avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1416 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... Debransare calorifere de la C.T. a blocului - ...
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

Debransare calorifere de la C.T. a blocului - asociatie de proprietari

Buna seara. Detin un apartament in proprietate frumos, renovat, situat intr-o zona foarte buna, chiar selecta(cumparat pe bani grei, nu prin Legea 112, ca majoritatea din bloc....). Din pacate, desi expertizat inca din 1993, Asociatia nu a intreprins nimic in vederea consolidarii imobilului. Concluzia: BULINA ROSIE. De aceea, nu pot vinde (incerc de ceva ani), nici INCHIRIA, din februaie!...Ca atare, in februarie numai intretinerea (nelocuit fiind) a fost de 960 de lei....in martie cam tot pe acolo....Din pacate, trec printr-o perioada complicata din punct de vedere financiar, eu neavand alt venit. Nu sunt inca pensionara....Bunul simt si nevoia m-au facut sa solicit debransarea de la C.T. a blocului. Cu stupoare, am aflat de la Dna. Presedinta ca am sau nu am bani (acum, chiar nu am...) nu pot renunta la caldura....stiind ca nu pot plati. Doamna imi spune ca pentru aceasta trebuie sa platesc eu o expertiza (?), sa fac pe cheltuiala mea nu stiu ce circuite si oricum, sa am aprobarea vecinilor mei...Deja mi-a fost refuzat dreptul de a-mi instala o C.T. de apartament, Asociatia a refuzat sugestia mea de a negocia cu o Societate de profil atat costul lucrarilor, cat si achizitionarea e C.T. individuale, optand pentru a cumpara o noua C.T. pentru bloc, foarte scumpa si care, iata, deja trebuie reparata, pe banii nostrii....Acum, eu chiar nu am bani. De vandut, nu pot, de inchiriat, nu pot (toate agentiile imobiliare imi „reproseaza„ faptul ca are bulina rosie) si atunci, care-i solutia?... Eu daca nu am bani, nu ma duc la magazin sa cumpar carne. Daca nu am bani, pot fi obligata sa mi se dea caldura?....Va rog sa ma ajutati cu un raspuns in ideea legislatiei in vigoare in cazul in speta. Va multumesc anticipat.
Ultima modificare: Miercuri, 28 Octombrie 2009
ContSters89081, utilizator
Cel mai recent răspuns: 123321123 , utilizator 16:16, 1 Noiembrie 2009
Nadie a scris:

Mardra. Bunaseara, Doamna. Dupa cate stiu eu, si cei care si-au montat C.T. proprie (de apartament) trebuie sa plateasca conform cu cota indiviza din procentul alocat spatiilor comune - din factura de gaze - , procent care trebuie sa reprezinte corect maximum 10% din respectiva factura. Tinand cont de ce spatii comune sunt incalzite (holuri cu calorifere, spalatorii....)

