avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 209 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... Plata întreținere prin bancă nerecunoscută de ...
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

Plata întreținere prin bancă nerecunoscută de asociație. Cum pot rezolv această situație?

De cca. 3 ani platesc cheltuielile de intretinere prin transfer bancar, cu nr, de dispozitie de plata , valoarea sumei platite etc. Am comunicat in scris si verbal asociatiei acest lucru dar nu au luat in considerare aceaste plati . In aceasta perioada , pe Lista de intretinere figurez cu restante +penalizari iar din documentele mele de plata rezulta ca nu am nicio datorie. La Asociatie mi sa spus ca ei nu considera aceste plati prin transfer, ei vor sa platesc cu bani cash la casieria asociatiei. Am insistat iar la conducerea asociatiei si am primit urmatorul raspuns : " Domnul , noi avem contul blocat pentru datorii la furnizori si banii pe care îi transferi dumneata prin banca nu ajung la noi ci la cei unde avem datorii ". Am intrebat daca au vazut sumele platite de mine in extrasul de cont primit de la banca si raspunsul a fost : " Banca nu ne trimite extras de cont pentru ca contul este blocat si nu au voie sa faca asta " ?! va rog dati-mi si mie un sfat pentru a rezolva aceasta situatie .va multumesc.
Cel mai recent răspuns: Adrian Sulea , Consultant credite si finantari 10:48, 26 Martie 2018
va multumesc pentru sfat, am sa-l urmez in mod sigur.
2 din 2 utilizatori consideră
acest răspuns util
Buna seara.
1. Asociatiile de Proprietari au personalitate si raspundere juridica (in conformitate cu legea romana, inca in vigoare):
2. Continuati plata taxelor prin banca. La fiecare plata solicitati bancii dvs. un extras de cont la zi, in original. (cu semnatura si stampila).
3. Pentru a nu ajunge in situatia de a actiona in instanta, Asociatia de Proprietari, lasati-i pe ei sa va dea in judecata pentru neplata taxelor. Pe cheltuiala lor.
4. Pentru a rezolva rapid problema, depuneti o sesizare la sectia de Politie de care apartineti, specificand tot ce ati mentionat aici. (sau la Parchetul de care apartineti, formuland o plangere penala). Lasati organele abilitate ale statului sa-si faca treaba.
5. Va inteleg si va doresc multa sanatate si mult succes.
Incercati sa fotografiati lista de intretinere sau apelati la altcineva si printati.
Trebuie sa aveti foto listei la care anexati documentele doveditoare ale platii.
Legea nr. 34/2015 - completarea art. 36 din Legea nr. 230/2007 - infiintarea, organizarea si functionarea asociatiilor de proprietari
Legea nr. 34/2015 pentru completarea art. 36 din Legea nr. 230/2007 privind infiintarea, organizarea si functionarea asociatiilor de proprietari a fost publicata in Monitorul Oficial, Partea I, nr. 172 din 12 martie 2015.
Parlamentul Romaniei adopta prezenta lege.
Articol unic. - La articolul 36 din Legea nr. 230/2007 privind infiintarea, organizarea si functionarea asociatiilor de proprietari, publicata in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, nr. 490 din 23 iulie 2007, cu modificarile ulterioare, dupa litera f) se introduce o noua litera, litera g), cu urmatorul cuprins: „g) informarea trimestriala, in scris sau prin posta electronica, a proprietarilor, membrii asociatiei de proprietari, cu privire la situatia financiara cuprinzand toate elementele de cheltuieli, venituri, incasari si plati aferente asociatiei de proprietari, sub semnatura proprie si contrasemnata de presedintele si de cenzorul asociatiei de proprietari.”
Aceasta lege a fost adoptata de Parlamentul Romaniei, cu respectarea prevederilor art. 75 si ale art. 76 alin. (2) din Constitutia Romaniei, republicata.
PRESEDINTELE CAMEREI DEPUTATILOR, VALERIU-STEFAN ZGONEA
PRESEDINTELE SENATULUI, CALIN-CONSTANTIN-ANTON POPESCU-TARICEANU
Bucuresti, 11 martie 2015.
Nr. 34.

Legea nr. 277/2015 pentru completarea art. 10 din Legea nr. 230/2007 privind înființarea, organizarea și funcționarea asociațiilor de proprietari a fost publicată în Monitorul Oficial, Partea I, nr. 847 din 15 noiembrie 2015.
Articol unic.
La articolul 10 din Legea nr. 230/2007 privind înfiinţarea, organizarea şi funcţionarea asociaţiilor de proprietari, publicată în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 490 din 23 iulie 2007, cu modificările şi completările ulterioare, după alineatul (1) se introduce un nou alineat, alineatul (2), cu următorul cuprins:
"
(2) La solicitarea scrisă a proprietarului, preşedintele şi administratorul asociaţiei de proprietari au obligaţia să elibereze în scris o adeverinţă prin care să prezinte situaţia cheltuielilor privind întreţinerea, defalcate pe datoria de bază şi penalităţi, precum şi modalitatea de calcul al penalităţilor."


