avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 454 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... iesire din indiviziune
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

iesire din indiviziune

nu stiu daca am nimerit unde trebuie... am si eu o mare nelamurire.am avut in proprietate, impreuna cu sotul meu, un teren de 475 mp pe care exista 2 constructii (cu 2 intrari, chiar pe strazi diferite).Am facut o apartamentare si unul din apart.l-am vandut. Au ramas ca parti comune gardul, podul, utilitatile, desi faptic totul e separat. si bineinteles terenul. Acum vrem sa vindem si celalalt apart. In baza documentatiei avizate de cadastru(pt.apartamentare) si cu acordul celor care au cumparat primul apart., bineinteles, in fata notarului, se poate face iesirea din indiviziune? sau daca nu, care este modalitatea? Multumesc mult.
Cel mai recent răspuns: Corneanu Mariana , Avocat 16:31, 16 Octombrie 2009
Buna ziua,
Sunt in urmatoarea situatie: eu, impreuna cu fratele meu am facut succesiunea acum trei ani, imediat dupa decesul parintilor nostri( la tara)- casa+curte si terenul agricol respectiv.
Acum fratele vrea sa vindem casa+curtea, eu nu.
Care e modalitatea de a iesi legal si cat mai ieftin, din aceasta situatie avand in vedere ca el insista sa vindem casa. Eu vreau s-o pastrez.Cine si cum poate evalua valoarea la care se poate vinde la tara o casa din paianta impreuna cu terenul din jurul ei(~2000 mp)
Catre Rududoo,
1.Valoarea de piata a casei la momentul actual o poate stabili un evaluator imobiliar autorizat.
2.Daca doriti sa pastrati casa, cea mai ieftina si legala metoda este ca in baza acelei valori stabilite prin evaluare, dv. sa va intelegeti cu fratele si sa-i platiti partea sa, corespunzator cotei stabilite in certificatul de mostenitor( presupun ca 1/2 daca spuneti ca sunteti numai doi mostenitori).In schimb el va va transfera cota sa parte, prin vanzare-cumparare, de exemplu. Asa veti avea intreaga proprietate.
3.Daca nu va intelegeti, veti ajunge in instanta unde veti face partajul judiciar si :
-fie casa si terenul se vor imparti daca pot fi partajate in natura,
-fie unul dintre dv, va ramane proprietar exclusiv prin plata unei sulte catre celalat stabilita de instanta tot in baza unei expertize imobiliare,
-fie daca nici unul nu doreste sau nu poate plati sulta ca sa devin proprietar exclusiv, casa va fi scoasa la vanzare si daca se va vinde, pretul se va imparti intre dv. si frate.
Dar asta va insemna, cheltuieli de judecata, taxe de timbru, taxe executor, plata avocat , etc, oricum multe cheltuieli.
Asta ar fi situatia, in rezumat.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Dezmembrarea imobilului fara acordul coproprietarilor alinanicorici alinanicorici buna ziua, as dori sa stiu ce pot face in cazul in care coproprietarii unui imobil nu sunt de acord cu dezmembrare si nu vor sa-si dea acordul voluntar la ... (vezi toată discuția)
Buna ziua as vrea sa cumpar o parte dintr-o casa cu terenul aferent,casa ... Nora_ella Nora_ella Buna ziua As vrea sa cumpar o parte dintr-o casa cu terenul aferent,casa are 2 coproprietari fiecare cu cota 1/2,sunt 2 corpuri de casa cu terenul aferent ... (vezi toată discuția)
Dezmembrarea unei mosteniri kinder_doina kinder_doina dupa dezmembrarea unei mosteniri,partaj voluntar,nu ar trebui sa existe 2 cadastre? (vezi toată discuția)