Buna ziua
Pentru a intelege situatia descriu scurt ce s-a intamplat in asociatia noastra.
Fosta administratoare a delapidat 18000 de euro de la asociatie. Pentru a putea plati datoriile catre furnizori la adunarea generala s-a hotorat ca pana la recuperarea banilor de la fosta administratoare sa platim in mod egal toti prorietarii 800 lei . in rate de 150 lei/luna. (in cadrul asociatiei sunt apartamente cu 2-3 si 4 camere) Procesul verbal a fost expus pe panou in loc vizibil tuturor locatarilor. Specific ca nimeni nu a facut in scris nicio plangere impotriva acestei hotorari, ceea ce arata si rezultatul. 80% din proprietari au platit suma stabilita, in intregime. Intre timp fosta administratoare a fost judecata, condamnata , suspendata, dar din bani nu am reusit sa recuperam nimic. A fost executata silit, ceea ce inseamna ca primim lunar 80 lei. Intre timp am adunat fond special (cele 800lei/ proprietari) fond de rulment, fond de reparatii si astfel am reusit sa platim toate datoriile , in plus am reusit sa incheiem un contract pentru schimbarea liftului. Pentru a face fata acestui contract am ajuns sa fim nevoiti sa recuperam si de la ceilalti proprietari, care considera ca nu sunt fraieri sa plateasca cei 800 lei,considerand ca ei au platit intretinerea la fosta administratoare si sa recuperam banii de la ea, ceea ce este imposibil ( cate 80lei/luna).
Intrebarea mea este- ce sanse avem sa obtinem cele 800 lei de la toti proprietarii daca le dam in judecata.
Va multumesc anticipat orice raspuns care ne ajuta.
Cu stima Marica –Sz.
Am subliniat special "orice suma pusa pe lista". Unde vedeti dv. in lege ca se spune despre sume rezultate din facturile curente ca ar fi numai acestea penalizate? Orice suma inseamna orice suma. Punct.
Este o hotarare a AG si trebuie respectata. Daca nu e respectata ca unii se cred mai destepti decat altii si profita de utilitati numai pentru ca sunt platite de ceilalti "mai prosti decat ei", atunci sa plateasca penalizari, doamna / domnule atotcunoscatoare a legilor ca nimeni altul de pe acest forum....
Elga a scris;"Am subliniat special orice suma pusa pe lista". Unde vedeti dv. in lege ca se spune despre sume rezultate din facturile curente ca ar fi numai acestea penalizate?
Orice suma inseamna orice suma." Ati omis din textul art.49 l-ati trunchiat, Intregit suna asa::"orice suma cu titlu de restanta, afisata pe lista de plata...". Ne intrebam daca acele sume sant de aceasta natura, adica cu titlu de restante?E clar ca nu pot fi restante(proprietarii nu sant debitori fata de asociatie) ele pot reprezenta eventual o suplimentare a F.R.deci un imprumut un credit acordat asociatiei de catre proprietari si in consecinta nu intra in incidenta art.49,in mod legal nu li se pot aplica penalizari.
Corect! Orice suma nu inseamna absolut orice vrea administratorul .Sumele din lista trebuie sa reprezinte datoria fiecaruia pt serviciile primite nicidecum pt furaciunea fostului administrator fiindca atunci devine abuziva . In instanta nicio sansa, mai ales ca asociatia nu era asociatie din punct de vedere legal.Ar mai fi o intrebare.: De ce furnizorii de utilitati nu au sistat utilitatile dupa 2 luni ,de ce au lasat sa se faca o gaura asa mare, oare ei nu sunt vinovati cu nimic? "anatiti" tot respectul!
elga50
Moderator 2din 2 utilizatori consideră acest răspuns util
Ca sa va linistesc in agitatia de a interpreta filosofic sumele puse pe listele de intretinere, am sa va spun ca am castigat doua procese cu restantieri care aveau in debitele lor incluse si cotele puse pe liste la fondul de rulment si fondul de reparatii.
Restante, domnu' @patitu, inseamna tot ce se consemneaza pe lista si nu este achitat.
AG a hotarat ca toti proprietarii sa plateasca aceasta contributie si, deci, plata este obligatorie. Nu platesti, se cheama ca esti restant.
Iar din punct de vedere moral, daca toti proprietarii ar fi "destepti" si n-ar plati, atunci utilitatile le-ar fi fost sistate.
In cazul acesta unii au fost "prosti" - si astfel va raspund si dv. care nu cititi tot topicul, dar sariti cu intrebarea de ce nu li s-au oprit utilitatile. Uite, d-aia, ca unii au fost "prosti" si au pus banii la plata utilitatilor restante. Iar aia "destepti" au profitat si s-au folosit de aceste utilitati fara sa plateasca.
Considerati ca este drept? Eu zic ca nu si tocmai de aceea ar trebui penalizati ca, mai de voie, mai de nevoie, sa invete lectia traiului in comun si ca in democratie nimeni nu e deasupra legii, adica deasupra hotararii AG care are putere de lege in interiorul asociatiei.