avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 735 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... Este normal ca banii delapidați de administrator să ...
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

Este normal ca banii delapidați de administrator să fie plătiți de proprietari?

Buna ziua
Pentru a intelege situatia descriu scurt ce s-a intamplat in asociatia noastra.
Fosta administratoare a delapidat 18000 de euro de la asociatie. Pentru a putea plati datoriile catre furnizori la adunarea generala s-a hotorat ca pana la recuperarea banilor de la fosta administratoare sa platim in mod egal toti prorietarii 800 lei . in rate de 150 lei/luna. (in cadrul asociatiei sunt apartamente cu 2-3 si 4 camere) Procesul verbal a fost expus pe panou in loc vizibil tuturor locatarilor. Specific ca nimeni nu a facut in scris nicio plangere impotriva acestei hotorari, ceea ce arata si rezultatul. 80% din proprietari au platit suma stabilita, in intregime. Intre timp fosta administratoare a fost judecata, condamnata , suspendata, dar din bani nu am reusit sa recuperam nimic. A fost executata silit, ceea ce inseamna ca primim lunar 80 lei. Intre timp am adunat fond special (cele 800lei/ proprietari) fond de rulment, fond de reparatii si astfel am reusit sa platim toate datoriile , in plus am reusit sa incheiem un contract pentru schimbarea liftului. Pentru a face fata acestui contract am ajuns sa fim nevoiti sa recuperam si de la ceilalti proprietari, care considera ca nu sunt fraieri sa plateasca cei 800 lei,considerand ca ei au platit intretinerea la fosta administratoare si sa recuperam banii de la ea, ceea ce este imposibil ( cate 80lei/luna).
Intrebarea mea este- ce sanse avem sa obtinem cele 800 lei de la toti proprietarii daca le dam in judecata.
Va multumesc anticipat orice raspuns care ne ajuta.
Cu stima Marica –Sz.
Ultima modificare: Vineri, 24 Noiembrie 2017
Manuela Rășină, administrator
Cel mai recent răspuns: flory_mr , utilizator 04:17, 1 Iunie 2020
Asociatiile sunt gandite sa asigure, simplu spus, functionarea unui condominiu. Ca sa ai toate utilitatiile, serviciile individualizate, iti iei, daca te tine buzunarul, o micuta-micuta casuta, cu un unic proprietar, ca sa nu ai cu cine sa te mai certi.
Hotararea asociatie nu este de a inlocui banii deja depusi in fondul de rulment devalizat de fosta administratoare, ci, SUPLIMENTEAZA fondul scriptic cu cate 800lei. Nivelul fondului se hotaraste, conf.L230/2017 de catre asociatie, prin AG si poate fi oricat de mare, dar nu mai mic decat minimum prevazut de aceiasi lege.
Hotararea de a arunca pe unii si pe altii pe fereastra, nu este prevazuta nici de legea asociatiilor si nici de o alta lege. Chiar daca " este democratie".
In concluzie:
1. Fondul de rulment al fiecarui proprietar se majoreaza , (adica, nu inlocuieste) cu suma de 800lei. In situatiile contabile, in situatia activului si pasivului, fondul sustras va ramane evidentiat scriptic, dar, in timp, se va reduce cel scriptic, adica cel furat, cu suma recuperata de la administratorul hotoman.
2. Fiind deja o obligatie adoptata legal de asociatie, tot legal veti proceda pentru obligarea rau platnicilor, asa cum s-a spus mai sus.
Daca , dvs. veti intelege ca aceasta suma reprezinta o majorare a fondului de rulment, ceea ce inseamna ca ramane tot al propriatarilor cotizanti, si nu o inlocuire, va va fi clar cum trebuie sa actionati.
Ultima modificare: Duminică, 28 Mai 2017
dan_crihan, utilizator
~ Conținut șters la cerere ~
Domnule/doamna anatiti, fondul de rulmenti exista, in situatia de activ, adica, ca activ circulant: sub forma lichida, in casa si/sau investita in facturi si/sau in cont bancar, dar el este evidentiat SCRIPTIC, in situatia de pasiv, la fondul de rulment.
Fondul de rulment se dimensioneaza in functie de cheltuielile pe nr. de persoane, pe proprietate,pe beneficiar, la nivelul lunii cu cele mai mari cheltuieli din anul anterior, la care se adauga indicele de inflatie. Asta, bineinteles, pentru cei care cunosc cum se fundamenteaza un buget.
Fondul de rulment poate sa fie hotarat de AG si de trei ori mai mare pentru buna functionare a asociatiei, caci acesta este doar un credit dat de proprietari asociatiei.
Da, sunt un administrator, care nu stiu tot, dar in fiecare zi invat si de la altii, dupa zicala:
Prostul le stie pe toate, mediocrul invata din propriile greseli si desteptul invata de la altii.

Alte discuții în legătură

Administrator asociatie a delapidat 76000lei, fara posibilitati de restituire Marica_sz Marica_sz Buna ziua, Sunt cenzorul actual a asociatiei in cauza. Administratorul a recunoscut la politie si fata de notar ca a delapidat 76000 RON de la asociatie. In ... (vezi toată discuția)
Plati datorii furnizori DanAlyna DanAlyna Buna ziua, In cadrul Adunarii Generale s-au luat urmatoarele decizii: - bugetul de cheltuieli pentru: presedinte: 100 lei/luna; lucrari ce nu necesita ... (vezi toată discuția)
Administratora a delapidat 75000 lei Marica_sz Marica_sz Buna ziua Suntem o asociatie cu 76 de apartamente in bloc cu 10 etaje. Inca de la infiintarea asociatiei, asociatia functiona fara cenzori, doar cu ... (vezi toată discuția)