avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 735 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... Este normal ca banii delapidați de administrator să ...
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

Este normal ca banii delapidați de administrator să fie plătiți de proprietari?

Buna ziua
Pentru a intelege situatia descriu scurt ce s-a intamplat in asociatia noastra.
Fosta administratoare a delapidat 18000 de euro de la asociatie. Pentru a putea plati datoriile catre furnizori la adunarea generala s-a hotorat ca pana la recuperarea banilor de la fosta administratoare sa platim in mod egal toti prorietarii 800 lei . in rate de 150 lei/luna. (in cadrul asociatiei sunt apartamente cu 2-3 si 4 camere) Procesul verbal a fost expus pe panou in loc vizibil tuturor locatarilor. Specific ca nimeni nu a facut in scris nicio plangere impotriva acestei hotorari, ceea ce arata si rezultatul. 80% din proprietari au platit suma stabilita, in intregime. Intre timp fosta administratoare a fost judecata, condamnata , suspendata, dar din bani nu am reusit sa recuperam nimic. A fost executata silit, ceea ce inseamna ca primim lunar 80 lei. Intre timp am adunat fond special (cele 800lei/ proprietari) fond de rulment, fond de reparatii si astfel am reusit sa platim toate datoriile , in plus am reusit sa incheiem un contract pentru schimbarea liftului. Pentru a face fata acestui contract am ajuns sa fim nevoiti sa recuperam si de la ceilalti proprietari, care considera ca nu sunt fraieri sa plateasca cei 800 lei,considerand ca ei au platit intretinerea la fosta administratoare si sa recuperam banii de la ea, ceea ce este imposibil ( cate 80lei/luna).
Intrebarea mea este- ce sanse avem sa obtinem cele 800 lei de la toti proprietarii daca le dam in judecata.
Va multumesc anticipat orice raspuns care ne ajuta.
Cu stima Marica –Sz.
Ultima modificare: Vineri, 24 Noiembrie 2017
Manuela Rășină, administrator
Cel mai recent răspuns: flory_mr , utilizator 04:17, 1 Iunie 2020
Buna ziua,
Eu nu inteleg, cum un proprietar are restante pentru care sa fie si penalizat daca si-a achitat toate cheltuielile la zi. Adica da, am inteles, a hotarat Adunarea generala. Ce se intampla daca noul administrator sau cine o fi , incaseaza din nou niste sume de la locatari si la baga in buzunarul propriu? Adunarea Generala va hotari ca trebuie sa plateasca toti locatarii?
Stimat(a) adolfinapop,
Proprietarii patiti trebuie sa aiba o atentie mai mare la ceea ce se intampla in asociatie. Trebuie sa aiba cenzor, comitet executiv, presedinte care se implica. Daca ati citit de la inceput ati fi observat ca aceasta asociatie functiona pe incredere ani de zile. Exact pana s-a intamplat ca administratoarea sa puna toti banii in buzunar. Nimeni, dar nimeni nu a verificat-o. De intrbat era ea intrebata dar facturi, chitante nu am vazut, in schimb raspunsul ei era foarte convingatoare ca totul este in ordine. De atunci am invatat ca nu ai voie sa crezi in nimeni, trebuiesc vazute documentele. E gresit spus ca proprietarii au platit cheltuielile curente. Nu, Proprietarii au dat banii la administratoare care nu a transmis banii mai departe. Deci banii proprietarilor a ajuns in buzunarul unui inselator care a fost condamnat penal, dar acest lucru nu inseamna ca proprietarii vor primii banii inapoi. Practic cine credeti ca ar trebui sa ne plateasca banii furati, daca nici cu ajutorul tribunalului nu am reusit sa recuperam banii furati?. Credeti ca statul e de vina sau vecinii care vroiau sa primeasca utilitatile si serviciile de catre furnizori? Nimenui nu-i convine sa plateasca ceva de doua ori.
Nu doresc sa aflati cum este sa vi se fure ceva si degeaba gasiti hotul sa nu puteti recupera lucrurile furate.
Se mai intampla si asa ceva nu-i asa ?!
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
ynocentta a scris:

