Buna seara. Detin un apartament in proprietate frumos, renovat, situat intr-o zona foarte buna, chiar selecta(cumparat pe bani grei, nu prin Legea 112, ca majoritatea din bloc....). Din pacate, desi expertizat inca din 1993, Asociatia nu a intreprins nimic in vederea consolidarii imobilului. Concluzia: BULINA ROSIE. De aceea, nu pot vinde (incerc de ceva ani), nici INCHIRIA, din februaie!...Ca atare, in februarie numai intretinerea (nelocuit fiind) a fost de 960 de lei....in martie cam tot pe acolo....Din pacate, trec printr-o perioada complicata din punct de vedere financiar, eu neavand alt venit. Nu sunt inca pensionara....Bunul simt si nevoia m-au facut sa solicit debransarea de la C.T. a blocului. Cu stupoare, am aflat de la Dna. Presedinta ca am sau nu am bani (acum, chiar nu am...) nu pot renunta la caldura....stiind ca nu pot plati. Doamna imi spune ca pentru aceasta trebuie sa platesc eu o expertiza (?), sa fac pe cheltuiala mea nu stiu ce circuite si oricum, sa am aprobarea vecinilor mei...Deja mi-a fost refuzat dreptul de a-mi instala o C.T. de apartament, Asociatia a refuzat sugestia mea de a negocia cu o Societate de profil atat costul lucrarilor, cat si achizitionarea e C.T. individuale, optand pentru a cumpara o noua C.T. pentru bloc, foarte scumpa si care, iata, deja trebuie reparata, pe banii nostrii....Acum, eu chiar nu am bani. De vandut, nu pot, de inchiriat, nu pot (toate agentiile imobiliare imi „reproseaza„ faptul ca are bulina rosie) si atunci, care-i solutia?... Eu daca nu am bani, nu ma duc la magazin sa cumpar carne. Daca nu am bani, pot fi obligata sa mi se dea caldura?....Va rog sa ma ajutati cu un raspuns in ideea legislatiei in vigoare in cazul in speta. Va multumesc anticipat.
Inteleg ca sunteti intr-o asociatie de proprietari.
Centrala termica de bloc este instalata relativ recent?
Presupun ca nu aveti repartitoare, daca va plangeti de sumele acestea imense la intretinere. Totusi mi se par absolut exagerate cotele de intretinere.
Vreti sa va debransati de la CT a blocului.
Vreti sa va montati CT de apartament.
.................................
Dupa parerea mea presedinta "are dreptate" sa nu va aprobe debransarea pentru ca in felul acesta ar creste substantial intretinerea celorlalti, nu-mi dau seama cum, dar nu vad alta logica a refuzului ei.
Parerea mea este::
- sa-i propuneti presedintei de asociatie montarea repartitoarelor de costuri pe calorifere. Nestand acolo si inchizand caloriferele, evident costul intretinerii ar scadea pentru Dv. si ar fi si in avantajul celorlalti locatari.
- da, trebuie sa faceti o expertiza tehnica pe care sa o si platiti personal, plus costurile debransarii (lucrarea in sine) pentru ca iesirea Dv. din circuit presupune anumite modificari ale parametrilor CT de bloc.
- pentru instalarea unei CT individuale va trebuie acceptul asociatiei de proprietari si aici intervine si se manifesta factorul subiectiv de care va spuneam mai sus.
Daca vreti o parere personala cred ca solutia cu repartitoarele este cea mai eleganta si fara costuri foarte mari. Restul solutiilor sunt foarte costisitoare si din pdv tehnic complicate.
...............................
In cazul in care presedinta nu colaboreaza in niciun fel cu Dv. adresati-i o cerere scrisa trimisa prin posta cu confirmare de primire. in care ii enumerati propunerile Dv. pe care le aveti in vedere pentru scaderea costurilor la intretinere: repartitoare, debransare fara alta lucrare suplimentara de CT individual, debransare urmata de instalare CT individuala. Raspunsul trebuie sa vi-l dea in 30 zile.
Daca nu va raspunde sau raspunsul nu va multumeste, atunci singura cale sa o faceti sa inteleaga ca nu ea dicteaza pe buzunarul Dv. si nu ea va programeaza viata si traiul este sa o chemati in instanta ca reprezentanta a asociatiei de proprietari, care in loc sa solutioneze problema unui proprietar (si are solutii la indemana) din asociatie dovedeste un comportament abuziv.
..............................
Tineti cont, totusi, ca si Dv. v-ati trezit cam tarziu sa puneti aceste probleme. A inceput sezonul rece. In vara se putea discuta altfel, acum toata lumea e agitata si nervoasa cu costurile intretinerii.
Pentru debransare, insotita de montarea sau nu de CT de apartament, proprietarii din blocurile incalzite de RADET, cer in prealabil avizul RADET , ceea ce la Dv. corespunde avizului comitetului asociatiei ca reprezentant al proprietarului CT de bloc.
.............................
Va rog daca vreti sa postati mesaje in plus sa va folositi de butonul "editeaza" si sa adaugati la vechiul mesaj ce mai aveti de spus, atunci cand dupa mesajul Dv. nu aveti raspuns sau comentariu de la alt user, adica daca ultimul mesaj din topic este tot al Dv..
