avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 300 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Contract avocațial care nu îmi amintesc să fi avut ...
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Contract avocațial care nu îmi amintesc să fi avut specificat și onorariu de succes, și la nu am toate chitanțele ratelor pe care le-am achitat. Ce pot face? Avocatul mă amenință cu executarea silită

in 2015 am vorbit cu un av. sa ma reprezinte intr-un dosar "litigii cu profesionistii" . ne-am inteles la o suma fixa pe care i-am achitat-o in rate dar pentru care mi-a eliberat o singura chitanta doar pentru prima rata. in 2017 s-a terminat procesul iar av. dupa ce hotararea a fost definitiva ,ma suna, si-mi spune ca este o problema cu onorariul . av a recunoscut ca i-am achitat in totalitate onorariul dar mai este vb de onorariul de succes de 10-20% . cand am cerut sa vad contractul mi-a spus ca nu-l are la birou iar cand am cerut chitantele pe sumele de bani pe care le-a primit mi-a spus ca nu mai are chitantierul . sunt de acord sa-i dau 10% dar nu-mi poate da chitanta , a spus ca face un act aditional contractului din care sa rezulte ca m-am achitat integral . ce pot face ?
Ultima modificare: Miercuri, 3 Ianuarie 2018
Manuela Rășină, administrator
Multumesc pentru raspuns. Mai lipseste justificarea "in drept" a expunerii dvs.
HOTĂRÂREA nr. 271
26 august 2017


În conformitate cu dispozițiile art. 3 alin. (3) și art. 5 alin. (10) din și ale art. 66 lit. a) și b) din Legea nr. 51/1995 privind organizarea și exercitarea profesiei de avocat, cu modificările și completările ulterioare,
Ținând cont de Decizia Comisiei Permanente a UNBR nr. 212/30 martie 2017 și având în vedere propunerile înaintate și dezbătute în ședința consiliului UNBR,
Consiliul Uniunii Naționale a Barourilor din România (în continuare UNBR), în ședința din 26 august 2017,


H O T Ă R Ă Ș T E :


Art. 1 – (1) Se aprobă Registrele Naționale ale Avocaților Români, prevăzute în Anexa la prezenta hotărâre.
(2) Anexele la Regulamentul prevăzut la alineatul 1 vor fi comunicate ulterior, după finalizarea procedurilor informatice de punere în funcțiune a registrelor.

Art. 2 – Prezenta hotărâre se comunică membrilor Consiliului UNBR și barourilor și se afișează pe website-ul www.unbr.ro .

Art. 3 – Barourile vor lua măsurile corespunzătoare pentru aducerea dispozițiilor prezentei hotărâri la cunoștința avocaților și pentru punerea sa în aplicare.

C O N S I L I U L U. N. B. R.
.....................................................................................
Art. 5 - Contractele de asistență juridică întocmite pentru exercitarea activităților reglementate de celelalte prevederi ale art. 3 din Legea nr. 51/1995 decât cele menționate la art. 2 din prezentul Regulament se înscriu în continuare în registrul oficial de evidentă potrivit art. 29 alin. (1) din Legea nr.51/1995 și au regimul juridic prevăzut de art. 31 alin. (3) și art. 44 din Legea nr. 51/1995.

Art.6 - Registrele au drept scop:
- înscrierea în scop de informare a avocaților, a notarilor publici, a executorilor judecătorești și a persoanelor care justifică un interes legitim cu privire la datele înscrise în Registre;
- furnizarea, pe cheltuiala persoanei care justifică un interes legitim, a informaţiilor din aceste Registre în condițiile prevăzute de lege și de prezentele norme;
- înscrierea cu efect de opozabilitate în Registre a actelor care fac obiectul înregistrării. Actele înscrise în Registre devin opozabile terţilor la momentul în care este înscris actul solicitat a fi inregistrat;
- asigurarea unei evidenţe la nivel naţional a tuturor actelor supuse procedurii înscrierii prevăzute de lege.
Art. 7 - Activitatea de înscriere, evidenţă și comunicare a informațiilor incluse în actele înscrise în Registre se desfășoară potrivit procedurilor menţionate în prezentul Regulament și anexela la acesta. Tipul operaţiunii solicitate Registrului (înscriere, interogare, rectificare sau anulare) determină aplicarea procedurilor specifice operațiunii, conform tutorialului video privind procedura de lucru pe portalul Registrelor, parte integrantă din prezentul Regulament.