La acest raspuns m-am referit.
Dv. stati intr-un bloc cu CT de bloc, pe cand @Mardra locuieste intr-un bloc incalzit de la RADET. E o diferenta si eu la aceasta diferenta m-am referit cand am spus ca in cazul @Mardra e vorba de factura de caldura de la RADET.
Sper ca acum am clarificat raspunsul meu.
elga50...Intelesesem gresit mesajul â��mardreiâ��...in sensul ca este tot cu centrala de bloc...Oricum, m-am bagat in vorba un pic ca mararul in ciorba, deoarece in imobilul nostru nu sunt INCA montate repartitoare...Acum se pare ca doresc sa monteze, tocmai pntruca se contesta - si nu numai de mine, ce detin singurul apartament cu CT proprie--sumele mari de plata la caldura...Am intervenit doar pentru a clarifica faptul ca si cei cu C.T. proprie trebuie sa participe cu o cota parte...In cazul me se exagereaza in plus, in cazul expus de „mardra1 ....in minus... Cum sa fie 0 la plata cei cu C.T. proprie?....
Multumesc pentru lamuriri, dar tot as mai avea cateva neclaritati: pe cei care raporteaza vesnic acelasi consum zero cine ii poate verifica sa vada daca isi asigura in casa pe timpul iernii o temperatura de 20 de grade asa cum cere legea? Cine poate obliga conducerea asociatiei sa aplice legea 255/2006? Cine verifica cat de corect e calculul pretului la energie termica pentru fiecare apartament? Exemplu: cumnata mea locuieste intr/un bloc in care au ramas 5 apartamente racordate la sistemul de incalzire restul avand centrale de apartament, desi apartamentul e identic cu al meu si platesc caldura la pausal iarna trecuta au platit in jur de 250 lei pe luna, iar eu cu repartitoare de trei ori mai mult! Cine m/ar putea lamuri cum e cu diferentele astea? :O Credeti ca o vizita si expunerea problemei in fata celor de la ANRSCE m/ar putea ajuta sau exista alt organism abilitat sa verifice cat de corect si legal isi desfasoara activitatea conducerea asociatiei? Va multumesc si sper ca nu am deranjat foarte tare!
1. Verificare celor 4 apartamente o poate face administratorul insotit de presedinte sau de un membru din comitet sau chiar tot comitetul, pentru citirea repartitoarelor si pentru a vedea cum se incalzesc acei oameni pe timp de iarna. Poate au aparate electrice, poate se incalzesc cu aragazul sau cu instalatii artizanale alimentate de la conducta de gaz din apartament, ceea ce ar fi catastrofal, si ca pret la factura de gaz, si ca siguranta a lor si a vecinilor..

2. Cele 20 C din apartamente nu sunt obligatorii in cazul in care oamenii isi asigura in mod individual caldura. Erau obligatoriu de asigurat de furnizorul de agent termic, dar odata asigurat acest confort, omul in casa lui putea sa deschida geamul si sa-si faca 5 C, daca asa se simtea confortabil.

3. Faptul ca Dv. platiti o suma asa mare se datoreaza, printre altele si faptului ca celelalte apartamente cu CT nu contribuie cu nimic la plata caldurii, dar si unor greseli. Nu-mi dau seama in ce loc s-ar putea petrece ele. Trebuie neaparat sa vorbiti cu presedintele, cu comitetul....

Cred ca v-am mai intrebat. Cine va face calculul caldurii? Firma care v-a pus repartitoarele? E important raspunsul!
Va multumesc pentru precizari! Da, cei de la Elsaco fac calculul. Am fost dimineata la un serviciu al primariei unde se primesc sesizari vizavi de activitatea asociatiilor si mi/au spus ca pot lua masuri pentru aplicarea legii 255 si ca activitatea firmei care a montat repartitoarele o pot face cei de la ANRSC. Anul trecut in urma unei sesizari facute de sotul meu au fost verificate apartamentele cu consum zero si s/a descoperit ca proprietarii stau in frig! Cu toate acestea desi numarul unitatilor raportate a scazut, pretul pe unitate s/a triplat! Sa ma gandesc ca se fura? In fond repartitoarele sunt lipite cu poxipol pe calorifere si ma gandesc ca nu e foarte scump un tub... Practic nu exista sigilii! #-o

Alte discuții în legătură

Renunt la repartitoare goby goby Suntem 52 de apartamente si toate au repartitoare.Firma cu care avem contract de cativa ani buni ne obliga sa schimbam repartitoarele pentru ca li s-au uzat ... (vezi toată discuția)
Probleme cu asociatia de proprietari(calculul spatiilor comune) catalin_milia catalin_milia Vreau sa va prezint situatia in care ma aflu si sa imi spuneti dumneavoastra ce pot face. M-am mutat recent intrun bloc in care majoritatea apartamentelor au ... (vezi toată discuția)
Impartire caldura cu repartitoare piticot20 piticot20 Buna ziua, Vin cu o rugaminte, tocmai am primit factura de la RADET cu incalzirea si habar nu am cum sa o calculez. La noi in bloc sunt repartitoare, pana ... (vezi toată discuția)