avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 508 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... Inspectarea apometrelor - CINE? CUM? CAND?
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

Inspectarea apometrelor - CINE? CUM? CAND?

Buna seara!

Sunt un utilizator nou al acestui site pe care l-am descoperit chiar astazi in incercarea de a gasi raspunsuri la cateva intrebari despre obligatiile proprietarului unui apartament fata de asociatia de proprietari. Va rog, daca se poate, sa ma ajutati in aceasta privinta.

1. Sunt proprietarii obligati de vreo lege sa deschida usa apartamentului si sa permita inspectarea apometrelor (citirea indexului si/sau descoperirea eventualelor inovatii de furt) de catre UN DELEGAT sau CONDUCEREA ASOCIATIEI?

2. Daca verificarea apometrelor este obligatorie, cine trebuie sa o efectueze? Nu este nevoie sa fie o persoana autorizata (de exemplu, un instalator sau reprezentantul firmei furnizoare)? Este suficient ca persoana respectiva sa faca parte din comitetul asociatiei ca sa intre in casa mea cand vrea (chiar si cu preaviz de 5 zile)?

3. Exista vreo prevedere a legii care sa-mi permita sa platesc eu pe cineva autorizat (ex: furnizorul de apa) care sa faca aceasta verificare si sa evit astfel sa intre in casa persoane care, in virtutea locului pe care il ocupa in comitetul asociatiei, considera ca pot sa sicaneze locatarii pe care nu ii agreeaza?

4. Practic, in ce conditii sunt obligata de lege sa le permit accesul in casa reprezentantilor asociatiei? Ce masuri poate lua asociatia impotriva mea, ca proprietar, daca refuz intrarea lor in casa atata timp cat ei nu sunt insotiti de o persoana autorizata pentru inspectarea apometrelor?

Nu sunt absolut deloc impotriva verificarii in sine, pentru ca nu am nimic de ascuns. Sunt cu plata la zi a tuturor datoriilor, consum apa ”respectabil,” inteleg si logica necesitatii anumitor verificari periodice. Problema este ca presedintele asociatiei abuzeaza de aceasta actiune, efectuand-o foarte frecvent. Si nu ar fi numai ca vrea sa citeasca apometrele, dar ma pune sa dau la o parte dulapurile din bucatarie, ca sa vada mai bine TOATE tevile din spatele lor, ca nu cumva sa fie facuta vreo smecherie. Acum, sa mut dulapurile (pline de tot felul de vase, ca intr-o bucatarie obisnuita) de fiecare data cand au chef dansii sa se distreze pe nervii mei, nu este un sport asa de interesant. In plus, sunt amenintata cu amenda daca ”nu colaborez,” sau cu plata la pausal.

5. Ultima intrebare pe care doresc sa v-o adresez:

Care din urmatoarele doua variante ale Art. 12, cap. B (Obligatiile proprietarului), punctul b) al ”Normei metodologice de aplicare a Legii nr. 230/2007” este cea valabila? (Le-am gasit pe amandoua pe internet.)

Varianta 1: ”sa accepte accesul in apartamentul sau in spatiul propriu, cu un preaviz de 5 zile, al unui delegat al asociatiei, atunci cand este necesar si justificat sa se inspecteze, sa se repare ori sa se inlocuiasca elemente din proprietatea comuna, la care se poate avea acces numai din respectivul apartament sau spatiu. Fac exceptie cazurile de urgenta, cand accesul se poate face fara preaviz, conform prevederilor din statutul asociatiei de proprietari;”

Varianta 2: ”sa accepte accesul in apartamentul sau in spaţiul sau, cu un preaviz de 5 zile, al unui delegat al asociaţiei, atunci cand este necesar sa se inspecteze, sa se repare ori sa se inlocuiasca elemente din proprietatea comuna, la care se poate avea acces numai din respectivul apartament sau spaţiu. Fac excepţie cazurile de urgenţa, cand accesul se poate face fara preaviz, conform prevederilor din Statutul asociaţiei de proprietari. Sa accepte, fara preaviz, accesul in apartament pentru inspectia instalatiilor interioare de contorizare a apei si energiei termice. In caz de refuz, apartamentul respectiv va fi considerat necontorizat. Comitetul executiv al asociaţiei de proprietari va lua toate masurile pentru aducerea la starea iniţiala dinaintea producerii evenimentului a zonei in care se efectueaza reparaţii la parţile comune, urmand ca sumele aferente reparaţiilor respective sa fie suportate de toţi proprietarii proporţional cu cota indiviza.”

