trandafir2
Moderator 1din 1 utilizatori consideră acest răspuns util
Incuviintarea executarii silite este o procedura necontencioasa, adica se judeca in absenta debitorului, acesta nefiind parte in aceasta procedura. Potrivit art.535 C.pr.civ., incheierile pronuntate in procedura necontencioasa nu au autoritate de lucru judecat, solutie care se justifica prin aceea ca in cadrul acestei proceduri nu se solutioneaza un litigiu. In concluzie, apreciez ca este legala cea de-a doua cerere de incuviintare silita la judecatoria sectorului 4.
Sa inteleg ca se poate emite o a doua incuvintare fara a fi necesara desfiintarea primei pe calea contestatiei. Prima devine caduca dupa incuvintarea celei de la jud. 4?
In mod normal, cererea de incuviintare a executarii care este indreptata la o instanta necompetenta din punct de vedere teritorial atrage o exceptie de necompetenta teritoriala ce ar fi trebuit invocata din oficiu de catre instanta sesizata, ce ar fi fost urmata de o declinare de competenta in favoarea instantei competente, respectiv judecatoria sect.4. Daca acest lucru nu s-a intamplat, si daca incuviintarea ar fi condus la demararea executarii silite, atunci debitorul ar fi putut invoca neregularitatea procedurala de necompetenta pe calea contestatiel la executare, ceea ce ar fi condus la nulitatea neconditionata a actelor de procedura efectuate in dosarul de executare silita, caz in care executorul ar trebuit sa solicite o noua incuviintare a executarii silite de la instanta de executare competentă, respectiv judecatoria sect.4. Cu alte cuvinte, fie ca neregularitatea este sesizata si invocata de catre debitor pe calea contestatiei la executare, fie de catre executorul judecatoresc din oficiu, finalitatea necesara pentru a se indrepta (corecta) aceasta situatie este o noua solicitare de incuviintare a executarii silite de la instanta de executare competenta teritorial. Altfel spus, nu poate fi primit rationamentul prin care doar daca debitorul ar invoca nulitatea primei incuviintari s-ar admite cea de-a doua incuviintare a executarii silite, deoarece aceasta ar conduce nejustificat la marirea duratei de timp a fazei de executare, respectiv a perioadei in care executarea silita poate fi dusa la indeplinire, si ca atare, da, se poate spune ca, prima incuviintare de executare silita este ramasa fara efecte juridice.
Executare silita
costel_57
Buna ziua,
Poate un tert poprit (Trezoreria Municipiului Bucuresti, )sa trimita dosarul de executare la alta trezirerie ? si sa fie executata Trezoreria sect ... (vezi toată discuția)