avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1390 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Codul rutier, contravenţii şi ... Prins de radar cu 103 km/h. Mă poate ajuta marja de ...
Discuție deschisă în Codul rutier, contravenţii şi probleme conexe

Prins de radar cu 103 km/h. Mă poate ajuta marja de 3% a radarului?

Bună ziua,
Zilele trecute am fost prins cu radarul într-o localitate cu limita de 50 km/h, eu având 103 km/h (cel puțin așa mi-a fost arătat pe dispozitivul radar). Datorită oboselii (veneam din Grecia), am omis faptul că aveam pilotul automat (tempomatul) setat la 100km/h, scriind în PV -"nu am mențiuni".#-o
Voi face o contestație în care voi cere certificatul de omologare a aparatului radar, buletinul de verificare metrologică a aparatului radar şi autorizaţia de operator radar pentru agentul respectiv. Un alt lucru ciudat, PV a fost realizat de agentul aflat la volan.

Dacă mă puteți ajuta, vă rog, cu câteva sfaturi -

Știu că, contestația se depune la Judecatoria pe raza careia a avut loc contraventia (Buzău), în cazul meu o voi trimite prin poștă, locuiesc în Iași...
De unde obțin certificatul de grefa pentru a putea prelungi dovada și în cât timp se eliberează acel certificat de grefă?
Dacă din buletinul de verificare metrologică a aparatului radar reiese o marjă de eroare de 3% am șanse de câștig?
Vă mulțumesc!
Ultima modificare: Duminică, 24 Septembrie 2017
Admin, administrator
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
In cazul depasirii vitezei legale cu mai mult de 50 km nu este obligatorie testarea teoretica 13/15.
Aceasta este necesara doar daca solicitati reducerea perioadei de suspendare.

Iata situatiile cand este obligatorie sustinerea testarii:
OUG 195/2002 Art. 106 alin (1) Pana la expirarea perioadei de suspendare a exercitarii dreptului de a conduce, conducatorul de autovehicul, tractor agricol sau forestier si tramvai trebuie sa se prezinte la serviciul politiei rutiere care il are in evidenta, pentru verificarea cunoasterii regulilor de circulatie, dupa cum urmeaza:
a) cand permisul de conducere i-a fost retinut pentru conducerea sub influenta bauturilor alcoolice sau pentru nerespectarea regulilor privind prioritatea de trecere, depasirea sau trecerea la culoarea rosie a semaforului, daca prin aceasta s-a produs un accident de circulatie din care a rezultat avarierea unui vehicul sau alte pagube materiale;
b) cand fapta a fost urmarita ca infractiune contra sigurantei circulatiei pe drumurile publice, iar procurorul a dispus clasarea ori renuntarea la urmarirea penala sau instanta a dispus renuntarea la aplicarea pedepsei ori amanarea aplicarii pedepsei;
c) cand a solicitat reducerea perioadei de suspendare a exercitarii dreptului de a conduce, conform art. 104.
(2) Perioada de suspendare a exercitarii dreptului de a conduce autovehicule, tractoare agricole sau forestiere ori tramvaie se prelungeste cu 30 de zile, daca titularul permisului de conducere nu promoveaza testul de cunoastere a regulilor de circulatie, in situatiile prevazute la alin. (1) lit. a) si b) , sau nu se prezinta la serviciul politiei rutiere pentru sustinerea verificarii cunoasterii regulilor de circulatie.
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Mulțumesc domnule Florin421! Era trecut și pe înștiințare OUG 195/2002 Art. 106 alin (1), dar fiind plecat din țară în momentul respectiv mi-a fost comunicat de un vecin care a omis să citească tot, de aici confuzia mea. Vă mulțumesc încă o dată! Numai bine!
latka a scris:

Eu va inteleg, insa din punct de vedere tehnic nu aveti dreptate :
1. Ce marja de eroare are dispozitivul GPS pe care il folositi pentru determinarea vitezei ? Are aviz metrologic ?



