avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 431 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... Divorț. Poate prelua unul dintre soți ratele la ...
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

Divorț. Poate prelua unul dintre soți ratele la creditul imobiliar făcut în timpul căsătoriei?

Buna ziua,
Eu si sotul suntem in proces de divort, la ultima infatisare am convenit ca divortul sa fie prin acord. Avem un copil minor de trei ani si un apartament in rate, cumparat imediat dupa casatorie in rate pe 30 ani.
La intelegerea noastra am convenit sa ramanem eu si fetita nostra in apartament si sa preiau eu ratele (mentionez ca ma incadrez cu venitul meu) de acum inainte 20 ani cat a mai ramas din credit. acum ca divortul este pe rol si de comun acord va rog sa imi spuneti ce ar tb sa fac ca sa pot trece casa (contractul) pe numele meu. Va multumesc anticipat.
Ultima modificare: Luni, 20 Noiembrie 2017
Manuela Rășină, administrator
Cel mai recent răspuns: Liliana Gradinaru , Avocat 13:54, 23 Noiembrie 2017
prepeleac a scris:

Nu ar fi mai simplu sa incercati sa faceti alt credit de refinantare doar pe numele dvs, sa achitati vechiul credit integral?


am incercat - dar dob e mai mare - in concluzie si ratele cresc destul de sus - cel mai bine e sa raman la conditiile contractuale de acum 10 ani. Am incercat si varianta Prima Casa... nici una nu e asa convenabila + ca iti tb avans
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
In majoritatea cazurilor, dupa ce s-au informat bine despre ce inseamna sa partajezi un credit de imprumut garantat cu ipoteca, majoritatea decide sa ramana asa ori sa refinanteze.
Exista varianta excelenta a novatiei, insa e o mare problema la convinsul bancii.
Dv. si sotul sunteti intr-un contract cu banca. Pe cale de consecinta, numai daca si a treia parte din contract, banca, isi da acordul, puteti face ceva.
Sa ramaneti doar dv. in contractul de imprumut sunt slabe sansele din motivul aratat mai sus de GermanAlex: banca are doi debitori acum si nu are niciun interes sa ramana doar cu unul.
Am avut experienta ca, la negocierea unei novatii cu o banca, sa ni se ceara o a doua ipoteca (se introducea un debitor in contract, parintele unui sot si iesea celalalt sot). S-a cerut suplimentar ipoteca pe imobilul parintilor, alta distractie!

Inca odata, mergeti la banca, la 5-6 sucursale, vorbiti cu un consultant, cereti sa vorbiti si cu seful, mergeti si cu sotul si, dupa toate astea, luati o decizie daca ati inteles ce va explica.
ati propus bancii sa veniti cu alt codebitor in locul fostului sot?
nu - ultma data cand am fost m-am incadrat cu venitul fara codebitor (asa mi-au spus) - iar codebitor imi tb mama tata frati surori, sot varsta max 50 ani si sa nu aiba alte credite (deci nici fostul sot nu poate veni codebitor pt ca vrea si el un credit ipotecar)
sper sa nu imi ceara codebitor - nu am pe cine - parintii nu se mai incadreaza la varsta, frati surori nu am - dor venitul care m-ar putea salva.
atunci..... slabe sanse ca rezolvati favorabil cu banca.Pe dvs practic nu v-ar afecta, numai pe fostul sot.
Ultima modificare: Joi, 23 Noiembrie 2017
prepeleac, utilizator

Alte discuții în legătură

Partaj - credit prima casa Rikidone79 Rikidone79 Sunt casatorita si urmeaza sa divortez de comun acord, nu avem copii, avem un apartament cumparat prin \\"Prima casa\\". Eu sunt titularul creditului, iar ... (vezi toată discuția)
Subiect: partaj apartament cumparat cu credit ipotecar d-r d-r Creditul ipotecar a fost achizitionat doar pe baza veniturilor fostului sot ,el fiind titularul creditului . Ce obligatii are fosta sotie la executarea ... (vezi toată discuția)
Lichidarea comunitatii de bunuri apartament ipotecat Mihaela20140 Mihaela20140 Buna ziua, Am contractat in 2008 un credit ipotecar impreuna cu sotul meu prin care am cumparat un apartament. Anul acesta am divortat si dorim sa facem ... (vezi toată discuția)