), cu amendă de la 2.500 lei la 5.000 lei;
d) faptele prevăzute la alin. (1) lit. g), h), i), m), p) și q), cu amendă de la 5.000 lei la 10.000 lei;
e) faptele prevăzute la alin. (1) lit. l), n), și o), cu amendă de la 4.000 lei la 9.000 lei.
(3) SANCȚIUNILE PENTRU CONTRAVENȚIILE PREVĂZUTE LA ALIN. (1) SE APLICĂ PERSOANELOR FIZICE (...) VINOVATE.
(4) Constatarea contravențiilor prevăzute la alin. (1), FĂCUTĂ LA SESIZAREA ORICĂREI PERSOANE INTERESATE SAU DIN OFICIU, precum și aplicarea sancțiunilor corespunzătoare se fac după cum urmează: (...) b) de către primari sau de împuterniciții acestora sau de către Poliția Locală în cazul faptelor prevăzute la alin. (1) lit. a-e, i-m și o-s (...).