Multumesc tuturor celor care vor contribui cu raspunsuri!
Ultima modificare: Sâmbătă, 31 Octombrie 2009
vasti1948, utilizator
Vorbiti de abuzurile conducerii asociatiei! Este posibil ca aceste verificari periodice ale apometrelor sa fie facute in urma unei hotarari a adunarii generale sau a comitetului executiv cu privire la periodicitatea acestor verificari; asta va trebui sa verificati pentru ca este posibil sa nu aveti cunostinta de aceasta hotarare care chiar daca nu are acordul dvs. poate fi perfect legala si aplicabila tuturor locatarilor.
In alta ordine de idei, daca inspectia respectiva se face tuturor locatarilor, iarasi nu prea mai suna a abuz; abuz l-as considera daca s-ar indrepta numai asupra dvs. sau doar a catorva locatari, altfel o putem numi grija exagerata pentru a realiza o cat mai corecta repartizare a consumurilor.
Daca ceilalti locatari nu sunt deranjati de aceasta inspectie periodica si sunt de acord cu ea nu prea aveti ce face, asta e viata intr-o asociatie, hotararile se iau cu majoritate iar minoritarii se supun majoritatii; altfel, la urmatoarea adunare generala (sau cu 20% din nr. de locatari convocati una) propuneti schimbarea periodicitatii acestei inspectii. Eu pana acum 3 ani am locuit intr-un bloc in care citirea apometrelor se facea de locatar doua luni iar a treia de catre reprezentantii asociatiei (presedinte, administrator); dar asa se hotarase in adunarea generala si toti locatarii s-au conformat.
Referitor la repartizarea pierderilor, in cazul in care nu sunt pierderi efective in subsol sau pe coloane ci numai diferente intre suma indexurilor contoarelor de apartament si indexul contorului de bransament de la socitatea de distributie a apei, consider ca cea mai buna modalitate de repartizare a acestora este cea proportionala cu consumul inregistrat de apometru.
In concluzie, sunteti obligata sa permiteti inspectarea apometrelor de catre reprezentantul sau reprezentantii asociatiei, nu se face verificarea lor - verificarea metrologica o face de catre o firma specializata odata la 3 ani contra cost - ci numai se verifica daca indexul comunicat de dvs. este cel real si daca nu s-au adus modificari instalatiei, pentru asta nu trebuie studii de specialitate deci nici persoana autorizata.
Ultima modificare: Duminică, 1 Noiembrie 2009
severinvlad, utilizator
~ Conținut șters la cerere ~
O intrebare cu care revin: Care este fraza exacta din Legea 230/2007 + Norme pe care se bazeaza dreptul asociatiei de a efectua inspectarea apometrelor (citirea indexelor si constatarea eventualelor modificari ale instalatiei)?

In Art. 12, cap. B, punctul b) se vorbeste despre inspectarea ”elementelor din proprietatea comuna.”

Sunt apometrele ”elemente din proprietatea comuna”? Unde in Lege sau Norme sunt definite aceste elemente? Sau exista alt articol de lege referitor la acest aspect?

Banuiesc ca deciziile luate de AG (chiar si cu votul majoritatii) trebuie sa se incadreze in limitele unei legi, nu?

Va rog, vreau citarea articolului din Lege care constituie fundamentul pentru aceste inspectii.

Multumesc tuturor celor care au contribuit pana in prezent cu raspunsuri la intrebarile pe care le-am adresat.

La sugestia lui severinvlad voi solicita conducerii asociatiei sa ma informeze care este hotararea adunarii generale sau a comitetului executiv in privinta frecventei cu care trebuiesc realizate inspectiile.

Asa cum am mentionat si in interventiile anterioare, nu am nimic impotriva inspectarii periodice a apometrelor, dar in cazul meu chiar este vorba despre un abuz pentru ca mi se solicita sa accept aceste inspectari mai des decat alti locatari, si insistandu-se de fiecare data sa mut dulapuri din bucatarie ca sa se vada tevile de apa din spatele lor, nu doar apometrele (care oricum sunt la loc vizibil).

Impotriva unui astfel de abuz doresc sa stiu cum ma pot apara.

Ma pot apara?
Ultima modificare: Luni, 2 Noiembrie 2009
vasti1948, utilizator
Va puteti apara cu exact ce v-a sugerat @severinvlad. Sa cereti la administratie PV cu hotararea adunarii generale sau cu decizia comitetului (mai degraba asta) in care se scrie frecventa cu care se inspecteaza apometrele..
Nu Dv. trebuie sa demonstrati cu texte de lege, ci administratorul sau presedintele asociatiei. Adica...."inspectie-inspectie, dar s-o stim si noi!!!!"
buna ziua

Am refuzat accesul presedintelui si contabilei pentru verificarea apometrelor intrucat un mebru al familiei facea baie ,
Se poate sa merg la firma care au montat apometrele sa verifice dansi si sa imi ia citirea , ulterior sa o duc la asociatie ?

Alte discuții în legătură

Cum se ia in calcul pausalul? moisavali moisavali Buna ziua. Am o intrebare referitoare la cum se ia in calcul pausalul. Am un apartament contorizat la apa rece si calda. De cateva luni, mai precis din ... (vezi toată discuția)
Ce act normativ reglementeaza facturarea apei in sistem pausal Pilu Pilu Buna seara, as avea o rugaminte, daca poate cineva sa-mi spuna care este actul normativ care reglementeaza calcularea consumului de apa, in cadrul asociatiilor ... (vezi toată discuția)
Inspectarea apometrelor - cine? cum? cand? data post: luni, 2 noiembrie 2009, 02:12 daria7iulia daria7iulia Buna ziua. Referitor la acest subiect dezbatut cu ceva vreme in urma am si eu o intrebare. Sa va expun situatia mea. De 3 ani locuiesc cu chirie la bloc. ... (vezi toată discuția)