avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 422 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Tatăl meu vrea să îmi facă contract de ...
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Tatăl meu vrea să îmi facă contract de vânzare-cumpărare pe casă, dar notarul spune că sunt nevoit să fac dovada depunerii prețului în cont. Mi se pare absurd, ce e de făcut în acest caz?

Buna ziua,

Am si eu o nelamurire si sper sa-mi puteti da o parere.
Tatal meu vrea sa imi faca contract de vanzare-cumparare pe casa (evaluata la aproximativ 70 000 de euro).
Problema este ca notarul mi-a spus faptul ca pentru a putea realiza contractul, eu sunt nevoit sa-i depun tatalui meu aceasta suma de 70k euro in contul lui personal iar mai apoi sa atasez o dovada cu extrasul de cont la dosar.
Mi se pare absurda aceasta chestie pe langa faptul ca nu am de unde sa dispun de acei bani.
Ce este de facut in acest caz?
Am sa trec si pe la alti notari pentru a vedea daca este adevarat dar pana atunci sper ca ma puteti ajuta cu o parere.

Multumesc!
Ultima modificare: Vineri, 8 Iunie 2018
Manuela Rășină, administrator
5 din 5 utilizatori consideră
acest răspuns util
Speta dvs comporta o discutie teoretica foarte lunga.
Ideea e: decat o vanzare "mincinoasa", mai bine o donatie sincera.
Dvs va stiti relatiile familiale. Daca exista intelegere intre dvs si frate, o donatie este cat se poate de sigura.
Si acest "atacat" presupune o ambitie si o determinare atat de mare, incat fratele dvs sa fie dispus sa cheltuiasca niste bani frumosi pe avocat, expert, taxa judiciara, taxa de timbru, plus timpul (vreo cateva luni bune, poate chiar ani) de tarait prin tribunale.
Iar toate astea pentru o cota de 1/4 din imobil, cat ar fi rezerva succesorala a fratelui, care s-ar incalca prin acest act de donatie.
1 din 4 utilizatori consideră
acest răspuns util
Daca dispuneti de o suma oarecare, de ex 20.000 lei, denominat valoarea (cat mai aproape de real) apartamentului in lei si stipulati plata in rate, in decurs de 1-2 luni, de ex.
50k lei ii considerati achitati "cash", iar restul ii platiti 20k lei prin banca, ii retrage si vi-i da cash, depuneti iar in contul personal, iar tranzactie banca... si tot asa pana la stingerea sumei. Dupa aceea da si declaratie de incasare integrala pret.
2 din 4 utilizatori consideră
acest răspuns util
Declarați o sumă mai mică, mergeți pe minimul grilei notariale si stipulati plata în rate așa cum v-a sfătuit si mai înainte cineva.
Într-adevăr donația comportă riscuri.
5 din 5 utilizatori consideră
acest răspuns util
"Sunt interzise încasările și plățile fragmentate în numerar pentru tranzacțiile mai mari de 50.000 lei, precum și fragmentarea unei tranzacții mai mari de 50.000 lei"

7 din 8 utilizatori consideră
acest răspuns util
Ce "frumos" e cand părinții și fratele cauta metode sigure, ca să se asigure că ceilalți copii raman fara nimic. Vânzarea e un act moral cu certitudine...

Alte discuții în legătură

Sunt pe cale să cumpăr un apartament care costă 29.000 de euro, iar vânzătorul vrea banii cash. este legală pretenția lui? manutmu manutmu Sunt pe cale sa cumpar un apartament (29 mii euro) insa vanzatorul vrea toti banii cash in EURO. Eu am toti banii in contul meu bancar in RON. E legal sa dau ... (vezi toată discuția)
Necesit consultanta act apartament Doru.I Doru.I Va salut, necesit consultanta dumneavoastra. Locuiesc intr-un apartament de 20 de ani. Propietarii apartamentului sunt bunicii mei. Bunicul m-a contactat ca ... (vezi toată discuția)
Legea plati cash persoane fizice Adrian_Banica Adrian_Banica Buna ziua , suntem 2 proprietari , eu detin 37.5 cota parte , iar celalalt copropietar 62.5 cota parte dintr-o garsoniera. Am facut un precontract de vanzare ... (vezi toată discuția)