Buna ziua,
As dori sa stiu UNDE se face succesiune pentru proprietatile din strainatate in cazul in care ultimul domiciliu si rezidenta fiscala a persoanei decedate sunt in Romania. La notar in Romania sau in tara in care se afla proprietatile?
Va multumesc!
Exista de 2 ani o directiva europeana prin care succesiunea unei persoane se dezbate acolo unde a avut domiciliul / rezidenta, si exista definitia resedintei obisnuite a defunctului.
eclair
Utilizator 2din 2 utilizatori consideră acest răspuns util
Exact, dar sa nu uitam ca prevaleaza legile nationale.o sa va dau un exemplu din Italia acolo unde profesez ca avocat. Decedat cu domiciliul in Romania dar rezident in Italia. Conform legii italiene rezidenta italiana= domiciliu romanesc ca definitie. Bunul se afla pe teritoriul Italiei. La Notar se merge doar pentru a se deschide succesiunea cu verificarile respective, mostenitori, etc. si NU pentru certificatul de mostenitor. Acesta se obtine dupa alte proceduri, nu are rost sa le detaliez acum, dupa care se face declaratia de succesiune la Agentia delle Entrate care stabileste cotele de mostenire, si mai ales taxele de plata cu diferenta daca este legitim sau testamentar. Abia dupa aceea se intabuleaza bunul daca este imobil, mobil sau se declanseaza procedura bancara daca este vorba de bani. Nu cunosc tara in care se afla mostenirea respectiva, deci fara date nu se pot da alte lamuriri. Sper ca s-a inteles cum nu se poate face de catre un notar roman dezbaterea succesiunii unui bun aflat pe teritoriul altei tari. Certificatul international de mostenitor presupune pana la urma aceeasi procedura. Asa am procedat in mai multe cazuri de acest gen si nu au fost probleme.
Mostenire
Haan D. Aniko
Un cetaten olandez si sotia au construit o casa in urma cu 25 ani in Romania. Casa este pe numele lor iar terenul pe numele unei cetatean român. Domnul a ... (vezi toată discuția)