Contract avocațial care nu îmi amintesc să fi avut specificat și onorariu de succes, și la nu am toate chitanțele ratelor pe care le-am achitat. Ce pot face? Avocatul mă amenință cu executarea silită
in 2015 am vorbit cu un av. sa ma reprezinte intr-un dosar "litigii cu profesionistii" . ne-am inteles la o suma fixa pe care i-am achitat-o in rate dar pentru care mi-a eliberat o singura chitanta doar pentru prima rata. in 2017 s-a terminat procesul iar av. dupa ce hotararea a fost definitiva ,ma suna, si-mi spune ca este o problema cu onorariul . av a recunoscut ca i-am achitat in totalitate onorariul dar mai este vb de onorariul de succes de 10-20% . cand am cerut sa vad contractul mi-a spus ca nu-l are la birou iar cand am cerut chitantele pe sumele de bani pe care le-a primit mi-a spus ca nu mai are chitantierul . sunt de acord sa-i dau 10% dar nu-mi poate da chitanta , a spus ca face un act aditional contractului din care sa rezulte ca m-am achitat integral . ce pot face ?
E clar ca omul e santajat de avocat...nu are chitantier, nu mai gaseste contractul...e comuna asta la majoritatea avocatilor...(cum altfel s-au imbogatit... ) si de ce ar plati taxe la stat...ca doar statul trebuie sa le dea numai privilegii...(unora, nu generalizez)
Insistati sa va dea copii dupa contract si chitante... si pe viitor, nu mai dati bani fara chitanta... asa va santajeaza ori ii dati si onorariul de succes, ori nu recunoaste ca ati platit restul de onorariu... Pacat ca mai sunt asa oameni, si cinste avocatilor corecti!
Daca la art. 6 al contractului, la rubrica "Contractul a fost inregistrat sub numarul ....................... din ................... in registrul de evidenta a contractelor de asistenta juridica " NU E COMPLETAT, ADICA NU ARE DATA CERTA cum prevede art. 29 (1) Legea 51/1995, cum se poate obtine DOVADA (NE)INREGISTRARII ACESTUIA IN REGISTRUL DE EVIDENTA? Ce se va intampla cu factura si chitanta emise? In opinia mea, acestea nici nu ar fi inregistrate in contabilitate, fiind interzisa emiterea lor fara respectarea prevederilor legale (existenta certa a contractului).
Ati intalnit si astfel de cazuri? Cum se pot rezolva?
Un contract e valabil intre parti si daca nu are data certa. Nu e vorba doar de cel deasistenta juridica.
Contractul poate fi cert, fara sa aiba data certa. E o diferenta, sunt termeni juridici. E ca o data verificabila, sa-i spunem.
Inca odata revin asupra prostiilor legislative din domeniul contractului de asistenta juridica. El este o struto-camila care nu avantajeaza pe nimeni, nici pe avocat, nici pe client. LOegislatia in sine in domeniul contractelor de acest tip contine chestiuni controversate, cum ar fi valoarea de act autentic a imputernicirii avocatiale nesemnate de client, incheiate in baza unui contract care e sub semnatura privata. Juridic, asta e o ameteala.
Este extrem de important pentru client sa se asigure ca a inteles obiectul contractului, sa il aiba in scris (in contract, pe mail, sms, nu conteaza) langa onorariu si sa ceara chitantele de plata. Altfel, e ca si cum ai cumpara o cafetiera fara bon, daca se strica, nu bei cafea.
Nu se punbe problema daca este sau nu valabil ( data certa),se pune problema cum putem dovedi incheierea unui contract de asistenta juridica conform Legii nr.51/1995(cu modificari si completari) si care este legea speciala.