avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 595 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... Calcul diferente de consum la apa rece
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

Calcul diferente de consum la apa rece

Suntem as. propr. cu contor/ceas apa rece si apometre individuale. In vara a venit o factura foarte mare, dublu fata de consumul nostru obisnuit. Era oarecum o factura de reglare, cu o perioada mai mare a consumului. Oricum, s-au iscat discutii privind impartirea diferentei ce rezulta din citirea apometrelor individuale si total. Vad ca la lista de intretinere diferenta este pusa la rubrica cheltuielior pe "suprafata", adica la un apartament de 3 camere, indiferent ca sunt 1 persoana ( deci consum de apa rece pentru o persoana) sau 5-7 persoane (deci consum lunar sau mediu mult mai mare), este aceeasi suma. Este corect?
Cel mai recent răspuns: ddd1dorin , utilizator 20:33, 27 Octombrie 2009
am consultat regulamentul dvs.
In mare parte l-am inteles, dar daca apare situatia inversa: indexul de pe contorul general este mai mic sau contorul este defect si indexul este 0.
Ce facem in acest caz?
Sesizati furnizorul de apa rece sa vina si sa verifice contorul de bransament.

Daca functioneaza normal si indexul lui arata un consum mai mic decat se aduna de la locatari inseamna ca e una din lunile in care se regularizeaza consumul locatarilor. Se procedeaza similar ca la "pierderi", numai ca de data aceasta sumele vor fi negative si se vor scadea din cota de intretinere.

Am avut si eu un asemenea caz cand doi locatari care nu-si declarasera consumul timp de mai multe luni, cand au venit cu indexul nou, prin consumul lor deosebit de mare in aceasta perioada, a rezultat o pierdere negativa pe asociatie.
Dar accentuez inca o data, conditia este ca apometrul de bransament sa fie functional bun.
predescughe a scris:

am consultat regulamentul dvs.
In mare parte l-am inteles, dar daca apare situatia inversa: indexul de pe contorul general este mai mic sau contorul este defect si indexul este 0.
Ce facem in acest caz?

Situatii de exceptie descrise de dv trebuiesc discutate separat .
Asa cum s-a mai spus situatia cand consumul indicat la bransament este mai mic decat cel rezultat din suma consumurilor din aparatamente este o raritate. Eu in acest caz fericit, ce nu l-am intalnit niciodata in 25 de ani as afisa pe lista sa plateasca fiecare apa masurata in apartament dar la un pret unitar mai mic pentru ca totalul valoric sa corespunda cu factura furnizorului.
Daca la bransament contoarul este defect si consumul este zero cred ca se poate stabili cu furnizorul sa factureze conform consumului ce rezulta din suma consumurilor proprietarilor. Dar si acesta situatie este aproape imposibila pentru ca apometrele de la bransament sunt verificate des si s-ar sesiza un blocaj care apare in 2-3 zile si nu o luna intreaga. La noi apometrele se citesc de catre furnizori de la distanta prin radio si sunt monitorizate permanent. Trimit factura la asociatie cu consumul inregistrat pana la 24-25 ale lunii si anunta in ziua citirii prin radio si asociatia ca sa se verifice vizual de catre administrator.
Iar daca ar fi o regularizare, ca vine un proprietar care de 5 luni i s-a pus cate 7 m.c pe luna si el de fapta a consumat mult si are acum o diferenta de 100 m.c , i-as pune la plata luna asta numai o parte si restul lunile viitoare, fara a umbla la pretul apei sau a face alte calcule.
Ultima modificare: Marți, 27 Octombrie 2009
Adriantot, moderator
Va multumesc mult, tuturor, pentru raspunsuri. Chiar gasesc acest site si acest forum f. bune! Sigur, mie, care sunt 1 persoana la intretinere, cu un consum mediu de 10-12 lei lunar, mi se pare mult sa platesc 46 lei luna asta pentru cheltuieli pe suprafata- din care 20 lei pierderile de la apa rece. La fel cu apartamentele cu 5,6 si 7 persoane...Dar daca nu e incorect, e ok. Desi eu tot cred ca e vorba de o avarie, ceva...am avut subsolul inundat in vara, dar am inteles ca era infundata scurgerea. Desi cei care au venit cu vidanja au spus ca

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Repartizari pierderi apa calda si apa rece catula catula buna ziua in blocul in care locuiesc avem apometre la apa calda si apa rece si veau sa intreb cum se repartizeaza pierderile dupa ce criteriu???la noi au ... (vezi toată discuția)
Cum se repartizeaza pierderile de apa? znicolae9 znicolae9 Asociatia de proprietari a blocului in care locuiesc repartizeaza pierderile de apa in mod egal pe apartamente. Este corect? Personal mi se pare incorect ... (vezi toată discuția)
Repartizarea facturii de apa balanmarinela balanmarinela Buna seara. Sunt administrator de asociatie din februarie 2012., asociatiei alcatuita din 459 apt. La fiecare scara de bloc(cate 20 apt) a fost montat ... (vezi toată discuția)