avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 441 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... Divorț. Poate prelua unul dintre soți ratele la ...
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

Divorț. Poate prelua unul dintre soți ratele la creditul imobiliar făcut în timpul căsătoriei?

Buna ziua,
Eu si sotul suntem in proces de divort, la ultima infatisare am convenit ca divortul sa fie prin acord. Avem un copil minor de trei ani si un apartament in rate, cumparat imediat dupa casatorie in rate pe 30 ani.
La intelegerea noastra am convenit sa ramanem eu si fetita nostra in apartament si sa preiau eu ratele (mentionez ca ma incadrez cu venitul meu) de acum inainte 20 ani cat a mai ramas din credit. acum ca divortul este pe rol si de comun acord va rog sa imi spuneti ce ar tb sa fac ca sa pot trece casa (contractul) pe numele meu. Va multumesc anticipat.
Ultima modificare: Luni, 20 Noiembrie 2017
Manuela Rășină, administrator
Cel mai recent răspuns: Liliana Gradinaru , Avocat 13:54, 23 Noiembrie 2017
si pe mine ma afcteaza la fel ca pe el - pt ca nu vreau sa platesc rata timp de 20 ani si la sf creditului sa fie si el proprietar, daca se castoreste si are alti copii?? - doamneeee fereste - parerea mea ca lucrurile tb rezolvate favorabil pt ambele parti.
Ultima modificare: Joi, 23 Noiembrie 2017
mariaevelina, utilizator
Daca faceti partajul asa cum v-ati inteles dvs veti ramane singurul proprietar pe apartament conform sentintei, hotararii judecatoresti sau actului de partaj, Fostul sot nu v-a mai fi proprietar dar ramane codebitor in contratul de credit cu banca.
" în situaţia în care imobilul este atribuit unuia dintre soţi, fie ca urmare a partajului voluntar, fie de către instanţa de judecată ca urmare a partajului judiciar, acel bun devine bun propriu al soţului respectiv, acesta având toate drepturile şi obligaţiile legate de acesta, inclusiv datoria faţă de banca finanţatoare. În această situaţie, soţul care nu a primit bunul va avea dreptul la o compensaţie pentru partea din credit achitată în timpul căsătoriei, ţinând cont de cota ce i se cuvine, aceasta fiind, în principiu, de 50%.
Cu toate acestea, în situaţia în care imobilul a fost achiziţionat printr-un credit ipotecar, ambii soţi fiind titulari ai respectivului credit, nu este suficient ca bunul să fie atribuit unuia dintre ei pentru ca celălalt soţ să nu mai aibă nicio obligaţie faţă de bancă, izvorâtă din contractul de credit. Astfel, dacă ambii soţi sunt codebitori, contractând creditul împreună în timpul căsătoriei, există posibilitatea ca banca să accepte ca soţul căruia i s-a atribuit bunul în proprietate să rămână unicul debitor, dar numai în situaţia în care veniturile acestuia se dovedesc a fi suficiente pentru preluarea întregului credit. În această situaţie, banca va face o nouă aplicaţie de credit şi se va semna un act adiţional la contractul de credit, prin care soţul proprietar să rămână unicul debitor."

Dupa cum vedeti exista posibilitatea nu obligatia bancii
Ultima modificare: Joi, 23 Noiembrie 2017
prepeleac, utilizator
multumesc mult - oare am inteles bine tb sa le fac pe amandoua at ctr de novatie cat si partajul.
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Nu, contract de novatie faceti daca aduceti codebitor.
Apartamentul nu poate fi al doamnei si creditul comun decat daca banca si sotul vor. El are, cel mai probabil, interdictie de instrainare, nu vad cum sotul ar renunta la apartament dar ar trai cu creditul.
Asadar, solutia de mai sus nu cred ca e viabila in realitate. In realitate, cum ati spus, dv. ati plati credit ca sa fie imobilul comun. Asta nu inseamna ca nu il veti putea partaja atunci foarte usor in favoarea dv., dar nici nu va poate cineva garanta ca nu se va intampla altceva pe parcursul celor 20 de ani.
Creditul nu va ramane "comun" fiindca si pasivul se partajeaza. Dupa partaj sotul ramane un simplu "garant" pt creditul preluat de doamna in urma partajului. Daca nu gaseste intelegere sotul poate chema in instanta banca .
Ultima modificare: Joi, 23 Noiembrie 2017
prepeleac, utilizator

Alte discuții în legătură

Partaj - credit prima casa Rikidone79 Rikidone79 Sunt casatorita si urmeaza sa divortez de comun acord, nu avem copii, avem un apartament cumparat prin \\"Prima casa\\". Eu sunt titularul creditului, iar ... (vezi toată discuția)
Subiect: partaj apartament cumparat cu credit ipotecar d-r d-r Creditul ipotecar a fost achizitionat doar pe baza veniturilor fostului sot ,el fiind titularul creditului . Ce obligatii are fosta sotie la executarea ... (vezi toată discuția)
Lichidarea comunitatii de bunuri apartament ipotecat Mihaela20140 Mihaela20140 Buna ziua, Am contractat in 2008 un credit ipotecar impreuna cu sotul meu prin care am cumparat un apartament. Anul acesta am divortat si dorim sa facem ... (vezi toată discuția)