Multumesc, Doamna „elga5o„ pentru raspuns. Eu am solicitat aprobare pt. a-mi instala C.T. proprie cu citiva ani in urma, atunci cand am renovat apartamentul si cand s-a pus problema in imobil sa se schimbe vechea C.T. Nu mi s-a aprobat decat dupa ce am participat cu 27 milioane lei, cota mea la achizitionarea noii C.T. de bloc...cand, evident, nu-mi mai puteam permite o noua cheltuiala (costul se ridica practic la aceeasi suma!) si spargerea peretilor cu faianta nou montata... Deci, mi-au dat acea aprobare...In fine. Acum, multi spun ca le pare rau ca nu au mers pe solutia propusa de mine atunci: c.t. individuale, negociate in bloc..., nu achizitionate individual.Acum nu se mai pune problema unei C.T. proprii ptc. nu am bani...Solutia cu repartitoarele, la care m-am gandit si eu, n-am imbratisat-o inca f. tare, deoarece comentariile celor ce si-au instalat deja, ba chiar si pe la Tv., nu au fost pozitive....in sensul ca si inchizandu-si caloriferele, intretinerea a fost la fel de mare...(?)..Dar, desigur, o voi propune. Urmeaza sa vad daca se accepta si aceasta idee. Si inca ceva: desigur, de aceea sunt reticenti in a aproba separarea sau debransarea...i-ar costa mai mult pe ceilalti...si sa ma ierte Dumnezeu, chiar cred ca de aici, de la comun, le iese si lor ceva..Altfel, nu inteleg de ce nu s-a acceptat montarea de c:t. individuale, preferandu-se achizitionarea unei noi C.t. de bloc...Cat priveste actionarea in instanta, repet, din pacate acum trec printr-o perioada grea din punct de vedere financiar...Nu am actionat din vara, deoarece am tot sperat sa vand sau sa inchiriez.....Dum spiro, spero....Si, desigur, costul lucrarii de debransare in interiorul propriului apartament ma priveste....Nu prea vad insa rostul unei expertize, crearea altui circuit... In incheiere, v-as ruga totusi din nou sa-mi indicati ce articol de Lege reglementeaza aceasta situatie...Multumesc din nou pt.raspuns, sugestii. O zi buna.
De data asta nu va inteleg. La ce anume va referiti cand faceti apel la lege? Dar, va rog sa-mi spuneti intr-o propozitie scurta. V-am spus cum sa faceti. Vreti sa stiti in baza carui articol din vreo lege presedinta trebuie sa va lase si nu va lasa sau ce?
................
Zvonurile cu repartitoare...ca platesti la fel ......e cea mai mare porcarie si prostie pe care am auzit-o pana acum, ca am mai auzit si altele. Doamna, eu am repartitoare. Stau intr-o garsoniera care are doua calorifere de otel (unul mediu si unul mare), calorifere carora daca le dau drumul la maxim nu poti tine mana pe ele, iarna, cand se da puternic drumul la caldura de la punctul termic. Eu dau drumul iarna, numai la caloriferul cel mic, la gradatia de mijloc...noaptea...si ziua in zilele mai friguroase cateva ore, in rest sta inchis. Cel mai mult in iarna trecuta am platit 65 lei, la caldura. Cu un an in urma, fiind la serviciu dimineata le inchideam si nu am depasit la plata 55 lei. Doamna, repartitoarele nu inregistreaza mai mult decat se consuma pe calorifer. Am studiat pe propriile mele repartitoare 2 ani de zile problema. Si la mine veneau oamenii si spuneau "mai bine era fara repartitoare". Da? Dar atunci toata lumea avea caloriferele deschise la maxim toata ziua, impartirea la pausal facea din caldura "regina cotei de intretinere". Acei oameni care vociferau plateau la fel pentru ca consumau la fel. Dar aici e mult mai mult de demonstrat, cu creionul in mana ca cine spune ca repartitoarele "nu sunt adevarate" nu stie ce spune.....sau minte.
Daca e sa ne angajam intr-o discutie nejuridica, desi nu mi se pare recomandabil, in fine... In blocul nostru sunt montate repartitoare, iar diferenta dintre consumul efectiv si cel declarat s-a suportat de catre persoanele care aveau cel mai putin de platit pt agentul termic. Gasiti vreo logica in asta? Mie mi se pare aberant. E clar ca sunt pierderi care, daca nu sunt remediate, ar trebui suportate de toti proprietarii fie in parti egale, fie corespunzator cotei-parti din partile comune (mai putin sustenabil).
Revenind la subiectul acestui topic, ca acte normative incidente pot indica doar L 230/2007 privind asociatiile de proprietari si normele de aplicare, precum si L 325/2006 privind serviciul public de alimentare cu energie termica (art. 30 si urmatoarele).
elga5o. Bunaseara Doamna. Pe scurt, ma interesa daca Dumnealor au o baza legala in a-mi interzice debransarea. Va multumesc si pt. lamurirea cu repartitoarele. Sper sa fie de acord si sa nu-mi spuna ca n-au bani pt. asa ceva sau ca....nu sunt bune de nimic.Pentru mine ar fi solutia ideala. Nu as consuma, nu as plati.Multumesc din nou, o seara buna.
Renunt la repartitoare
goby
Suntem 52 de apartamente si toate au repartitoare.Firma cu care avem contract de cativa ani buni ne obliga sa schimbam repartitoarele pentru ca li s-au uzat ... (vezi toată discuția)