avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 424 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Unde se dezbate succesiunea pentru proprietățile din ...
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Unde se dezbate succesiunea pentru proprietățile din străinătate ale cetățenilor români domiciliați în România?

Buna ziua,
As dori sa stiu UNDE se face succesiune pentru proprietatile din strainatate in cazul in care ultimul domiciliu si rezidenta fiscala a persoanei decedate sunt in Romania. La notar in Romania sau in tara in care se afla proprietatile?
Va multumesc!
Ultima modificare: Joi, 4 Ianuarie 2018
Manuela Rășină, administrator
Puteti sa imi precizati, va rog, ce articol din aceasta lege?
Problema este ca notarul mi-a raspuns diferit. Si eu nu mai stiu ce sa fac.
Mi s- a spus ca pt bunurile din strainatate pocedura de succesiune se face in strainatate chiar daca ultumul domiciliu este in Romania. Nu mi se pare normal de aceea va intreb.
2 din 2 utilizatori consideră
acest răspuns util
E complicat pentru că în România certificatul de mostenitor este act de proprietate. Însă există țări unde nu este recunoscut un astfel de document. Apoi, in Romania se pot solicita extrase de Carte Funciară pentru a verifica daca exista sarcini/ipoteci/sechestru asupra bunurilor. În străinătate nu există intabulare (sau există dar sub altă forma), apoi depinde de actele de proprietate asupra bunurilor.
Căutați dvs ultima versiune a legii 36/1995. Nu va pot indica exact articolul pentru că legea s-a completat, modificat, renumerotat in ultimii ani.
Dar va spun cu certitudine că daca defunctul era cetățean român și a avut ultimul domiciliu in România, succesiunea de dezbate in Romania.
Pentru bunurile aflate in strainatate se dezbate mostenirea acolo unde se afla bunurile. Un notar roman nu are jurisdictie in alta tara asa cum un notar din alta tara nu are jurisdictie in Romania. procedurile sunt diferite. exista varianta certificatului de mostenire international asa cum a fost stipula de Regulamentul UE, dar care , atentie nu a fost aprobat in totalitate, au ramas multe puncte nelamurite.

Alte discuții în legătură

Mostenire marius68marius marius68marius un cetatean german ( nu are cetatenie romana) a facut un testament ( avand o propietate in romania) la un notar din romania in favoarea unui ... (vezi toată discuția)
Succesiune - legile carei tari? Sophiam Sophiam Buna ziua! Cazul cand o persoana care a trait in alta tara (UE) moare: este adevarat ca cei apropiati pot alege intre legislatia acelei tari sau a Romaniei, ... (vezi toată discuția)
Mostenire Haan D. Aniko Haan D. Aniko Un cetaten olandez si sotia au construit o casa in urma cu 25 ani in Romania. Casa este pe numele lor iar terenul pe numele unei cetatean român. Domnul a ... (vezi toată discuția)