avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 518 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Unde se dezbate succesiunea pentru proprietățile din ...
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Unde se dezbate succesiunea pentru proprietățile din străinătate ale cetățenilor români domiciliați în România?

Buna ziua,
As dori sa stiu UNDE se face succesiune pentru proprietatile din strainatate in cazul in care ultimul domiciliu si rezidenta fiscala a persoanei decedate sunt in Romania. La notar in Romania sau in tara in care se afla proprietatile?
Va multumesc!
Ultima modificare: Joi, 4 Ianuarie 2018
Manuela Rășină, administrator
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Străinătatea despre care vorbiți o fi ... pe sânga ori pe dreapta globului?
Și mortul când o fi murit?

Așa precum, pentru a determina viteza, avem nevoie de distanța și timp, tot astfel, pentru a determina competența și legea aplicabilă unei succesiuni cu element de extraneitate avem nevoie de date concete. (Despre ce stat vorbim? Este un stat membru al UE? Este un stat terț în raport cu UE? Există vreun tratat bilateral între Ro și statul în cauză? Mortul a murit după 17.08.2015. ori i-ați făcut deja parastasul de 7 ani etc)

Mda, cu degetul scos pe geamul trenului și după „mișcarea” copacilor dimprejurur rariștei, ghicesc că viteza ....ă, ăăsta ... răspunsul la întrebarea „ce facem?” este: mergeți la notarul român. (de la ultimul domiciliu al defunctului - înțeleg că și reședința obișnuită era tot în Ro, deși că, existența tuturor bunurilor pe teritoriul altui stat ar putea constitui un factor special în evaluarea circumstanțelor de fapt...). Notarului român i se poate solicita eliberarea unui certificat european de moștenitor, având efectele prevăzute de art 69 din Regulamentul UE 650/2012.

Presupun că atunci când, chiar dvs., ați postat un link către (o discuție despre) Regulamentul 650/2012 nu a fost din întămplare. Presupun că discutăm de un stat membru UE... pentru care Regulamentul este obligatoriu în toate elementele sale și se aplică direct (art 84).
Ultima modificare: Duminică, 7 Ianuarie 2018
romascanu, moderator
Deces dupa 17.08.2015 in Romania
Domiciliu in Romania
Proprietati o parte in stat UE, o parte in Ro
2 din 2 utilizatori consideră
acest răspuns util
Legea 36/1996
Art. 15
a) procedura succesorală notarială este de competenţa notarului public din biroul notarial situat în circumscripţia teritorială a judecătoriei în care defunctul şi-a avut ultimul domiciliu;

Cod civil
Art. 2.633. - Moştenirea este supusă legii statului pe teritoriul căruia defunctul a avut, la data morţii, reşedinţa obişnuită.

Regulamentul 650/2012
Articolul 4
Competența generală
Instanțele judecătorești din statul membru în care defunctul își avea reședința obișnuită în momentul decesului sunt competente să hotărască cu privire la succesiune în ansamblul său.

Art. 3 alin 2
În sensul prezentului regulament, termenul „instanță judecătorească” include orice autoritate judiciară și toate celelalte autorități și profesioniști din domeniul juridic competenți în materie de succesiuni, care exercită atribuții judiciare sau acționează în baza delegării de competențe de către o autoritate judiciară sau acționează sub controlul unei autorități judiciare, cu condiția ca aceste autorități și profesioniști din domeniul juridic să ofere garanții în ceea ce privește imparțialitatea și dreptul tuturor părților de a fi audiate și cu condiția ca hotărârile pronunțate de aceștia în temeiul legii statului membru în care își exercită activitatea:

Gasiti aici mai multă informatie.
[ link extern ]
Ultima modificare: Luni, 8 Ianuarie 2018
romascanu, moderator
In sfarsit un raspuns complet si competent
Multumesc!

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Mostenire marius68marius marius68marius un cetatean german ( nu are cetatenie romana) a facut un testament ( avand o propietate in romania) la un notar din romania in favoarea unui ... (vezi toată discuția)
Succesiune - legile carei tari? Sophiam Sophiam Buna ziua! Cazul cand o persoana care a trait in alta tara (UE) moare: este adevarat ca cei apropiati pot alege intre legislatia acelei tari sau a Romaniei, ... (vezi toată discuția)
Mostenire Haan D. Aniko Haan D. Aniko Un cetaten olandez si sotia au construit o casa in urma cu 25 ani in Romania. Casa este pe numele lor iar terenul pe numele unei cetatean român. Domnul a ... (vezi toată discuția)