Legea nr. 17/2016 pentru modificarea şi completarea Legii nr. 230/2007 privind înfiinţarea, organizarea şi funcţionarea asociaţiilor de proprietari
În vigoare de la 11.03.2016
Articol unic.
Legea nr. 230/2007 privind înfiinţarea, organizarea şi funcţionarea asociaţiilor de proprietari, publicată în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 490 din 23 iulie 2007, cu modificările şi completările ulterioare, se modifică şi se completează după cum urmează:
1. După articolul 48 se introduce un nou articol, articolul 481, cu următorul cuprins:
"
Art. 481.
Asociaţia de proprietari, prin grija preşedintelui asociaţiei, va afişa lunar, la vedere, lângă lista de plată a cheltuielilor asociaţiei de proprietari, modalitatea de calcul în urma căreia au rezultat sumele lunare de plată ale proprietarilor. Modalitatea de calcul va conţine şi va arăta explicit toate costurile şi sumele care formează totalul de plată al proprietarilor, respectiv modul de calcul şi de repartizare a acestor cheltuieli către proprietari."
2. La articolul 56 alineatul (1), după litera f) se introduce o nouă literă, litera g), cu următorul cuprins:
"
g) neîndeplinirea atribuţiilor prevăzute la art. 481."
3. La articolul 56 alineatul (2), litera a) se modifică şi va avea următorul cuprins:
a) faptele prevăzute la lit. a), b), c) şi g) se sancţionează cu amendă de la 500 lei la 3.000 lei;".
Această lege a fost adoptată de Parlamentul României, cu respectarea prevederilor art. 75 şi ale art. 76 alin. (2) din Constituţia României, republicată.


HG 1588 de aprobare a NM de aplicare a Legii nr. 230/2007
art. 12 Proprietarii membri ai asociatiei, pe langa drepturile si indatoririle prevazute in statutul asociatiei de proprietari, au si urmatoarele drepturi si obligatii:
A. Drepturi:
........
d) sa primeasca explicatii cu privire la calculul cotei de contributie la cheltuielile asociatiei de proprietari si, eventual, sa o conteste la presedintele asociatiei de proprietari, in termen de 10 zile de la afisarea listei de plata. Presedintele asociatiei de proprietari este obligat sa raspunda la contestatie in termen de 7 zile;

E clar ca sunt niste elemente declasate care au impresia ca sunt pe mosia personala. Ma exista si posibilitatea sa-i reclamati la Serviciul de Relatii cu Asociatiile de Proprietari din cadrul Primariei dar ... slabe sperante sa le faca ceva ....o sa va trimita la instanta .....la Politie o sa trimita la Primarie ..... daca faceti plangere penala la Parchet se va da clasare invocandu-se "fapta nu e prevazuta de legea penala ...!!!!
Ramane sa va adresati instantei dar trebuie sa aveti, daca puteti, fotografia listelor pentru ca pot modifica listele ...stampila Asociatiei e la ei, la declasati. Anexati si toate adresele catre asociatie care, OBLIGATORIU, trebuie sa fie inregistrate la Asociatie!
Succes!
Sunt economist si am lucrat in serv. de finante contabilitate , sunt in domeniul meu , acum pensionar. Toate platile sunt facute prin transfer bancar cu nr. ,data ,suma si semnaturile bancii . Contul asociatiei este verificat , banca nu a refuzat niciodata acest transfer , mai mult am toate "Listele de plata a intretinerii in original . Nu am sesizat organele de politie , considerand ca nu este de competenta lor si am crezut ca pot rezolva amiabil acest caz. Voi merge pe prima varianta spusa de Dvs. si las asociatia sa introduca ea actiune in instanta , dar nu o va face , iar ei voi figura in listele lor cu datorii si penalitati ilegale. Am contactat un avocat si acesta a stabilit comisionul lui 1000 lei si pentru expertul contabil 500 lei . Nu am acesti bani . De ce o fi nevoie de expert contabil nu inteleg atat timp cat eu nu contesc modul de calcul al sumelor din liste ci faptul ca nu imi ea in considerare sumele platite .?! Un singur lucru este clar : Plata cheltuielilor de intretinere , prin transfer bancar , este spaima asociatiilor de proprietari .
Sunati-ma. E mai simplu.
Va ofer sprijin gratuit. Din tot sufletul.
Probabil va dura ceva timp, dar ...
Ultima modificare: Luni, 8 Ianuarie 2018
Adrian Sulea, Consultant credite si finantari

Alte discuții în legătură

Contestatie administratie de proprietari IMEn IMEn Buna ziua, in urma respingerii unei contestatii facute catre Asociatia de Proprietari a blocului unde locuiesc si sunt proprietara, contestatie privind ... (vezi toată discuția)
Hotarare judecatoreasca nerespectata de asociatia de proprietari, abuz in serviciu Cerulli1956 Cerulli1956 In 2012 am fost data in judecata pentru plata intretinerii din perioada dec 2010-aug. 2014. Pentru plata sumei de 1837.21 lei chelt. De intretinere si 369,72 ... (vezi toată discuția)
Ce se intampla daca nu se respecta legea nr. 230/2007+legea nr. 34/11.03.2015 telecomanda telecomanda Presedintele si administratorul de bloc ignora aceasta lege.De cand se aplica si care sunt consecintele nerespectarii acestei legi.Cine poate lua masurile ce ... (vezi toată discuția)