avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 735 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... Este normal ca banii delapidați de administrator să ...
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

Este normal ca banii delapidați de administrator să fie plătiți de proprietari?

Buna ziua
Pentru a intelege situatia descriu scurt ce s-a intamplat in asociatia noastra.
Fosta administratoare a delapidat 18000 de euro de la asociatie. Pentru a putea plati datoriile catre furnizori la adunarea generala s-a hotorat ca pana la recuperarea banilor de la fosta administratoare sa platim in mod egal toti prorietarii 800 lei . in rate de 150 lei/luna. (in cadrul asociatiei sunt apartamente cu 2-3 si 4 camere) Procesul verbal a fost expus pe panou in loc vizibil tuturor locatarilor. Specific ca nimeni nu a facut in scris nicio plangere impotriva acestei hotorari, ceea ce arata si rezultatul. 80% din proprietari au platit suma stabilita, in intregime. Intre timp fosta administratoare a fost judecata, condamnata , suspendata, dar din bani nu am reusit sa recuperam nimic. A fost executata silit, ceea ce inseamna ca primim lunar 80 lei. Intre timp am adunat fond special (cele 800lei/ proprietari) fond de rulment, fond de reparatii si astfel am reusit sa platim toate datoriile , in plus am reusit sa incheiem un contract pentru schimbarea liftului. Pentru a face fata acestui contract am ajuns sa fim nevoiti sa recuperam si de la ceilalti proprietari, care considera ca nu sunt fraieri sa plateasca cei 800 lei,considerand ca ei au platit intretinerea la fosta administratoare si sa recuperam banii de la ea, ceea ce este imposibil ( cate 80lei/luna).
Intrebarea mea este- ce sanse avem sa obtinem cele 800 lei de la toti proprietarii daca le dam in judecata.
Va multumesc anticipat orice raspuns care ne ajuta.
Cu stima Marica –Sz.
Ultima modificare: Vineri, 24 Noiembrie 2017
Manuela Rășină, administrator
Cel mai recent răspuns: flory_mr , utilizator 04:17, 1 Iunie 2020
Daca adunarea generala a votat modalitatea de recuperare prejudiciu prin suplimentare fond de rulment, sumelor neachitate in termenul stabilit de la proprietarii care apreciaza ca nu este legal sa acopere parte din prejudiciul cauzat de exadministrator,li se pot aplica legal penalitati in temeiul disp art 49 L230?Avand in vedere ca aceste sume au natura unui supliment fond de rulment adica a unui imprumut acordat asociatiei de catre proprietari nu stiu daca exista temei legal pt. aplicare penalitati !
Administratoarea, domnisoara de 40 a copilarit in blocul nostru si in momentul respectiv nu mai statea cu parintii ci intr-un apartament inchiriat in cartier. Avea pe nume un autoturim de 17 ani care s-a executat silit dar nici la a treia licitatie nu s-a prezentat nimeni sa -l cumpere. Asa s-a vandut masina cu 1000 lei. Ati citit bine 1000 lei. Executorul recupereaza banii lui calculat pentru executarea celor 76000 lei plus pretul pentru ridicarea autoturismului si alte cheltuieli. Am citit legea, executorul are prioritate in recuperarea cheltuielilor de executie.
Nu sunt iritata, dar ce importanta are denumirea sumei care a fost hotorata si adunata strict pentru plata datoriilor la compania de apa, termoficare, lift, RER etc...Aceasta suma hotorata sa se plateasca cu ea restantele catre furnizori,nu trebuie confundata nici cu fondul de reparatii adunat ulterior pentru lift, nici cu fondul de rulment care s-a adunat tot ulterior pentru plata cheltuielilor curente in caz daca sunt restantieri care platesc intretinerea cu intarziere.
Cred ca de mult am depasit subiectul intrebarii mele. Este drept sau nu este drept ca sa plateasca toti proprietarii, (sau ajuge sa plateasca numai unii si sa beneficieze toti)? Cam aceasta era intrebarea.
Multumesc tuturor care au dat un raspuns la subiect.
Multumesc pentru atentie
Cu stima
Marica sz.
~ Conținut șters la cerere ~
Acest prejudiciu trebuie platit de catre toti proprietarii asa cum s-a hotarat in AG.
Se pune pe liste si, daca nu se achita de catre unii din diverse motive, intra in restante si se penalizeaza asa cum scrie la lege:
Art. 49. - (1) Asociatia de proprietari poate stabili un sistem propriu de penalizari pentru orice suma cu titlu de restanta, afisata pe lista de plata....

De asemenea, daca depaseste o anumita valoare mai consistenta, atunci se poate cere recuperarea acestei sume in instanta.
Domnul Lascoschi,
Administratoarea a fost condamnata si penal si civil. Banii recuperati sunt nesemnificativ. (80 lei lunar)Cum sa rezolvam problema daca unii platesc si altii nu? Cei 800 lei /proprietari erau calculati strict ca sa achitam la zi furnizorii. Fondul de rulment adunat nu face fata sa platimi actualii restantieri si diferenta de la cei care nu au achitat cei 800 lei. Fondul de reparatii care am adunat pentru lift si pana in prezent am folosit ilegal o parte din el la plata cheltuielilor curente trebuie sa folosim la plata liftului la terminarea lucrarii, altfel vom plati penalitati grave.
Am lasat acest proprietari aproape trei ani,nu au de gand sa plateasca. Ce alta modalitate avem sa recuperam banii care ne lipsesc? - in afara de a da in judecata pe acei proprietari.

Alte discuții în legătură

Administrator asociatie a delapidat 76000lei, fara posibilitati de restituire Marica_sz Marica_sz Buna ziua, Sunt cenzorul actual a asociatiei in cauza. Administratorul a recunoscut la politie si fata de notar ca a delapidat 76000 RON de la asociatie. In ... (vezi toată discuția)
Plati datorii furnizori DanAlyna DanAlyna Buna ziua, In cadrul Adunarii Generale s-au luat urmatoarele decizii: - bugetul de cheltuieli pentru: presedinte: 100 lei/luna; lucrari ce nu necesita ... (vezi toată discuția)
Administratora a delapidat 75000 lei Marica_sz Marica_sz Buna ziua Suntem o asociatie cu 76 de apartamente in bloc cu 10 etaje. Inca de la infiintarea asociatiei, asociatia functiona fara cenzori, doar cu ... (vezi toată discuția)