avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1666 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... factura apa nova -modificare pret
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

factura apa nova -modificare pret

Cazul pe care vreau sa-l discutam este legat de consumul de apa.
Citirea contorului de apa rece se face aleator ca data. Citirea contoarelor individuale lunar. Rezulta diferenta mare la facturare 200 mc. In normele de aplicare a legii asociatiilor apare
- se poate adauga procentual o cantitate suplimentara la consumul individual de pana la 10 % si ce depaseste se redistribuie egal la consumatori
sau
- se recalculeaza pretul pe mc adica se ia val factura si se imparte la consum -rezulta alt pret.
Se poate face recalcularea pretului ? e legal asa ceva?Pare o nebunie ca o valoare de factura sa duca intern la alt pret pe mc.
Cum sa procedam. Putem obliga Apa Nova sa citeasca lunar?
Cel mai recent răspuns: ContSters85576 , utilizator 20:36, 11 Noiembrie 2009
E greu, e greu, e greu...Si atunci in toata dezordinea din bloc, nu ar fi bine venite niste masuri coercitive? Ce poti face in situatiile enumerate de dvs? De ce sa suporte consecintele un locatar corect? De ce sa-i repartizezi altuia consumul pe care locatarul incorect nu il declara. In situatia ca nu vrea, perfect, este trecut la consum pausal, dar te intreaba : care este actul normativ, doar eu am contor?!
revin cu intrebarea:

- se recalculeaza pretul pe mc adica se ia val factura si se imparte la consum -rezulta alt pret.
Se poate face recalcularea pretului ? e legal asa ceva

exemplu : total mc consum locatari 500 mc la un pret de 3 lei mc
pe locatar x am 3mc

factura 800 mc la 3 lei mc total 2400 lei
2400 lei / 500 mc = 4,8

plata locatar 3 mc x 4.8= 14,4

este corect? legal mai ales
Modul de calcul al consumului de apa se stabileste de fiecare asociatie in parte. Oricum se face, pe forum s-au discutat indelung diferitele metode, este legal, atata timp cat se acopera factura de plata catre furnizor.
Eu, cel putin in momentul de fata nu mai am puterea sa explic inca o data diferitele moduri de a imparti consumul, dar puteti cauta pe forum folosind cuvinte cheie care va vor duce la diferite topicuri unde s-a discutat acest aspect.
Ultima modificare: Joi, 24 Septembrie 2009
elga50, moderator
LocatarB a scris:

E greu, e greu, e greu...Si atunci in toata dezordinea din bloc, nu ar fi bine venite niste masuri coercitive? Ce poti face in situatiile enumerate de dvs? De ce sa suporte consecintele un locatar corect? De ce sa-i repartizezi altuia consumul pe care locatarul incorect nu il declara. In situatia ca nu vrea, perfect, este trecut la consum pausal, dar te intreaba : care este actul normativ, doar eu am contor?!

Teoretic orice se poate, practic e mai greu. Luati punct cu punct din ce v-am insirat eu aici, stabiliti la blocul Dv. ce si cum sa se faca si incercati sa puneti in practica solutia si sa urmariti indeplinirea consecventa a acelei solutii. Altceva nu am a va spune. Daca reusiti..... n-am decat sa va felicit din toata inima.
...............
Dar, ATENTIE !!!! Fara pausal, ca e nelegal!
Ultima modificare: Joi, 24 Septembrie 2009
elga50, moderator
Cand spui ca ceva este legal, undeva intr-o lege, act normativ este prevazuta acea situatie. Eu de mult timp intreb care este actul normativ care reglementeaza repartizarea consumului de apa. Dar pe moment sunt lucruri mai importante pentru legiuitori. Conform Lg.230/2007 adunarea generala isi face propria lege.
Din explicatiile de mai sus constat ca nu conteaza decat ca asociatia sa plateasca factura. Modul de suportare a consumului, a cheltuielilor in asociatie depinde de acel 50%+1 din cei prezenti la adunarea generala, unde in f.f.f. multe asociatii e format 5,6,10 locatari, sau cat de smecher esti in "a citi apometrele".
Mie mi se pare corect ca apa sa o platesc la pretul facturat de furnizor. Prin acel mod de repartizare practicat in asociatia de dvs. se face o repartizare a surplusului de apa in raport de cantitatea transmisa de fiecare proprietar, probabil stabilit de ad. generala. Metodologie care este in defavoarea locatarilor corecti. Cei care fura vor plati mai putin din diferenta rezultata intre apometre si contorul de bransament.

Alte discuții în legătură

De ce platesc pierderile de apa, daca am apometre traianp traianp Buna ziua De cateva luni ma confrunt cu urmatoare situatie in cadrul asociatiei de proprietari unde locuiesc la apa rece sunt incarcat in fiecare luna cu 1, ... (vezi toată discuția)
Pierdere apa calda,apa rece apafaian apafaian BUNA ZIUA LOCUIESC IN TIMISOARA LA BLOC CU 4 ETAJE 20 .PROPORTIE DINTRE CEI CU CENTRALE SI FARA ESTE EGALA.IN FIECARE LUNA AVEM PIERDERE DE 13-15,-16,MC APA ... (vezi toată discuția)
Repartizarea cheltuielilor facturate de asociatie pe consumul de apa din apartamente vladut2 vladut2 Locuiesc intr-un cartier cu toate blocurile contorizate la nivel de bransament si in apartamente. Cum se repartizeaza cheltuielile facturare de asociatie pe ... (vezi toată discuția)