Daca adunarea generala a votat modalitatea de recuperare prejudiciu,acea hotarare-conform dispozitiei in vigoare este obligatorie pentru toti proprietarii
S-a ajuns la aceasta varianta pentru asigurarea fluentei beneficierii de utilitati
Nu exista garantia ca prejudiciul va fi recuperat de la ex administrator.
Este mult mai usor de recuperat sumele neachitate in termenul stabilit de la proprietarii care apreciază ca nu este legal sa acopere parte din prejudiciul cauzat de ex administrator,
deoarece locatarii detin proprietate,se pot aplica initial penalitati in temeiul disp art 49 L nr 230/2007, ulterior în temeiul disp art 50 se poate promova actiune în instanta pentru recuperare debit si in temeiul disp art 51 se poate institui privilegiu imobiliar pentru a se indisponibiliza provizoriu imobilul pana la recuperarea debitului acumulat

Ar putea să obțină banii delapidați mai ales invocând Legea 230/2007, art. 56 - „(1) Constituie contravenţii următoarele fapte: b) neîndeplinirea atribuţiilor de către preşedinte, membrii Comitetului Executiv, cenzori, administrator de imobil; f) neaplicarea sau nerespectarea prevederilor prezentei legi de către funcţionarii publici şi personalul angajat al autorităţilor publice locale şi centrale, inclusiv personalul regiilor ori al societăţilor furnizoare de servicii publice de utilităţi, dacă fapta nu a fost comisă în astfel de împrejurări încât să constituie infracţiune. g) neîndeplinirea atribuţiilor prevăzute la art. 48.1. ➤ Litera g) a fost introdusă prin Legea nr. 17/2016 începând cu 11.03.2016 <<< Asociaţia de Proprietari, prin grija preşedintelui Asociaţiei, va afişa lunar, la vedere, lângă lista de plată a cheltuielilor Asociaţiei, modalitatea de calcul în urma căreia au rezultat sumele lunare de plată ale proprietarilor. Modalitatea de calcul va conţine şi va arăta explicit toate costurile şi sumele care formează totalul de plată al proprietarilor, respectiv modul de calcul şi de repartizare a acestor cheltuieli către proprietari. >>>
(2) Contravenţiile prevăzute la alin. (1) se sancţionează după cum urmează:
a) faptele prevăzute la lit. a), b) şi c) şi g) se sancţionează cu amendă de la 500 lei la 3.000 lei;
c) faptele prevăzute la lit. e) şi f), cu amendă de la 2.500 lei la 5.000 lei.
(3) Sancţiunile pentru contravenţiile prevăzute la alin. (1) lit. a)-e) se aplică persoanelor fizice constatate vinovate, iar cea prevăzută la alin. (1) lit. f) funcţionarilor publici sau personalului angajat al autorităţilor publice, inclusiv personalului regiilor ori societăţilor furnizoare de servicii de utilităţi publice.
(4) Constatarea contravenţiilor prevăzute de prezenta lege, făcută la sesizarea oricărei persoane interesate, precum şi aplicarea sancţiunilor corespunzătoare se fac de către persoanele împuternicite de Inspectoratul de Stat în Construcţii şi de Ministerul Internelor şi Reformei Administrative, de primari sau de împuterniciţii acestora.”
Dacă există chiar în lege sancțiuni pentru persoanele fizice (inclusiv pentru funcționarii publici), şi Instanţele ar trebui să ţină cont de acestea !
