Angajatorul te poate obliga la ore suplimentare?
La compania in care lucrez ai dreptul sa ai un numar de 16 ore pe plus sau 16 pe minus deoarece in contractul colectiv de munca scrie ca la angajare ti se dau 2 zile libere pt ati cauta chirie. Nu am beneficiat de cele 2 zile si acum am ajuns la un numar de 16 ore pe plus, daca fac mai multe ore de 16 si motivez de ce am stat peste program imi sunt platite.
Orele suplimentare se fac la cererea angajatului ca are el nevoie sa isi termine volumul de munca foarte mare si dezorganizat care i se cere sau angajatorul organizeaza in asa fel incat munca sa fie moderata si in cazul in care e nevoie de ore suplimentare angajatul sa fie intrebat daca poate ramane peste program.
Mentionez ca eu ca si angajat trebuie sa cer ore suplimentare!
Va multumesc.
1. In acest caz nu stiu ce sa va mai spun!
2. Aveti sindicat, aveti CCM pe unitate, aveti R.I., va mai lipseste numai sa cereti sa se conformeze ambele parti acestora.
3. Aveti tot ce va trebuie dar va lipseste curajul.
4. Trebuie sa inceapa cineva. Daca va sunt incalcate drepturile legale faceti o sesizare la ITM (cu toate aspectele de nerespectare a legii) si veti primi un raspuns in scris, in urma verificarilor ce se vor face. In raspuns vor fi aratate si masurile luate in urma controlului.
Iata ce spune Legea 108/1999 privind organizarea Inspectiei Muncii:
Art. 18. - Inspectorii de munca sunt obligati:
a) sa nu aiba nici un interes, direct sau indirect, de orice natura ar fi acesta, in unitatile care se afla sub incidenta controlului lor;
b) sa nu dezvaluie secretele de fabricatie si, in general, procedurile de exploatare, de care ar putea lua cunostinta in exercitarea functiilor lor, nici dupa momentul incetarii, indiferent de motiv, a contractului lor individual de munca; c) sa pastreze confidentialitatea oricarei reclamatii care semnaleaza nerespectarea prevederilor legale in domeniul reglementat de prezenta lege si sa nu dezvaluie conducatorului persoanei juridice si persoanei fizice sau reprezentantului acestora faptul ca inspectia a fost efectuata ca urmare a unei reclamatii.
Revin cu o alta problema!
Se poate modifica programul de lucru de 8 ore in intervalul 08:00 - 16:00 la 12:00 - 20:00 pentru o mai buna comunicare cu persoana care ne ajuta si este in America?
Care sunt conditiile in care se poate modifica un program de lucru?
Ore suplimentare
Doina Dayeh
buna ziua ,as dori si eu o informatie...am program de 8 ore stau o ora in p,lus pt pauza de masa...dar sintem tinuti inca 2,3 ore suplimentare care nu sint ... (vezi toată discuția)