avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 158 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Securitate şi Sănătate în ... Muzică stresantă la locul de muncă. Cum îmi pot ...
Discuție deschisă în Securitate şi Sănătate în Muncă (fost Protecţia Muncii)

Muzică stresantă la locul de muncă. Cum îmi pot determina colegii să renunțe la acest obicei?

Lucrez intr-un atelier,rectific niste piese mici,acest job necesita concentrare maxima.Din pacate am niste colegi care prefera manele si muzica de petrecere,sunt ascultate prin amplificator chiar la volum maxim deranjandu-ma.Daca protestez,ei spun ca eu nu ma pot adapta si eu trebuie sa ma integrez.Deocamdata nu vreau sa-mi deranjez sefii cu problema asta,de aceea ma adresez dvs cu aceasta problema,as dori sa aflu unde este dreptatea din punct de vedere juridic.
Va multumesc anticipat!
Ultima modificare: Luni, 28 Mai 2018
Manuela Rășină, administrator
Cel mai recent răspuns: empe , utilizator 01:07, 2 Iunie 2018
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Buna ziua "Rectificator" .

1. Ati afirmat "Lucrez intr-un atelier,rectific niste piese mici"
In 'limbaj tehnic" se numeste "atelier de mecanica fina".

2. Principalele 'simturi", necesare si utilizate in derularea/desfasurarea acestui tip de proces tehnologic ("rectificare"), sunt VAZUL si AUZUL. Nu intru in mai multe detalii, inclusiv in ceea ce priveste "CAPACITATEA DE CONCENTRARE".
Nu face obiectul acestei spete/situatii.
Intamplator, prima mea meserie este "inginer mecanic" (prima facultate absolvita).

3. Sper ca "sefii" dumneavoastra, respectiv inspectorii ITM (daca va fi cazul) sa ia in considerare aceste aspecte "pur tehnologice".
Pe cale de consecinta, sunt excluse, din start, "castile antifonice".
Ultima modificare: Marți, 29 Mai 2018
Adrian Sulea, Consultant credite si finantari
Intr-o firma nu face fiecare angajat ceea ce doreste. Toti lucratorii trebuie sa respecte prevederile din Regulamentul de ordine interioara.
In cazul de fata, angajatorul poate dispune prin ROI chiar interzicerea muzicii (indiferent de calitatea acesteia) in conditiile in care prin materialul de riscuri profesionale identificate si evaluate de angajator se mentioneaza nivel ridicat de zgomot (se certifica prin buletine de determinare noxa zgomot) in conditiile in care trebuie sa tina cont de 2 aspecte:
-si fara muzica, in atelierele mecanice zgomotul poate fi apropiat ca valoare inregistrata in buletinele de determinare noxa, aproape de limita maxim admisa,
-meseria de rectificator implica precizie, iar calmul/ linistea lucratorului sunt aspecte determinante in aceasta meserie.
Este greu de crezut ca angajatorul doreste sa inregistreze rebuturi la postul de lucru - rectificator.
O precizare: ITM nu efectueaza determinari de zgomot in timpul controalelor din firme. Inspectorii pot constata nivelul ridicat de zgomot doar auditiv 9se poate interpreta), fara a putea confirma/ infirma depasirea limitei maxim admise de normele de securitate si sanatate in munca.
Va multumesc pentru raspunsuri,par sa se rezolve lucrurile,si daca in viitor am sa ma confrunt din nou cu aceasta problema am argumente solide.
In final ma corectez,"lucrez intr-un atelier si rectific niste piese mici" insemnand "lucrez intr-un atelier de mecanica fina,si rectific filiere de trefilare"
Ultima modificare: Marți, 29 Mai 2018
Rectificator, utilizator
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Buna ziua "Rectificator" .

1. Multumesc pentru precizare. Confirma cele ce le-am afirmat anterior.

2. O ultima precizare.
ITM nu are incadrat personal tehnic de specialitate pentru efectuarea expertizelor (indiferent de natura/domeniul acestora).
Avand in vedere vasta complexitate a domeniilor specificate in "COR, respectiv, Clasificarea ocupatiilor din Romania, ar fi aproape imposibil.
Dar, ITM colaboreaza (in baza unor contracte civile) cu experti autorizati (in proportie de peste 70 % sunt si experti judiciari).
Cele specificate mai sus sunt doar consecinta a experientei acumulate pe toata durata colaborarii cu ITM.

3. Sunt aproape convins ca veti rezolva inconvenientul mentionat, urmare a unei discutii cu "sefii" dumneavoastra.

"Vorba buna mult aduce".

Succes.
Ultima modificare: Miercuri, 30 Mai 2018
Adrian Sulea, Consultant credite si finantari
"Colaborarea" ITM - experti tehnici judiciari/ extrajudiciari se face doar in cazul cercetarii unor evenimente produse soldate cu pierderi de vieti omenesti si pagume materiale, iar costurile expertizelor revin in sarcina angajatorilor.
Normele metodologice de aplicare a Legii ssm nr. 319/ 2006 cu modificarile si completarile ulterioare aprobate prin HG nr. 1425/ 2006 cu modificarile si completarile ulterioare mentioneaza:
-Art.119 (1) Pentru cercetarea evenimentelor se pot solicita experti sau specialisti, cum ar fi cei din cadrul unor operatori economici cu competente potrivit prevederilor legale sa efectueze expertize tehnice, iar acestia trebuie sa raspunda solicitarii.
(2) In situatia prevazuta la alin. (1), expertizele tehnice intocmite vor face parte integranta din dosarul de cercetare a evenimentului.
(3) Cheltuielile aferente efectuarii expertizelor, precum si cele necesare analizarii probelor prelevate cu ocazia cercetarii se suporta de catre angajatorul la care a avut loc evenimentul sau care se face raspunzator de organizarea activitatii in urma careia s-a produs evenimentul.
Pentru cazul de fata, in cazul unei anchete din partea ITM, nu se va apela la experti.

Alte discuții în legătură

Hg 1028-2006 Maria_Patru Maria_Patru Buna ziua. In HG 1028-2006 sunt mentionate cerinte minime SSM referitoare la lucrul cu calculatorul. In anexa 1 la punctul d) este specificat ca \"La ... (vezi toată discuția)
Expertiza fonica in interiorul unei case la curte. cdragoman cdragoman Detin un atelier de broderie industriala, care este pe hotar cu vecina din stanga. Aceasta se plange ca nu mai poate trai din cauza zgomotului si vibratiilor ... (vezi toată discuția)
Fisa post mecanis auto DEVI DEVI BUNA ZIUA,VA ROG SA MA AJUTATI DIN NOU INTR-O PROBLEMA,AM NEVOIE DE FISA POSTULUI PENTRU MECANIC AUTO,VA MULTUMESC ANTICIPAT PENTRU INTELEGERE.O ZI BUNA VA ... (vezi toată discuția)