avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 160 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Locuința familiei este pe numele bunicilor. Are ...
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Locuința familiei este pe numele bunicilor. Are nepotul drept de moștenire?

In urma casatoriei am inceput sa locuim in apatamentul socrilor care s -au mutat la casa, la construirea careia sotul meu a contribuit cu o suma de bani considerabila, aproape cat ar fi ajuns apartamentul lor daca l -ar fi vandut.In fine, nu asta-i problema, asa a fost intelegerea. Noi l-am renovat de la zero pt ca era jalnic si in principiu este apartamentul "nostru" doar ca actele de proprietate au ramas pe numele socrilor. . .Acum avem un baietel de 4 ani. Intrebarea mea este, atunci cand socrii mei nu vor mai fi in viata si doamne fereste sotul meu ar deceda, ce drept ar avea copilul meu la acest apartament? Eu am inteles ca nu am niciun drept( fiind mostenire de la parintii lui) dar nu asta ma preocupa ci faptul ca al meu copil nu ar putea fi unic proprietar al apartamentului si ar trebui sa imparta cu rudele socrilor mei, frati, surori. Ce acte ar trebui sa fac astfel incat copilul neu sa fie unic proprietar al apartamentului?
Ultima modificare: Duminică, 28 Ianuarie 2018
Manuela Rășină, administrator
Cel mai recent răspuns: Liliana Gradinaru , Avocat 10:42, 22 Februarie 2018
Bun, am inteles ca e aberant ce am spus cu contractul de vsnz cumparare. Dar care e solutia?
Ultima modificare: Duminică, 28 Ianuarie 2018
Manuela Rășină, administrator
Soțul mai are frați?
Nu, este singur la parinti

-Vă rog apăsați pe Răspunde, nu pe Citează, când vreți să postați un nou mesaj. Mulțumesc-
Ultima modificare: Duminică, 28 Ianuarie 2018
Manuela Rășină, administrator
Si atunci? La decesul socrilor va moșteni soțul. La decesul sotului, va moșteni copilul.
Dacă doriți neaparat ca imobilul să fie al nepotului, de de-acum, singura variantă este un contract de donație (Cu obținerea in prealabil a unei curatele prin care este desemnată o altă persoană majoră, care să semneze contractul de donație in locul minorului).
Cum am spus mai sus, cand o persoana are copii, celelalte rude nu mai conteaza. Iar daca nu sunteti convinsă...
Art. 964 Cod civil

Principiile generale ale devoluţiunii legale a moştenirii

(1) Rudele defunctului vin la moştenire în următoarea ordine:

a) clasa întâi: descendenţii;

b) clasa a doua: ascendenţii privilegiaţi şi colateralii privilegiaţi;

c) clasa a treia: ascendenţii ordinari;

d) clasa a patra: colateralii ordinari.

(2) Dacă în urma dezmoştenirii rudele defunctului din clasa cea mai apropiată nu pot culege întreaga moştenire, atunci partea rămasă se atribuie rudelor din clasa subsecventă care îndeplinesc condiţiile pentru a moşteni.

(3) Înăuntrul fiecărei clase, rudele de gradul cel mai apropiat cu defunctul înlătură de la moştenire rudele de grad mai îndepărtat, cu excepţia cazurilor pentru care legea dispune altfel.


Doamna, cred ca e nevoie sa stabiliti urmarile fiecarei situatii si, mai ales, scopul urmarit.
Sotul e mostenitor, el ar imparti cu fratii lui daca ar avea. Altfel, el ia mostenirea dupa parinti, impreuna cu parintele ramas in viata. De unchi si matusi nu e necesar sa va temeti.
Daca va temeti de ce s-ar intampla cu imobilul in timpul vietii, atunci e altceva, faceti altceva, donatie.
Daca va temeti de ceva in relatia cu sotul, anume ce se intampla cu imobilul daca divortati, daca sotul mai face un copil etc., atunci iar se schimba actele de facut.
In general trebuie analizat cu mare grija daca se transfera un imobil catre un minor, rareori situatia e usopr de gestionat.
In ce p5riveste situatia dv. de fapt, anume contributia sotului (numai a lui sau a familiei?) la imbunatatirea casei parintesti si a apartamentului, puteti face si alte acte, e de luat in calcul o dare in plata, de exemplu. Depinde de valorile ajutorului si imobilului.

Alte discuții în legătură

Contract de vanzare cumparare cu drept de uzufruct viager povidiu povidiu As avea o intrebare la dvs. Eu impreuna cu sotia am cumparat de la unchiul sotiei un apartament. Unchiul are drept de uzufruct viager pe el pe perioada ... (vezi toată discuția)
Se poate face un contract propriului copil minor pt un imobil? ofemeiedisperata ofemeiedisperata buna ziua.am si eu o mare problema,sper sa ma puteti ajuta. sunt casatorita si avem un copil de 6 ani.in timpul acestei casatorii am cumparat 2 imobile cu ... (vezi toată discuția)
Schimbare proprietar roxana12 roxana12 eu cu sotul locuim intr-un apartament pe care l-a cumparat parintii lui si vor sa il treaca pe numele lui . Dansii mai au un nepot din partea unei fiice ... (vezi toată discuția)