Art. 8 – (1) Datele privind actele înscrise cu respectarea procedurilor prevăzute de Norme se arhivează în sistem electronic, în aplicația informatică organizată la nivel national. Actele supuse înscrierii sunt conservate pe suport material de avocatul care a solicitat înscrierea, în conditiile prevazute de legislația profesională.
(2) Accesul la actele înregistrate pe suport electronic se face conform Anexei nr. 2 pe baza solicitărilor adresate administratorului Registrelor și cu înștiințarea avocatului care a solicitat înscrierea în respectivul registru a actului, respectiv a documentului relativ la patrimoniul afectat exercitării profesiei de avocat.

CAPITOLUL II – REGISTRUL ACTELOR ÎNTOCMITE DE AVOCAȚI, PREVĂZUTE DE ART. 3 ALIN. (1) LIT. C) ȘI D) DIN LEGEA NR. 51/1995
.........................................................................
Ultima modificare: Marți, 30 Ianuarie 2018
-ELLA-, utilizator
<< Un contract e valabil intre parti si daca nu are data certa. >> - in aceste conditii valabilitatea nu se poate dovedi, in schimb, se dovedeste nulitatea contractului.

Legea 51/1995
Capitolul III Drepturile si indatoririle avocatului
Sectiunea 1 Drepturile avocatilor
Art. 29
(1) AVOCATUL inscris in tabloul baroului ARE DREPTUL SA ASISTE SI SA REPREZINTE orice persoana fizica sau juridica, in temeiul unui CONTRACT incheiat in forma scrisa, CARE DOBANDESTE DATA CERTA prin inregistrarea in REGISTRUL OFICIAL DE EVIDENTA.

Art. 31
(3) Contractul de asistenta juridica, legal incheiat, este titlu executoriu.

Art. 641 C.P.C.

Inscrisurile sub semnatura privata sunt TITLURI EXECUTORII, numai daca SUNT INREGISTRATE in registrele publice, in cazurile si conditiile anume prevazute de lege. ORICE CLAUZA SAU CONVENTIE CONTRARA ESTE NULA si considerata astfel nescrisa. Dispozitiile art. 664 si urmatoarele sunt aplicabile.
Este vorba despre contractele de asistenta juridica incheiate dupa modificarile legislative din 2017.
Nu are legatura hotararea cu contractele. Nu inteleg ce doriti, nu mai are logica discutia.
Data certa e data certa, valabilitatea catului e valabilitatea actului. Data certa nu este acelasi lucru cu valabilitatea.
Registrele alea nu au legatura cu speta prezentata din ce imi amintesc eu speta. Registrele sunt pentru alte acte, nu contracte de asistenta juridica, ci pentru unele acte incheiate in exercitarea activitatilor prevazute in contracte.

Alte discuții în legătură

Probleme cu un avocat alianastasia10 alianastasia10 Avand o mare problema cu o firma de leasing,am mers la un avocat. Am dorit sa deschid un proces,avand toate actele necesare. Acocatul mi-a cerut 1000 euro ... (vezi toată discuția)
Contract între avocat și client Liviuradu Liviuradu Contractul dintre avocat și client trebuie înregistrat la finanțe sau în alta parte? (vezi toată discuția)
Avocatul ne-a cerut să semnăm două contracte necompletate, cu scuza că a fost prea ocupat, iar după aceea a susținut că am semnat doar unul. cum aș putea să-l reziliez? Încă nu a depus dosarul nicolici32 nicolici32 Buna seara, am avut un proces de locuinta pe legea 112 pe care l-am pierdut iar acum pregatesc actele pentru despagubire cu ministerul de finante, am avut o ... (vezi toată discuția)