avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 719 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Locuința familiei este pe numele bunicilor. Are ...
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Locuința familiei este pe numele bunicilor. Are nepotul drept de moștenire?

In urma casatoriei am inceput sa locuim in apatamentul socrilor care s -au mutat la casa, la construirea careia sotul meu a contribuit cu o suma de bani considerabila, aproape cat ar fi ajuns apartamentul lor daca l -ar fi vandut.In fine, nu asta-i problema, asa a fost intelegerea. Noi l-am renovat de la zero pt ca era jalnic si in principiu este apartamentul "nostru" doar ca actele de proprietate au ramas pe numele socrilor. . .Acum avem un baietel de 4 ani. Intrebarea mea este, atunci cand socrii mei nu vor mai fi in viata si doamne fereste sotul meu ar deceda, ce drept ar avea copilul meu la acest apartament? Eu am inteles ca nu am niciun drept( fiind mostenire de la parintii lui) dar nu asta ma preocupa ci faptul ca al meu copil nu ar putea fi unic proprietar al apartamentului si ar trebui sa imparta cu rudele socrilor mei, frati, surori. Ce acte ar trebui sa fac astfel incat copilul neu sa fie unic proprietar al apartamentului?
Ultima modificare: Duminică, 28 Ianuarie 2018
Manuela Rășină, administrator
Cel mai recent răspuns: Liliana Gradinaru , Avocat 10:42, 22 Februarie 2018
Vrem ca socrii sa faca contract de donatie al apartamentului pe numele copilului nostru de 4 ani, iar noi parintii copilului sa fim, cum se spune, reprezentantii lui pana la varsta de 18 ani in ceea ce priveste apartamentul. Si un alt aspect, noi asteptam al doilea copil, urneaza sa nasc peste vreo 2 luni. Daca contractul de donatie este facut pe numele doar a primului copil si intre timp, apare al doilea nepot, contractul de donatie poate fi revocat? De catre socri? Sau de catre al doilea copill, dupa varsta de 18 ani, bineinteles? Sau ce ma sfatuiti? Ss astept sa se nasca cel de al 2 lea nepot si sa fsca vontractul de donatie pe numele ambilor nepoti?
De ce spuneti ca e greu de gestionat situatia in cazul transferului unui imobil catre un minor? Si nu se poate ca noi, parintii minorului sa acceptam in numele lui donatia, fiindca noi suntem reprezentantii lui legali? De ce trebuie curatela, cineva strain?

Ultima modificare: Joi, 8 Februarie 2018
gi-jane2, moderator
Pentru ca dvs sunteti parinti si e conflict de interese. Si este greu de "transferat" pentru ca minorii nu au bani sa cumpere. Mai ales cu mii de euro. Iar la perfectarea unui eventual contract de vanzare cumparare trebuie prezentat un document bancar care sa ateste virarea banilor de catre cumparator, in contul vanzatorului. Singura varianta este donatia. Insa e nevoie de o curatela speciala in acest sens. Legislatia, practica si realitatea din Romania sunt la 180 de grade fata de actele din filme unde se cumpara vile pe numele copilului de 2 ani.
Daca asa doriti, astea sunt regulile.
Bun, am inteles, singura varianta este donatia pe numele minorului. Care sunt pasii? Nu inteleg care e treaba cu aceasta curatela. Este necesare si la contractul de donatie pe numele minorului? Sau doar in cazul contractului de vz cump, de care am inteles ca nu piate fi vb...
In cazul oricaror acte de dispozitie, prin care se transfera dreptul de proprietate, deci si in cazul donatiei.
Mai multe despre curatela, cititi aici [ link extern ]

Alte discuții în legătură

Contract de vanzare cumparare cu drept de uzufruct viager povidiu povidiu As avea o intrebare la dvs. Eu impreuna cu sotia am cumparat de la unchiul sotiei un apartament. Unchiul are drept de uzufruct viager pe el pe perioada ... (vezi toată discuția)
Se poate face un contract propriului copil minor pt un imobil? ofemeiedisperata ofemeiedisperata buna ziua.am si eu o mare problema,sper sa ma puteti ajuta. sunt casatorita si avem un copil de 6 ani.in timpul acestei casatorii am cumparat 2 imobile cu ... (vezi toată discuția)
Schimbare proprietar roxana12 roxana12 eu cu sotul locuim intr-un apartament pe care l-a cumparat parintii lui si vor sa il treaca pe numele lui . Dansii mai au un nepot din partea unei fiice ... (vezi toată discuția)