avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 194 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... Calcul diferente de consum la apa rece
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

Calcul diferente de consum la apa rece

Suntem as. propr. cu contor/ceas apa rece si apometre individuale. In vara a venit o factura foarte mare, dublu fata de consumul nostru obisnuit. Era oarecum o factura de reglare, cu o perioada mai mare a consumului. Oricum, s-au iscat discutii privind impartirea diferentei ce rezulta din citirea apometrelor individuale si total. Vad ca la lista de intretinere diferenta este pusa la rubrica cheltuielior pe "suprafata", adica la un apartament de 3 camere, indiferent ca sunt 1 persoana ( deci consum de apa rece pentru o persoana) sau 5-7 persoane (deci consum lunar sau mediu mult mai mare), este aceeasi suma. Este corect?
Cel mai recent răspuns: ddd1dorin , utilizator 20:33, 27 Octombrie 2009
norme de aplicare
Art. 43. - Cheltuielile pe cota-parte indiviză de proprietate, în funcţie de suprafaţa utilă a apartamentelor şi spaţiilor cu altă destinaţie decât aceea de locuinţă reprezintă cheltuielile efectuate pentru administrarea, întreţinerea, repararea, exploatarea şi, după caz, consolidarea ...
omef 1969
in modelul listei de plata pierderile sint la cheltuieli pe cota parte indiviza
Felul in care se impart pierderile de apa se stabileste in asociatie. In lege ele nu sunt incadrate intr-o anumita categorie de cheltuieli.

Trebuie avut in vedere factorii care duc la pierderile de apa:
- factori obiectivi: spargere tevi, tevi incastrate in ziduri si fisurate, apa consumata la curatenie, montarea defectuoasa a apometrelor (in plan vertical, in loc de plan orizontal), clasa diferita de precizie a apometrelor individuale (o clasa inferioara) fata de contorul de bransament (o clasa superioara) s.a;

- factori subiectivi: nedeclararea la timp a citirilor contoarelor la toate apartamentele, necitirea in aceeasi zi la apartamente cu citirea contorului de bransament, indicarea eronata (voit sau din greseala) a indecsilor la anumite apartamente, curgerea robinetelor si a instalatiei wc-ului "la picatura" (care nu sunt contorizate in apartament, dar care adunate de la mai multe apartamente, la contorul de bransament se contorizeaza) si nu in ultimul rand furtul de apa prin instalatii artizanale care ocolesc contorul s.a.

Unele din aceste aspecte pot fi corectate sau macar monitorizate de administrator, altele nu, macar si pentru faptul ca nu poate un administrator sa bata toata ziua la usa oamenilor si sa le controleze instalatiile din apartament...sau sa le sparga zidurile sa vada daca nu au tevi fisurate. Cine spune ca administratorul poate inlatura toti acesti factori se inseala.
Luand in considerare acesti factori, comitetul executiv poate decide in ce mod sa imparta aceste pierderi si, pe de alta parte, cum poate sa inlature o parte din ei.

Deci impartirea se poate face
- pe cota-parte indiviza, asimilandu-se aceasta suma cheltuielilor administrative;
- pe nr. de persoane, asimilandu-se consumului pausal
- in mod egal pe toate apartamentele, avandu-se in vedere o impartire egalitarista.
- proportional cu consumul, avandu-se in vedere o transare a problemei fara a se face macar o analiza sumara a acestor factori, pe principiul "cui ii place sa se imbaieze, n-are decat sa plateasca si pierderile" pentru ca este evident, o suma de pierdere s-ar plati la 1 mc de consum efectiv si alta, de 10 ori mai mare, la 10 mc de consum efectiv.
- o combinatie intre aceste metode. O data pus la punct algoritmul de calcul, aceste pierderi se impart automat in fiecare luna, dupa acest algoritm, multumind pe toata lumea.
..............................
Si ca sa raspund la intrebarea mai sus pusa....vedeti vreun factor din cei enumerati de mine aici...sau poate stiti altii Dv. care ar duce la concluzia ca impartirea proportionala cu consumul ar fi mai corecta?
Ultima modificare: Duminică, 25 Octombrie 2009
elga50, moderator
@elga50
nu va puteti hotari?
initial ati spus ca e corect pe cota parte indiviza...acum insa...#-o:D
Acum am raspuns mai complet, aratand ce factori contribuie la pierderile de apa, cum se face aceasta impartire in alte asociatii etc.
...................
Daca vreti parerea mea personala, da, pe cota-parte indiviza, daca comitetul nu vrea sa se complice cu analize exhaustive, dar................. corect (si din punctul meu de vedere, crearea unui algoritm de calcul nu e o problema) ar fi o imbinare a mai multor feluri de a imparti, analizand cu atentie ponderea factorilor sau macar o aproximare a acestei ponderi in pierderile de apa.
Nu toti administratorii au la indemana aceasta facilitate sau nu au un comitet care sa accepte acest algoritm pe ponderi...si asa ca ramanem la simpla metoda a cotei-parti indiviza. Asta si pentru ca in economia lunara a cheltuielilor totale cele impartite pe cota-parte indiviza au o pondere mai mare.
................
Nimic nu poate spune ca o metoda este mai buna ca cealalta, de aceea, daca exista posibilitatea manageriala, pledez pentru impartirea combinata, daca nu, pe cota-parte indiviza.
Consultati un regulament pentru repartizarea cheltuielilor cu apa aplicat de mai bine de un an in asociatia noastra. Este o combinatie de metode (pausal, proportional cu consumul, cota indiviza), care impaca pe cat mai multi si nemultumeste pe cat mai putini. Puteti sa-l modificati si discutand in comitet sa-l adaptati si adoptati pentru asociatia dv.
Accesati
www.avocatnet.ro/content/con...

Alte discuții în legătură

Repartizari pierderi apa calda si apa rece catula catula buna ziua in blocul in care locuiesc avem apometre la apa calda si apa rece si veau sa intreb cum se repartizeaza pierderile dupa ce criteriu???la noi au ... (vezi toată discuția)
Cum se repartizeaza pierderile de apa? znicolae9 znicolae9 Asociatia de proprietari a blocului in care locuiesc repartizeaza pierderile de apa in mod egal pe apartamente. Este corect? Personal mi se pare incorect ... (vezi toată discuția)
Repartizarea facturii de apa balanmarinela balanmarinela Buna seara. Sunt administrator de asociatie din februarie 2012., asociatiei alcatuita din 459 apt. La fiecare scara de bloc(cate 20 apt) a fost montat ... (vezi toată discuția)