avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 614 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Pensionari şi probleme juridice ... Incadrare in grupe de munca I si II
Discuție deschisă în Pensionari şi probleme juridice legate de pensii

Incadrare in grupe de munca I si II

Buna ziua.
Intrebare: Exista posibilitati juridice ca unele locuri de munca sa fie incadrate in grupe de munca pe perioada 1970-2001, ulterior,prin Hotarari de Guvern sau Proiect de Lege ?? . Locuri de munca la care ma refer sunt - Statiile Meteorologice de munte izolate, in conditii deosebite. (pentru apreciere notez cateva amplasari-Vf.Omu, Balea Lac, Tarcu, Vladeasa, Toaca, Lacauti etc. pentru comparare la ce urmeaza.)
Motivul intrebarii: La pozitia 63 din Anexa II din Ordinul nr.125 din 5 mai 1990 apare -Statiunile meteorologice de pe platformele marine,( recte,pe platforma Gloria)
Oare ce criterii au stat la stabilirea dreptului de incadrare sau este o omisiune.
Exista multe hotariri punctuale, ulterioare celor stabilite prin anexele din Ordinul 50/1990, Ordinul 125/1990,Instructiuni nr.1040/1967 pt. L 27/1966 etc.
Inteleg ca sunt si abrogari dar incerc o logica simpla: La art.15. din Legea 261 din 22.02.2001 scrie" Locurile de munca,activitatile si categoriile profesionale incadrate in grupele I si II-a de munca pana la intrarea in vigoare a prezentei hotarari sunt considerate activitati in conditii deosebite....."
Logic ar fi - activitatiile in conditii deosebite ,(-asa cum sunt statiile meteo de munte izolate-) pot fi incadrate in grupele I si II. -desigur pentru perioada de inainte de intrarea in vigoare a legii nr. 19/2000, si in prezent fiind considerate cu conditii deosebite.
Va multumesc anticipat. Cu stima.

Cel mai recent răspuns: matray , utilizator 20:19, 3 Noiembrie 2009
Pentru initierea unui act normativ, in problema ridicata de dvs., puteti sa luati legatura cu parlamentarii alesi in colegiul dvs.
In Legea 226/2006/Anexa 1 si 2, gasiti LISTA
cuprinzând locurile de muncă încadrate în condiţii speciale, în care se desfăşoară următoarele activităţi cat si UNITÃŢILE care au obţinut avizul pentru îndeplinirea procedurilor şi criteriilor de încadrare în condiţii speciale, în conformitate cu prevederile Hotărârii Guvernului nr. 1.025/2003
*** Angajatorii puteau solicita reevaluarea locurilor de munca până la data de 30 iunie 2005
Multumesc.
H.G.nr.1025/2003 este clara, este vorba de conditii SPECIALE , eu caut o lista pentru conditii DEOSEBITE. Exista o diferenta intre cele doua. Chiar drepturile de care se poate beneficia. Preconizata Lege privind sistemul unitar de pensii publice art. 99 mi se pare ca este destul de punctual.Dar!!!!
Intrebare. Ordinul 50/1990 a fost abrogat, deci logic si anexele au fost abrogate, si atunci noile liste pentru conditii deosebite n-ar trebui actualizate si eventual poate reevaluate chiar cu posibilitatea introducerii unor locuri de munca neincluse pana acum din vari motive.???.
Luati legatura si cu ITM (Departamentul SSM) de care apartine unitatea de care vorbiti. Va poate lamuri daca unitatea a avut aprobare pentru activitati in conditii deosebite.
Stimate domnule Tudor Valeriu.
Multumesc pentru sfat, dar trebuie sa va fac o marturisire, acum putin timp in urma m-am interesat la ITM, credeti-ma, sau mirat, da sau mirat, ca locul de munca unde lucram nu este si nu a fost nominalizat pe nici o lista cu astfel de conditii. Acest lucru desigur din vari motive. Acum nu mai pot personal sa le invit la fata locului fiindca dupa multi ani de activitate s-a desfintat acel loc de munca.(s-a ras de pe suprafata pamantului,de mana omului, din ce motive ?? nu ma intrebati).
M-am inscris pe acest forum pentru a culege informatii. Stapanul informatiilor poate castiga razboiul chiar daca a pierdut lupte.(Iertat sa fiu pentru metafore).Am semnale ca forul tutelar prezent este de buna credinta si incearca sa faca dreptate.
Doresc ca informatiile pe care le culeg pe forum sa tina viu flacara aprinsa.
Multumesc ca ati citit aceste randuri.
Cu stima si respect pentru cea ce faceti pe acest forum.
..........
Totusi cu permisiune repet intrebarea: Exista o lista care nominalizeaza locurile de munca cu conditii deosebite, repet DEOSEBITE si nu speciale, fiind o diferenta intre ele??? Daca nu exista, cine are obligatia s-al faca???

Alte discuții în legătură

Grupa ii de munca lege1 lege1 Buna ziua, imi poate spune cineva din ce an s-au inceput incadrarile in grupe de munca. Din 1969 pana la 01.04.2001? (vezi toată discuția)
Grupa de munca petrescucornelia petrescucornelia Intre aprilie 2001 si 31.12.2013 am lucrat intr-un laborator de radiologiecu risc radiologic III (conditi deosebite).Am vreun beneficiu la pensie? (vezi toată discuția)
Grupe de munca vmn58 vmn58 Anexa 2- Grupa 2a de munca, Lista locurilor de munca, activitatilor si categoriilor profesionale stabilita conform art.2 din Decret lege 68/1990, pct.32 mai e ... (vezi toată discuția)