avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 235 soluții astăzi

Curs practic: Cum aplicăm TVA la tranzacții cu servicii și bunuri în UE/non-UE? | Lector: Delia Cataramă - Tax Partner, Viboal FindEx. Vezi agenda și participă → 

Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Angajat minor
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Angajat minor

Buna ziua ! Conform noii legi cu majorarea pentru contractele part-time, am un angajat minor,de 16 ani, cu 1300 lei / brut si nu mai merge la scoala. In cazul lui trebuie sa-i modific salariul la 1450 lei ? programul si incadrarea ramane tot de 6 ore pentru copil minor ?
Cel mai recent răspuns: Florin Cioca , Consilier juridic 18:28, 9 August 2017
Bună ziua,

Nu trebuie să îi măriți salariul, doar să plătiți CAS și CASS majorat, dacă nu cumva e ucenic.

"4. Pentru cine trebuie plătite contribuții majorate?

În esență, pentru angajații încadrați cu normă parțială care câștigă lunar sub 1.450 de lei. Totuși, ordonanța Executivului prevede obligația de a plăti CAS și CASS majorate și în cazurile în care, dintr-un motiv sau altul, unui salariat cu normă întreagă i se plătește lunar sub 1.450 de lei.

5. Pentru cine NU trebuie plătite contribuții majorate?
Evident, de plata CAS și CASS majorate scapă, înainte de toate, angajatorii care n-au niciun salariat plătit lunar cu o sumă sub salariul minim brut. Totodată, de obligație scapă salariații care au mai multe contracte de muncă (la același angajator sau la angajatori diferiți, indiferent de normele de lucru aferente), însă doar dacă acestea însumează cel puțin valoarea salariului minim brut. Exceptați de plata CAS și CASS majorate mai sunt elevii și studenții (de maximum 26 de ani), ucenicii (de maximum 18 ani), persoanele cu dizabilități îndreptățite legal să lucreze sub opt ore pe zi și pensionarii pentru limită de vârstă din sistemul public de pensii (doar dacă nu primesc concomitent și alte tipuri de pensii)."

Sursa articol avocatnet www.avocatnet.ro/content/art...
Ultima modificare: Luni, 7 August 2017
Dana Fatol, Avocat
Durata normala a timpului de munca pentru un copil minor este de 6 ore/zi.
Salariul minim brut este de 1450 lei si nu are nicio legatura cu contributiile pentru timp partial in acest caz.
Puteti sa-mi spuneti unde gasesc incadrarea salariului la un copil sub 18 ani ?
Suma cu care il incadrez trebuie sa fie 1450 lei brut desi timpul este de 6 ore /zi ?
Art.112 alin.2 C.mun. coroborat cu art.164 C.mun. si art.1 din HG 1/2017.
Ultima modificare: Miercuri, 9 August 2017
Cornel Vasile, Consilier juridic
@iordacheioana
Programul normal de lucru in situatia minorilor este de 6h/zi, deci salariul minim de incadrare este de 1450 lei.
[ link extern ] /

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Nelamuriri-contributii sociale datorate de angajator Daliborka Daliborka Buna ziua, va rog ma puteti ajuta, nu inteleg urmatoarea speta Adica daca o pers lucreaza 4 ore , automat angajatorul tb sa plateasca contributiile pt 8 ... (vezi toată discuția)
Impozit si contributii angajator 2015Florin 2015Florin In cazul in care avem un angajat cu contract de munca de 4 ore, care este contributia si impozitul angajatorului ? Impozit si contributii pentru 4 ore, conform ... (vezi toată discuția)
Salar minim 2017 fobius fobius In proiectul HG se spune: \"Începând cu data de 1 februarie 2017, salariul de bază minim brut pe ţară garantat în plată se stabilește la 1.450 lei ... (vezi toată discuția)