avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 294 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Şomaj, concediu creştere copil, ... ajutor de somaj pentru absolvent facultate 2009
Discuție deschisă în Şomaj, concediu creştere copil, asigurări sociale şi asistenţă socială

ajutor de somaj pentru absolvent facultate 2009

Buna ziua!
Am lucrat timp de 20 de ani dupa care, contractul de munca s-a incheiat de comun acord cu angajatorul la data de 31.12.2007. Am urmat cursurile facultatii de marketing din 2006 pana in 2008 la forma de invatamant FR. In anul universitar 2008-2009 am trecut la forma de invatamant -ZI. Examenul de licenta l-am sustinut pe data de 29 iunie. Doresc sa stiu daca sunt indreptatita la ajutor de somaj.
Va multumesc anticipat pentru ajutorul acordat.
Cel mai recent răspuns: Valeriu TUDOR , Consultant resurse umane 18:37, 28 Octombrie 2010
Nu are sens sa va contrazic. Probabil stiti mai bine ca mine. Ne va spune userul daca a primit indemnizatie de somaj, dupa cum spuneti.
Sa imi explicati pentru cultura mea generala insa ce vrea sa spuna legiuitorul cu acest paragraf:
Art. 8. - (1) Persoanele prevăzute la art. 17 alin. (2) lit. a) şi c) din lege se consideră că nu au reuşit sau nu au putut să se încadreze în muncă, dacă fac dovada că în perioada de 60 de zile de la data absolvirii, respectiv 30 de zile de la data lăsării la vatră, s-au înregistrat la agenţiile pentru ocuparea forţei de muncă judeţene sau a municipiului Bucureşti ori la alţi furnizori de servicii specializate pentru stimularea ocupării forţei de muncă, acreditaţi în condiţiile legii, în vederea medierii pentru încadrare în muncă. (Norma metodologica a Legii 76/2002)
Ultima modificare: Vineri, 9 Octombrie 2009
pakos, utilizator
Pakos are dreptate.
Daca examenul de licenta a fost sustinut in luna iunie 2009, conform Legii 76/2002 cele 60 de zile se vor calcula cu data de 1 a urmatoarei luni, si anume incepand cu 1 iulie si terminand cu 29 august 2009. Dosarul care se va intocmi in acest termen constituie dovada conform careia absolventul s-a inregistrat in baza de date a AJOFM-ului de resedinta in vederea solicitarii medierii unui loc de munca in conformitate cu pregatirea pe care o are. Cu alte cuvinte depunerea dosarului in termenul de 60 de zile de la sustinerea examenului de licenta reprezinta singura dovada oficiala,negru pe alb conform careia absolventul a cautat un loc de munca prin intermediul AJOFM .Depunerea acestui dosar ii atribuie absolventului care solicita un loc de munca statutul de somer .
Dupa ce acest dosar era inregistrat in baza de date a AJOFM , absolventul era rechemat la o data specificata de inspectorul de specialitate din cadrul AJOFM-ului respectiv (cca 2 saptamani de la data inregistrarii dosarului de absolvent care solicita luarea in evidenta pt angajare) in vederea depunerii inca a unui dosar ,de aceasta data in calitatea de somer neindemnizat ( se considera ca in perioada care s-a scurs de la data inregistrarii ca absolvent in cautarea unui loc de munca si data depunerii dosarului de somer neindemnizat absolventului nu i s-a gasit de catre AJOFM un loc de munca pe masura pregatirii sale,astfel i se acorda dreptul de a beneficia de somaj ) ,dosar pe a carui baza i se elibereaza pe loc carnetul de somer ( care schimba statutul din somer neindemnizat in somer indemnizat ) ,fixandu-i-se si data in care trebuie sa mearga lunar la stampilat.

Pentru a va forma o idee, va dau drept exemplu 2 cazuri practice ale unor colegi care au sustinut in data de 8 iulie 2009 examenul de licenta.Calculand conform legii cele 60 de zile de la absolvire erau cuprinse in intervalul 1august-29 septembrie.
Astfel:

Cazul 1:
In data de 21 august a depus dosarul de luare in evidenta ca tanar absolvent in vederea medierii unui loc de munca, a fost chemat pe data de 11 septembrie 2009 pentru depunerea dosarului de somer neindemnizat , tot atunci oferindu-i-se carnetul de somer indemnizat incepand cu data de 11 septembrie 2009 ,avand ca prima data de stampilat data de 21 octombrie 2009,urmand ca primul somaj sa-l primeasca intre 25-30 octombrie . Pentru absolventi acordarea somajului se face pe o perioada de 6 luni.

Caz 2:
A depus dosarul de luare in evidenta ca tanar absolvent in vederea medierii unui loc de munca, pe data de 5 Octombrie,sustinand cum am precizat mai sus examenul de licenta in data de 8 iulie 2009. Dosarul nu a fost acceptat, motivandu-i-se ca a depasit termenul de 60 de zile precizat de Legea 76/2002 pierzand astfel acordarea somajului pentru absolventi.


Ultima modificare: Vineri, 9 Octombrie 2009
ContSters67773, utilizator
Absolventii care depun anul acesta dosarul pentru indemnizatie de somaj vor beneficia de aceasta timp de 6 + 3 luni.
pakos a scris:

Absolventii care depun anul acesta dosarul pentru indemnizatie de somaj vor beneficia de aceasta timp de 6 + 3 luni.


Nu stiam acest lucru.Mea culpa.:">
Imi puteti face o trimitere catre baza legala a afirmatiei dvs conform careia cele 6 luni s-au prelungit la 9 luni pentru absolventii din 2009?
Va multumesc.
OUG 28/2009:
Art.1 (2) Pentru somerii care beneficiaza de indemnizatie de somaj la data intrarii in vigoare a prezentei ordonante de urgenta, perioada de acordare se prelungeste cu 3 luni de la data pana la care a fost stabilit dreptul respectiv.

Alte discuții în legătură

Somaj pentru studenti? libraana libraana buna seara studentii la finalizarea facultatii vor beneficia de somaj? daca da ce trebuie sa faca pt a primi somaj. dar cei care sunt angajati intr-un domeniu ... (vezi toată discuția)
șomaj pentru absolvenți dear_silvia dear_silvia Bună. În data de 14 iulie am luat examenul de licență, iar acum m-am înscris să urmez și masterul. Aș dori să știu dacă pe perioada ... (vezi toată discuția)
Dreptul la somaj. anusca_tc anusca_tc Buna ziua, vreau sa stiiu daca am dreptul la somaj. Am terminat facultatea anul trecut dar licenta mi-am luat-o in februarie anul acesta, de atunci am incercat ... (vezi toată discuția)