Primaria a fost sesizata de un locatar cu un an in urma. Primaria a dat niste indicatii dar nu au verificat daca indicatiile lor au fost aplicate. Eu personal nu stiam de sesizarea respectiva, dar asociatia functiona in continuare in aceeasi forma (fara cenzor, fara comitet executiv , cu presedinte doar pe hartie). Am inceput sa ma interesez de functionarea asociatiei noastre, am vazut neregulile am inceput sa studiez legea 230/2007, Am pus intrebari la administratoare, deoarece imi dadea raspunsuri contradictorii, am incercat sa verific daca plateste facturile la zi. Astfel am observat ca avem restante exagerat de mari, suntem pe cale sa fim debransat de la caldura, de la apa etc. Facturile primite de la furnizori nicicum nu ne-a aratat. Era smechera, nu spunea ca nu ne arata, dar a gasit mereu motiv pentru amanare.. M-am dus direct la furnizori cu un alt vecin care avea relatii ( nu sunt sigura ca as fi primit documentele respective fara aceea persoana) . Cu datele concrete primite de la furnizori am dat plangere la Primarie. Primaria din oficiu trbuia sa aunte procuratura fiindca era clar ca era delapidare, dar ei s-au multumit cu un raspuns la adresa mea ca intr-adevar s-au constatat niste restante mai mari sau mai mici decat cel sesizat de mine, dar nici pe departe nu au verificat realitatea ca : sold la banca, restante la furnizori etc... Presupun ca au crezut ce a povestit administratoarea, care avea un dar de convingere deosebita.
Am facut plangere la procuratura ,a fost stabilit ca s-a facut deapidare, a fost condamnata penal la inchisoare cu suspendare, dar pentru recuperarea banilor trebuia sa platim avocat in urma careia cu ajutorul executorului silit primim lunar 70 lei in cont bancar. (delapidarea a fost 76000 RON) Domnisoara administrator nu avea nicio avere pe nume. Intre timp si parintii ei au vandut apartamentul ca sa nu fie in pericol nici mostenirea ei.
In aceasta situatie nu am gasit alta metoda de a plati facturile restante, decat cea de a recupera de la proprietari cu toate ca ei au platit o data aceasta suma, care practic intra direct in buzunarul administratoarei fara a ajunge la furnizori.
Cum trebuia sa procedam de fapt?
Rapunsul dumneavoastra a fost folositor, dar din pacate in realitate nu se intampla lucrurile chiar conform legii. Legea are valoare daca este verificata indeplinirea ei , daca se tine cont de ea.
Multumesc pentru atentie.
Marica-sz.
Am avut o situatie asemanatoare.Banii pe care trebuia sa-i stangem de la proprietari i-am trecut in listele de intretinere la fonduri speciale.Cand am reusit sa recuperam,i-am trecut tot in liste la restituiri fd special.
Daca nu primiti banii de la fosta administratora,nu aveti ce sa scadeti,clar.Dar banii trebuie sa fie evidentiati in listele de intretinere,la sfarsit ,langa fd de rulment si cel de reparatii,astfel incat fiecare proprietar sa stie cat a dat.
Ultima modificare: Joi, 23 Noiembrie 2017
vali m, utilizator

Alte discuții în legătură

Administrator asociatie a delapidat 76000lei, fara posibilitati de restituire Marica_sz Marica_sz Buna ziua, Sunt cenzorul actual a asociatiei in cauza. Administratorul a recunoscut la politie si fata de notar ca a delapidat 76000 RON de la asociatie. In ... (vezi toată discuția)
Plati datorii furnizori DanAlyna DanAlyna Buna ziua, In cadrul Adunarii Generale s-au luat urmatoarele decizii: - bugetul de cheltuieli pentru: presedinte: 100 lei/luna; lucrari ce nu necesita ... (vezi toată discuția)
Administratora a delapidat 75000 lei Marica_sz Marica_sz Buna ziua Suntem o asociatie cu 76 de apartamente in bloc cu 10 etaje. Inca de la infiintarea asociatiei, asociatia functiona fara cenzori, doar cu ... (vezi toată discuția)