GPS-ul indica doar poziţia, latitudine/longitudine. Atât! Softul de navigaţie folosit, să zicem waze, - multă lume confundă receptorul GPS cu dispozitivul de navigaţie bazat pe el, dedicat sau tabletă/mobil - este cel care calculează viteza, "calculează", nu "măsoară", adică cronometrează în cât timp ai străbătut distanţa dintre două puncte. Este o mare diferenţă. Deci nu poate în fi în niciun caz invocat în instanţă.
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
E adevarat ca la origine GPS inseamna localizare, insa mai nou, navigatoarele bazate pe GPS calculeaza viteza tot bazat pe efectul Doppler, ca si radarul politiei. Nici acesta nu masoara, ci calculeaza o diferenta de frecventa semnale direct proportionala cu viteza tintei (efect Doppler). In plus, daca masina cu radar e in miscare, un dispozitiv GPS incorporat e responsabil cu determinarea vitezei masinii politiei, pentru a fi scazuta din viteza obtinuta doar de senzorul radar. Deci si radarul politiei "calculeaza".
[ link extern ]
Dragii Mosului.
Acesta este un forum cu alta legatura decat cea tehnica. Chiar si asa totul ar fi cat de cat de acceptat daca ati furniza informatii corecte...

hotumattua a scris:

GPS-ul indica doar poziţia, latitudine/longitudine. Atât!

GPS-ul permite utilizatorului să primească poziția exactă în care se află, viteza și inclusiv ora.

latka a scris:

E adevarat ca la origine GPS inseamna localizare, insa mai nou, navigatoarele bazate pe GPS calculeaza viteza tot bazat pe efectul Doppler, ca si radarul politiei.

GPS nu foloseste efectul Dopper, (ca radarul politiei) desi utilieaza unde electromagnetice dar nu pentru a masura variatia frecventei undei emise de o sursa de oscilatii ci pentru a transmite informatiile la utilizator. Fiecare satelit transmite constant semnale de navigație cu o viteză de 50 biți/sec pe frecvențe din spectrul electromagnetic

Global Positioning System (din engleză; în traducere liberă, Sistem de Poziționare Globală; prescurtat GPS, care se citește gi-pi-es) este un sistem global de navigație prin satelit și unde radio. Sistemul GPS este o rețea de sateliți care orbitează în jurul Pământului în puncte fixe deasupra planetei, transmițând semnale tuturor receptorilor aflați la sol. Aceste semnale conțin un cod de timp și un punct de date geografice care permit utilizatorului să primească poziția exactă în care se află, viteza și ora din orice regiune de pe planetă.

Efectul Doppler constă în variația frecvenței unei unde emise de o sursă de oscilații, dacă aceasta se află în mișcare față de receptor. Efectul Doppler poate fi constatat atât în cazul undelor electromagnetice (inclusiv lumina), cât și în cazul undelor elastice (inclusiv sunetul). Frecvența măsurată crește atunci când sursa se apropie de receptor și scade când sursa se depărtează de receptor.

OUG 195/2002 Articolul 109 art. (2) Constatarea contraventiilor se poate face si cu ajutorul unor mijloace tehnice certificate sau mijloace tehnice omologate si verificate metrologic, consemnandu-se aceasta in procesul-verbal de constatare a contraventiei.

Pun pariu ca va pricepeti cu siguranta la fotbal sau poate si la tenis...


Ultima modificare: Duminică, 20 August 2017
Gheorghe Florin, Consilier juridic

Alte discuții în legătură

Contestatie amenda viteză Busugaby Busugaby Am fost sancționat pentru viteza de 152 km/h pe limita de 100km/h, mentionez ca mașina de poliție era în mișcare și avea și viteza mare, peste 80 km/h ... (vezi toată discuția)
Am fost prins de noul aparat radar cu o viteza de 103 km/h, pe bord 95 km/h qu1t qu1t Vreau sa contest aparatul cu legile din MO si as vrea un raspuns daca as putea castiga procesul : 5. La punctul 3 subpunctul 3.1, paragraful 3.1.1 se ... (vezi toată discuția)
Contestatie retinere permis Capit Capit Buna seara. Am fost astazi surprins de aparatul radar mobil in deplasare conducand cu viteza de 142km/h intr-o zona de 90 km/h. In urma opririi de catre ... (vezi toată discuția)